EZEKIEL

Naam: Imoh Ezekiel
Positie: spits, tweede spits, rechtsbuiten
Land: Nigeria
Geboren: 24-10-1993
Club in 2013: Standard Luik
Clubs daarna: Al-Arabi Sports Club, Standard Luik (verhuurd), RSC Anderlecht (verhuurd)

Ezekiel in 2013
De Nigeriaanse spits terroriseerde in het shirt van Standard Luik samen met Michy Batshuayi de Belgische velden. Beiden waren razendsnel, technisch vaardig, oersterk en leep voor de goal, Ezekiel en Batshuayi voerden een waar schrikbewind in de Jupiler Pro League. Ezekiel, de lichtvoetigste en spectaculairste van de twee, leek vooral bestemd voor grootse daden in de toekomst. Hoe hoog zijn rijzende ster zich uiteindelijk aan het firmament zou vestigen was toen moeilijk te zeggen, maar deze ruwe diamant kon weleens heel helder gaan schijnen in de toekomst.

Ezekiel in 2016
Die route naar een prachtige toekomst nam een vreemde zwenk toen hij in de zomer van 2014 werd verkocht aan het Qatarese Al-Arabi Sports Club. Al-Arabi is eigendom van een aantal gerenommeerde spelers, waaronder ook Maxime Lestiënne, Rod Fanni en Pablo Hernández, die het ieder seizoen verhuurt aan Europese clubs. Ezekiel werd vervolgens gestald bij eerst Standard en daarna Anderlecht. Die onzekerheid doet hem weinig goed, bij Anderlecht lukte het hem niet eens uit te groeien tot een vaste waarde. We hadden in 2013 Batshuayi beter op deze lijst kunnen zetten…

Ezekiel in 2019
Al-Arabi zal Ezekiel pas laten gaan als de initiële investering van 8 miljoen terugverdiend kan worden, gezien de vorm van de spits afgelopen seizoen zit dat er voorlopig niet in. Tot die tijd zullen de Qatarezen blijven schuiven met de Nigeriaan, hopend dat hij ergens grote indruk gaat maken en die club grof geld voor hem wil betalen. Maar nergens zal Ezekiel de tijd krijgen te wennen aan een club, te groeien in zijn rol. Zo lijkt de veelbelovende spits ten onder te gaan aan een sluw business model en zou het ons zeer verbazen als hij over drie jaar een grote meneer is in de voetbalwereld.