BUTLAND

Naam: Jack Butland
Positie: keeper
Land: Engeland
Geboren: 10-03-1993
Club in 2013: Stoke City
Clubs daarna: Birmingham City (verhuur), FC Barnsley (verhuur), Leeds United (verhuur), Derby County (verhuur)

Butland in 2013
Was in 2012 al de verrassende derde keeper van Engeland op het EK en maakte uiteindelijk een paar maanden later zijn debuut voor de nationale ploeg. Stoke City waagde begin 2013 voor 3,8 miljoen euro de gok en pikte hem op bij Birmingham City. De 1,96 m lange doelman moest op den duur Asmir Begovic gaan opvolgen en leek daar met zijn imposante verschijning, snelle reflexen en dominantie in de lucht zeker het ruwe talent voor te hebben, maar de verwachtingen waren wel érg hooggespannen. Het publiek zag in Butland eindelijk de nieuwe Engelse topdoelman.

Butland in 2016
Toen Begovic in 2015 naar Chelsea vertrok kwam eindelijk de kans voor Jack Butland, die toen nog altijd maar 22 jaar oud was. En hij heeft het beter gedaan dan wie dan ook verwacht had. Hoewel Bojan, Xherdan Shaqiri en Marko Arnautovic de meeste aandacht krijgen bij het verrassende Stoke City, is Butland misschien wel hun allerbeste speler. Hij is van afstand bijna niet te kloppen, wint luchtduels met gemak, is zelden op een fout te betrappen en heeft ook nog eens een fantastisch reactievermogen. Nu al één van de betere keepers van de Premier League.

Butland in 2019
Eerste doelman van Engeland, hij heeft duidelijk meer potentie dan Joe Hart. Hij heeft alles wat een topdoelman nodig heeft en zal zich binnen de kortste keren kunnen meten met David de Gea en Thibaut Courtois. Hij kan nog minstens tien jaar aan de wereldtop staan. Of hij zich ook in het rijtje der grote Engelse doelmannen zal gaan voegen zal er vooral van afhangen in hoeverre hij ook uit kan groeien tot een verdedigingsleider met een grote persoonlijkheid.