FREI

Naam: Kerim Frei Koyunlu
Positie: linksbuiten, rechtsbuiten, aanvallende middenvelder
Land: Turkije
Geboren: 19-11-1993
Club in 2013: FC Fulham
Club daarna: Besiktas

Frei in 2013
In 2010 plukte Fulham een 16-jarige in Oostenrijk geboren Zwitser met een Turkse vader en een Marokkaanse moeder weg uit de jeugd van FC Zürich. Een jaar later maakte Kerim Frei al zijn debuut in het eerste van de Londenaren en de jaren erna maakte hij regelmatig flinke indruk. De aanvaller, die het liefst als linksbuiten voetbalde, was een rasechte straatvoetballer met ook nog eens een fijne voorzet en steekpass in de benen. Frei koos uiteindelijk voor het Turkse nationale team en maakte eind 2012 al zijn debuut. De lepe trukendoos leek, als hij ook nog wat scorend vermogen zou ontwikkelen, een ster te kunnen worden voor zijn land en zijn club.

Frei in 2016
Frei’s ambities lagen echter niet bij Fulham. Toen Besiktas bereid was ruim drie miljoen voor hem op tafel te leggen in de zomer van 2013, volgde hij zijn hart. Zijn verblijf bij de grootmacht uit Istanbul is echter nog geen onverdeeld succes. Frei heeft inmiddels bijna honderd wedstrijden voor ze gespeeld, maar is nog steeds geen onbetwiste basisklant. De teller bij Turkije is voorlopig blijven steken op vijf interlands. Zijn onvoorspelbaarheid is tegelijk zijn grootste kracht als zwakte en zijn rendement is voor iemand met zijn kwaliteiten schrikbarend laag.

Frei in 2019
Waarschijnlijk een prima speler voor een Turkse topclub of een ploeg van Europa League-niveau elders. Kerim Frei zal de leuke, avontuurlijke vleugelaanvaller blijven die hij als 17-jarige debutant bij Fulham al was, maar meer dan dat zal hij helaas niet worden. Een joker voor zijn club en wellicht ook voor zijn land, al staan er inmiddels heel wat grotere Turkse talenten klaar om Frei te doen vergeten. In Zwitserland zullen ze het niet heel erg vinden dat hij voor zijn vaderland gekozen heeft.