COULIBALY

Naam: Souleymane Coulibaly
Positie: spits, rechtsbuiten, linksbuiten
Land: Ivoorkust
Geboren: 26-12-1994
Club in 2013: Tottenham Hotspur
Clubs tot aan 2016: Grosseto (verhuur), FC Bari, Pistoiese (verhuur), Peterborough United, Newport County (verhuur), Kilmarnock FC
Clubs daarna: El Ahly Caïro, Patrick Thistle FC

Coulibaly in 2013
Zó absurd talentvol, zó levensgevaarlijk, zó ijzersterk in de duels, zó technisch begaafd, zó snel, zó leep. De nieuwe Didier Drogba, of misschien zelfs George Weah. Nadat hij Italiaanse jeugddivisies geterroriseerd had in de academie van Siena betaalde Tottenham 1,75 miljoen voor de 16-jarige spits. Vervolgens scoorde hij 10 goals in slechts 7 duels voor Ivoorkust Onder-17 en dachten de Spurs een regelrechte sensatie in huis te hebben. Souleymane Coulibaly, een naam om te onthouden.

Coulibaly in 2016
Souleymane Coulibaly, een vergeten naam. Hij is nog zo jong dat zijn carrière nog maar amper is begonnen, maar het avontuur is nu eigenlijk al wel voorbij. In de jeugdcategorieën was hij fantastisch, hij leek zijn ‘leeftijdgenoten’ altijd een paar jaar voor te zijn, maar uiteindelijk haalde de realiteit hem toch in. Zelfs Peterborough in de League One, dat hem vorig jaar zomer gratis ophaalde bij FC Bari, liet hem afgelopen zomer ook maar gratis vertrekken, naar het Schotse Kilmarnock. Het supertalent kan er ‘plotseling’ helemaal niks meer van.

Coulibaly in 2019 (voorspelling in 2016)
De betovering van zijn valse paspoort is verbroken, niemand weet hoe oud Souleymane Coulibaly werkelijk is. Wellicht is hij in 2019 al met voetbalpensioen. Zo niet, dan gaat hij Afrikaanse ‘megatalenten’ als Sadick Adams of Peter Ofori-Quaye achterna, die na hun korte gloriemomentje in de belangstelling van alle Europese scouts anoniem door Afrika gingen zwerven. Want ja, zo slecht is ie nu. Een tweede leven in de Eredivisie, zoals Bartholomew Ogbeche lukte, is voor Coulibaly zelfs te hoog gegrepen.

Coulibaly in 2019 (in werkelijkheid)
In de subtop van het tweede niveau in Schotland is Souleymane Coulibaly nu bank- of tribuneklant. Na een niet-onsuccesvolle periode bij Klimarnock trok hij naar de Egyptische topclub El Ahly, waar hij zowaar 6 goals maakte in 12 potjes. Toen vertrok hij opeens, zonder medeweten van de club, naar Engeland. Hij beweerde zich onveilig te hebben gevoeld in Egypte, een statement dat door zijn Afrikaanse teamgenoot Flávio later ‘belachelijk’ genoemd werd. El Ahly diende een klacht in bij de FIFA en Coulibaly – die een jaar lang niet voetbalde – moet nu een schadevergoeding van bijna 1,5 miljoen betalen aan zijn oud-werkgever.