De 6… spelers die dankzij het EK een transfer verdienen

Sommige spelers vallen tijdens een EK of WK zo erg op dat ze niet veel later een prachtige transfer maken. Ook dit jaar zijn er in aanloop naar de kwartfinales al zes kandidaten voor zo’n transfer aan te wijzen.

Wat maakt iemand een kandidaat voor ons lijstje? Uiteraard tellen spelers die al onderwerp zijn van transfergeruchten of al – bijna – afgeronde transfers niet mee. Dus Denzel Dumfries, die al enkele weken gelinkt wordt aan Internazionale en Bayern München, valt af, ondanks zijn opvallende spel op het EK. En uiteraard is de kans op een transfer groter als een speler (nog) niet bij een absolute topclub zit.

Rolland Sallai (Hongarije)

Veel deskundigen voorspelden dat de Hongaren kanonnenvoer zouden zijn voor Portugal, Duitsland en Frankrijk. Uiteindelijk pakte de ploeg twee punten na remises tegen de Fransen en de Duitsers. In het slotduel mochten ze zelfs dromen van de achtste finales, maar het was de Magyaren helaas niet gegund.

Een deel van sympathie vond zijn oorzaak in het illustere spitsenduo Sallai-Szalai. Waar laatstgenoemde een technisch beperkte, maar soms ineens verrassende spits is, was Roland Sallai een speler die de liefhebbers kon bekoren. De spits annex flankspeler is een leuke dribbelaar, die helaas geen assist of goal wist te produceren. Maar de kans is groot dat er een club voorbijkomt die Sallai wegplukt bij SC Freiburg.

Mikkel Damsgaard (Denemarken)

Ja, Denemarken. Niemand van de spelers, staf en fans zal het EK ooit vergeten. Eerst een van de meest geliefde spelers voor zijn leven zien vechten, en vervolgens in drie wedstrijden negen keer scoren. Iedereen verdient evenveel credits, alleen om al de mentale weerbaarheid die de Denen hebben laten zien.

Als naar binnen trekkende vleugerspeler sticht Mikkel Damsgaard veel gevaar. Met een goal en een assist is de Deen waarschijnlijk niet ontevreden, zeker nu er een wedstrijd met Tsjechië op het programma staat. Vorige zomer kocht Sampdoria Damsgaard van Nordsjælland, maar als hij zo blijft voetballen en nog minimaal één ronde verder komt, verschijnt hij vanzelf op de radar van de grotere clubs.

Manuel Locatelli (Italië)

Met liefst drie spelers van Sassuolo zweefde de Italiaanse ploeg door de groepsfase, waarmee het zich tot de grootste uitdager van topfavoriet Frankrijk presenteerde. Hoe anders is dat nu, met de exit van de Fransen en de moeizame overwinning van de Italianen tegen Oostenrijk.

Dankzij de blessure van Marco Verratti vond Manuel Locatelli zichzelf terug op het Italiaanse middenveld. Meteen maakte hij een goede indruk in het sterke collectief, met als beloning twee goals tegen Zwitserland. De concurrentie is niet mals, maar in elk geval heeft Locatelli al zo goed kunnen presteren, dat een stap binnen de Serie A voor de hand ligt.

Alexander Isak (Zweden)

Op het WK van 2018 verwierf Zweden een niet al te beste reputatie, en drie jaar later worstelt de ploeg daar nog steeds mee. Maar dit keer had de ploeg minder succes. De achtste finale bleek dankzij Oekraïne – enigszins verrassend – het eindstation, terwijl drie jaar geleden nog de kwartfinale werd gehaald.

Toch zijn er enkele lichtpuntjes die een wedstrijd van de Scandinaviërs nog enigszins het bekijken waard maken. Een daarvan is oud-Willem II’er Alexander Isak, die in La Liga bij hipsterteam Real Sociedad speelt. Zijn opportunistische ‘we zien wel waar het schip strandt’-dribbels die soms doen denken aan Luis Suarez in zijn Eredivisietijd, warmen vele voetbalharten, en hebben er al voor gezorgd dat zijn werkgever de terugkoopoptie van Dortmund wil schrappen. Maar wie weet is er een club die genoeg op tafel legt om Isak over te nemen.

Steven Zuber (Zwitserland)

Ook Zwitserland nam deel aan de legendarische 28 juni 2021. Na een stroeve poulefase stond de ploeg tegenover regerend wereldkampioen Frankrijk, en trok na penalty’s aan het langste eind. Daarmee gingen de Zwitsers over een mentale drempel, want ze haalden nog nooit de kwartfinale van een EK.

Veel flankspelers vallen op tijdens dit toernooi, en dat geldt ook voor Steven Zuber. Vier assists gaf de speler van Eintracht Frankfurt al. De 29-jarige Zuber heeft laten zien dat hij specifieke kwaliteiten heeft waar veel clubs naarstig naar zoeken, al is het maar voor een slotoffensief en voor de nodige ervaring. En hij lijkt maar enkele miljoenen te kosten, dus er zal vast een club komen die het de gok waard vindt.

Renato Sanches (Portugal)

De verwachtingen voor Portugal waren hoog. Fenomeen Cristiano Ronaldo kon dit jaar rekenen op ondersteuning van Bernardo Silva, Diogo Jota, Joao Felix en Bruno Fernandes. Maar de regerend Europees kampioen kreeg in wedstrijd twee al zand in de motor, en dat kon niet meer schoongemaakt worden. In de achtste finale bleek België een beter Portugal dan Portugal.

Maar toch had de ploeg een uitblinker in de gelederen. Renato Sanches, de man die vaak wordt genoemd als de ’toernooitransfer’ van 2016, maar dat is niet terecht. De middenvelder had voor het EK al bij Bayern getekend, en liet daarna zien waarom. Helaas ging het de seizoenen erna minder goed, maar bij Lille heeft hij de smaak weer te pakken gekregen. Het soevereine spel van Sanches bij Portugal bevestigt dat hij met een omweg alsnog bestemd lijkt voor de top. De vraag is: wie kan en wil hem betalen?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *