DONGOU

Naam: Jean Marie Dongou Tsafack
Positie: spits, linksbuiten, rechtsbuiten
Land: Kameroen
Geboren: 20-04-1995
Club in 2013: FC Barcelona B
Club daarna: FC Barcelona, Real Zaragoza

Dongou in 2013
De nieuwe Samuel Eto’o? Bij FC Barcelona hoopte men van wel. Gezien zijn postuur, manier van spelen en het feit dat hij was opgeleid bij de Fundación Samuel Eto’o viel daar wat voor te zeggen, maar een vergelijking met één van de beste Afrikaanse spitsen ooit moet je wel verdienen. Dongou leek de juiste man om dat klaar te spelen, want ruw talent had hij in overvloed. Snelheid, fysieke kracht, een redelijke techniek en het vermogen te voetballen in het Barcelona-systeem zijn prima kwaliteiten voor een spits. Alleen scoorde hij nog vrij weinig doelpunten, het leek een kwestie van tijd voor Dongou zou exploderen.

Dongou in 2016
Bij Real Zaragoza, dat meestrijdt om de bovenste plaatsen in de Segunda División, wachten ze nog steeds op die explosie. Na slechts 29 goals (vooral intikkertjes) en 11 assists in 132 wedstrijden voor Barcelona B besloot men daar dat Dongou geen Eto’o is en ook nooit zal worden, dus kon hij gratis vertrekken naar Zaragoza. Daar komt hij weinig in actie, en scoort hij nog minder. Ook voor zijn land heeft hij zijn opwachting nog niet mogen maken. Voor Jean Marie Dongou lijkt de loopbaan van Samuel Eto’o onbereikbaar.

Dongou in 2019
Wellicht een leuk counterspitsje voor één van de meer bescheiden ploegen in de Primera División. Dongou heeft immers een ‘very specific set of skills’ met zijn snelheid en explosiviteit. Maar ook bescheiden ploegen in de Primera División verwachten doelpunten van hun spits, dus daar zal de Kameroener heel hard aan moeten werken. Áls het hem echter lukt om ook die kwaliteit aan zijn wapenarsenaal toe te voegen, kan hij misschien zelfs nog wat verder groeien. De wereldtop bereiken is voor Dongou helaas een vervlogen droom.