DYBALA

Naam: Paulo Bruno Exequiel Dybala
Positie: spits, tweede spits, rechtsbuiten
Land: Argentinië
Club in 2013: US Palermo
Club daarna: Juventus

Dybala in 2013
Maurizio Zamparini staat bekend om zijn excentrieke uitspraken, dus toen de Palermo-voorzitter in 2012 verkondigde dat de tiener die hij zojuist had overgenomen van een obscuur clubje in de Argentijnse tweede divisie de “nieuwe Kun Agüero” was, namen weinig mensen hem serieus. In Argentinië wist men echter wel beter, daar had Paulo Dybala een decennia oud record van legende Mario Kempes uit de boeken gespeeld door de jongste doelpuntenmaker ooit te worden. In zijn eerste periode bij Palermo leek het wonderkind echter moeite te hebben met de druk die Zamparini op hem gelegd had, terwijl zijn club degradeerde naar de Serie B.

Dybala in 2016
Het gebeurt niet vaak, maar Maurizio Zamparini had hoogstwaarschijnlijk gelijk. Paulo Dybala heeft alles wat Sergio Agüero heeft, de techniek om van te watertanden, de koelbloedige manier van doelpunten scoren, de razendsnelle demarrages, de nooit aflatende strijdlust, de grenzeloze creativiteit. Dybala is, na wat opstartproblemen bij Palermo, nu een internationale ster in wording bij Juventus, waar hij volksheld Álvaro Morata moeiteloos uit de basis wist te verdringen. Zijn coach Massimiliano Allegri durfde zelfs al een volgende vergelijking aan, door te stellen dat de Argentijn binnen twee jaar op het niveau van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo zit.

Dybala in 2019
Daar kunnen we lacherig over doen, maar er lijkt simpelweg geen limiet te zitten aan Paulo Dybala’s immense potentieel. Hij lijkt zich aan ieder niveau aan te passen en dan dat niveau razendsnel te overstijgen. Het is dus eigenlijk onmogelijk te zeggen hoe goed deze man precies kan worden, maar de kans dat hij de komende tien jaar tot de beste vijf voetballers van deze planeet gaat behoren lijkt aanzienlijk. Zijn bijnaam ‘La Joya’, Het Juweel, kan weleens bijgesteld moeten worden tot Het Kroonjuweel, het kroonjuweel van De Oude Dame.