BENZIA

Naam: Yassine Benzia
Positie: spits, rechtsbuiten, linksbuiten
Land: Frankrijk
Geboren: 08-09-1994
Club in 2013: Olympique Lyon
Club tot aan 2016: LOSC Lille
Club daarna: Fenerbahçe (verhuurd)

Benzia in 2013
Nadat Yannis Tafer en Ishak Belfodil er niet in waren geslaagd Olympique Lyons Frans-Algerijnse opvolger van Karim Benzema te worden, richtte de hoop van velen zich op Yassine Benzia. In 2011 had hij met Frankrijk indruk gemaakt op het WK Onder-17, waarna Lyon hem snel bij de eerste selectie haalde. Een half jaar later debuteerde de spits en met zijn snelheid, balbeheersing en scorend vermogen (bij Frankrijk Onder-18 liep hij één op één) herkenden de Lyon-fans inderdaad al gauw een aanvaller à la Benzema.

Benzia in 2016
Net als Tafer en Belfodil vindt Benzia het echter nog erg lastig om zijn productiviteit van bij de beloften ook tussen de profs door te trekken. Bij Lyon was er geen kans dat hij Alexandre Lacazette uit de basis zou spelen, zeker met zijn moyenne van 6 goals in 54 officiële duels. Daarom vertrok hij in de zomer van 2015 naar Lille, waar hij inmiddels zijn draai goed gevonden heeft. Toch is nog niet helemaal duidelijk of hij nou het beste als spits kan spelen, waar hij eigenlijk nog te weinig het net vindt, of beter als vleugelspeler uit de voeten kan.

Benzia in 2019 (voorspelling in 2016)
Het kan nog alle kanten op met Yassine Benzia en hij zou zeker niet de eerste speler zijn die bij Lille opeens opleeft en alsnog de top bereikt. Het is echter wel zaak dat hij snel zijn scorend vermogen gaat hervinden, anders is het wellicht een plan om zich toe te leggen op één van de twee vleugelposities. Met zijn snelheid en de passeerbeweging die Benzia in de benen heeft, ligt daar misschien een mooie toekomst voor hem. Hij kan Tafer en Belfodil achterna, maar heel misschien ook nog wel Benzema.

Benzia in 2019 (in werkelijkheid)
Zijn scorend vermogen heeft Yassine Benzia nooit meer teruggevonden. Slechts 11 doelpunten maakte hij in drie seizoenen Lille, waarna Fenerbahçe het vorige zomer eens met hem besloot te proberen. Op huurbasis is de man die af en toe nog voor Algerije wordt opgeroepen, weinig succesvol in Turkije. Vooral zijn totale gebrek aan rendement werkt de goalgetter van weleer enorm tegen. Of Fenerbahçe de koopoptie van liefst 7,4 miljoen euro gaat lichten, valt sterk te betwijfelen. Of Lille nog iets met hem wil, eveneens.