BUTLAND

Naam: Jack Butland
Positie: keeper
Land: Engeland
Geboren: 10-03-1993
Club in 2013: Stoke City
Clubs tot aan 2016: Birmingham City (verhuur), FC Barnsley (verhuur), Leeds United (verhuur), Derby County (verhuur)
Club daarna: Stoke City

Butland in 2013
Was in 2012 al de verrassende derde keeper van Engeland op het EK en maakte uiteindelijk een paar maanden later zijn debuut voor de nationale ploeg. Stoke City waagde begin 2013 voor 3,8 miljoen euro de gok en pikte hem op bij Birmingham City. De 1,96 m lange doelman moest op den duur Asmir Begovic gaan opvolgen en leek daar met zijn imposante verschijning, snelle reflexen en dominantie in de lucht zeker het ruwe talent voor te hebben, maar de verwachtingen waren wel érg hooggespannen. Het publiek zag in Butland eindelijk de nieuwe Engelse topdoelman.

Butland in 2016
Toen Begovic in 2015 naar Chelsea vertrok, kwam eindelijk de kans voor Jack Butland, die toen nog altijd maar 22 jaar oud was. En hij heeft het beter gedaan dan wie dan ook verwacht had. Hoewel Bojan, Xherdan Shaqiri en Marko Arnautovic de meeste aandacht krijgen bij het verrassende Stoke City, is Butland misschien wel hun allerbeste speler. Hij is van afstand bijna niet te kloppen, wint luchtduels met gemak, is zelden op een fout te betrappen en heeft ook nog eens een fantastisch reactievermogen. Nu al één van de betere keepers van de Premier League.

Butland in 2019 (voorspelling in 2016)
Eerste doelman van Engeland, hij heeft duidelijk meer potentie dan Joe Hart. Hij heeft alles wat een topdoelman nodig heeft en zal zich binnen de kortste keren kunnen meten met David de Gea en Thibaut Courtois. Hij kan nog minstens tien jaar aan de wereldtop staan. Of hij zich ook in het rijtje der grote Engelse doelmannen zal gaan voegen zal er vooral van afhangen in hoeverre hij ook uit kan groeien tot een verdedigingsleider met een grote persoonlijkheid.

Butland in 2019 (in werkelijkheid)
Moet zo snel mogelijk weg bij het door wanbeleid geplaagde Stoke City. Het valt te prijzen dat hij zijn club ook in het Championship trouw wilde blijven, maar daardoor is hij bij de Engelse ploeg wel voorbijgestreefd door Jordan Pickford (hoewel hij nog wel bij de selectie zit, als enige Championship-speler). Aan zijn kwaliteiten valt nog altijd niet te twijfelen, maar aan de carrièrestappen die hij gemaakt heeft des te meer. Het is nu van groot belang dat hij de juiste club kiest, waar hij én gegarandeerd is van speelminuten, én op een hoog niveau kan acteren.