DEULOFEU

Naam: Gerard Deulofeu Lázaro
Positie: rechtsbuiten, linksbuiten
Land: Spanje
Geboren: 13-03-1994
Club in 2013: FC Barcelona
Clubs daarna: FC Everton (verhuurd), FC Sevilla (verhuurd), FC Everton

Deulofeu in 2013
Het spectaculairste talent van La Masía sinds een zekere Argentijnse jongen. Pep Guardiola was groot fan van Gerard Deulofeu, de snelle rechtsbuiten met de avontuurlijke speelstijl, hoewel hij geen typische Barça-speler was. In plaats van altijd de combinatie te zoeken, ging Deulofeu liever buitenom bij zijn directe tegenstander, en dan het liefste gewoon nog een keer er voorbij. Hij kon dat nou eenmaal, zo goed was hij. Maar was dit wonderkind ook goed genoeg om speeltijd te krijgen in een elftal waar Lionel Messi op zijn positie stond?

Deulofeu in 2016
Natuurlijk was hij daar niet goed genoeg voor, wie wel? Barcelona leek niet echt te weten wat ze met hun immense talent aanmoesten, en verhuurden hem maar aan Everton (een succes) en daarna Sevilla (geen succes). Maar de aanvoerder van Spanje Onder-21 leek te grillig, te onberekenbaar om het te redden in de absolute top, dus lieten ze hem vorige zomer voor 6 miljoen naar Everton vertrekken. En daar lijkt Deulofeu bezig aan zijn wederopstanding, met zijn geweldige dribbels en overheerlijke voorzetten is hij inmiddels een gevreesde vleugelspeler in Engeland. Ook Ronald Koeman is inmiddels fan.

Deulofeu in 2019
Moeilijk te zeggen. Door zijn omzwervingen de afgelopen jaren is nog steeds niet echt duidelijk hoe gigantisch het potentieel van Deulofeu nou eigenlijk is. Duidelijk is wel dat hij geen typische Spaanse tiki taka-voetballer is en eigenlijk behoort tot het type speler dat tegenwoordig zeldzaam is. Deulofeu is de krijtlijndribbelaar in zijn puurste vorm, die de verloren kunst van de perfecte voorzet nog beheerst. Als de vraag naar dit soort spelers de komende jaren aanwezig is, kan hij een wapen worden voor een topclub, anders zal hij de stilistische cultheld Joaquín achterna gaan.