CORONA

Naam: Jesús Manuel Corona Ruíz
Positie: rechtsbuiten, linksbuiten, aanvallende middenvelder
Land: Mexico
Geboren: 06-01-1993
Club in 2013: CF Monterrey
Clubs tot aan 2016: FC Twente, FC Porto
Clubs daarna:

Corona in 2013
Het grootste talent van Mexico, nadat hij in 2010 al als 17-jarige debuteerde bij CF Monterrey. Op het WK voor Clubs in 2012 scoorde hij (met op zijn rug ‘Jesús C.’ omdat de shirtsponsor een concurrerend biermerk was) twee goals voor zijn ploeg (als kampioen van Midden-Amerika), die in de halve finale strandde tegen Chelsea. De snelle, technisch begaafde spits die niet extreem veel scoorde verschoof langzaam maar zeker naar de rechtervleugel en groeide uit de sterspeler van Mexico Onder-20.

Corona in 2016
En toen kwam in de zomer van 2013 FC Twente, dat in die tijd nog zat geld had (of dacht te hebben). Tukkerland was even wennen voor de jonge Mexicaan, maar uiteindelijk werd hij (met ondanks Grolsch toch gewoon ‘Corona’ achterop) één van de betere spelers van de Eredivisie. Hij scoorde een paar fantastische goals, passeerde met speels gemak en werkte intussen ook hard voor het team. Corona was al snel te groot voor Twente en Twente werd steeds kleiner, dus schoof Doyen hem door naar FC Porto. In Portugal gaat hij lekker verder met uitblinken, terwijl hij inmiddels een vaste waarde is voor zijn land.

Corona in 2019 (voorspelling in 2016)
FC Porto is dé springplank richting de top van Europa, dus als Corona écht een ster kan worden daar, zit hij gebeiteld. En die klasse heeft hij absoluut. Zeker als hij nou óók nog veel gaat scoren en doelpunten gaat voorbereiden, wat hij in zijn loopbaan nooit echt heel veel heeft gedaan (als hij het deed, was het wel altijd heel fraai). Of hij de echte absolute top kan bereiken is daarom wat twijfelachtig, hij zou zomaar eens kunnen blijven steken waar bijvoorbeeld zijn landgenoten Javier Hernández, Giovani Dos Santos en Carlos Vela ook bleven haken.

Corona in 2019 (in werkelijkheid)
Misschien dat Hirving Lozano of Diego Laínez de trend kunnen breken, want ook Jesús Corona is niet verder gekomen dan de Europese subtop. Bij FC Porto is hij nog steeds een prima voetballer, maar clubs op een hoger niveau kijken – op een korte flirt met Borussia Dortmund in 2017 na – niet naar hem om. Een beetje net als zijn Mexicaanse ploeggenoot Hector Herrera dus. En daar is helemaal niets mis mee, Porto is een mooie club. Bij het Mexicaanse elftal raakt hij echter langzaam uit beeld.