DÓRIA

Naam: Matheus Doria Macedo
Positie: centrale verdediger
Land: Brazilië
Geboren: 08-11-1994
Club in 2013: Botafogo
Clubs daarna: Olympique Marseille, FC São Paulo (verhuurd), FC Granada (verhuurd)

Dória in 2013
De welingevoerde voetbaljournalisten (plus de obscure schrijvers van Buitenkant Voet) waren het er allemaal wel over eens: Dória ging één van de beste verdedigers van deze aardbol worden. De gevaarlijk ogende mandekker met de kaalgeschoren kop, aanvoerder van Brazilië Onder-20, was de schrik van iedere jeugdaanvaller. Ook in de Braziliaanse competitie, waar hij vaste waarde was in Clarence Seedorfs Botafogo, maakte hij wekelijks indruk. Zoveel zelfs, dat hij in maart 2013 uitkwam voor het volwassen Braziliaanse elftal tegen Bolivia.

Dória in 2016
Als je braaf al deze spelersprofielen van boven naar onder aan het lezen bent is je misschien iets opgevallen: alle Brazilianen in de lijst zijn tot nu toe dramatisch slecht. Het is bijna onbegrijpelijk dat Brazilië Onder-20, onder aanvoering van Dória, in 2013 het toernooi van Toulon won. Mede op basis van dat succes was Olympique Marseille op de laatste dag van de zomerse transfermarkt van 2014 dolblij dat het Dória los wist te weken bij Botafogo, voor slechts vijf miljoen. Bij aankomst in Frankrijk bleek hij er geen hout van te kunnen. Na wat verhuurperiodes is hij nu echter opeens basisspeler bij Marseille.

Dória in 2019
Dória heeft nu even een opleving, maar gaat waarschijnlijk Alex Silva achterna, de eveneens kale Braziliaanse verdediger die in 2008 met veel bombarie werd gepresenteerd door Hamburger SV. Silva, de broer van Benfica-legende Luisão, maakte in Hamburg net zo weinig indruk als Dória in Marseille en speelt nu, als 31-jarige, bij het nietige Rio Claro FC. Ook leuk: Alex Silva speelde ooit één interland voor de Seleção, net als Dória. Verwacht niet veel meer van Dória te horen in de toekomst, zijn potentie is in 2013 (ook door ons) volledig verkeerd ingeschat.