HENRÍQUEZ

Naam: Ángelo José Henríquez Iturra
Positie: spits
Land: Chili
Geboren: 13-04-1994
Club in 2013: Manchester United
Clubs daarna: Real Zaragoza (verhuurd), Dinamo Zagreb (verhuurd), Dinamo Zagreb

Henríquez in 2013
Een jong spitsje met ronduit monsterlijke doelcijfers. Na 14 goals in 10 wedstrijden voor Chili Onder-20 en 15 goals in 27 wedstrijden voor Universidad de Chile, haalde Manchester United de 18-jarige Henriquez in 2012 binnen. Enkele maanden later debuteerde hij voor de Chileense nationale ploeg. De hoog aangeslagen jongeling was een goede kopper, redelijk snel, maar wat hem vooral onderscheidde was zijn exceptionele neusje voor goals. Heel veel goals. Hij zou nooit een complete aanvaller worden als Wayne Rooney of Robin van Persie, maar zolang hij de bal in veelvoud in het netje zou leggen voor United, zou niemand klagen.

Henríquez in 2016
Manchester United lijkt een soort kerkhof te zijn voor Latijns-Amerikaanse aanvallers, na Diego Forlán en Javier Hernández slaagde ook Henríquez er niet in een topper te worden bij de club. In dit geval lijkt dat echter te komen doordat de Chileen simpelweg niet goed genoeg is. De ballen vlogen er in zijn vaderland gemakkelijk in, maar in Europa wordt toch wat beter verdedigd. Inmiddels spelend voor Dinamo Zagreb haalt hij weer een aardig moyenne, maar ook voor de Kroatische competitie geldt dat je er als spits niet moeilijk kunt scoren. Bij Chili is hij geen vaste waarde, hoewel hij in 2015 wel inviel in de gewonnen Copa América-finale.

Henríquez in 2019
Waarschijnlijk eenzelfde soort spits als zijn landgenoot Eduardo Vargas, die door Europa zwerft op zoek naar die ene club waar hij eindelijk een topper kan worden. Henríquez mist te veel kwaliteiten om een echt opwindende speler te kunnen worden en het type goaltjesdief is nou eenmaal niet erg in trek in het moderne voetbal. Toch kan hij met die ene kwaliteit die hij wel bezit, scoren, best een leuke loopbaan tegemoet gaan en wellicht nog wat bijdragen aan toekomstige successen van zijn nationale ploeg.