Voor de voetbalbonden is corona slechts een griepje

Meerdere landen, waaronder ons eigen land, zitten midden in de tweede coronagolf. Over de aard van de maatregelen valt te discussiëren, maar de semi-lockdown is in elk geval iets. Voetbalbonden laten echter spelers twee en soms drie keer in de week opdraven voor een wedstrijd. Met een groot aantal besmettingen tot gevolg.

In het afgelopen voorjaar trok men massaal aan de rem, toen bleek dat corona zeer besmettelijk en voor een deel van de bevolking zeer gevaarlijk of zelfs dodelijk was. Heel veel mensen in Europa zaten in lockdown, en konden hun favoriete sport ook niet bekijken. Totdat het aantal besmettingen werd teruggedrongen, en het bekende r-getal (bijna) overal onder de één dook.

Voetbalbonden – en toegegeven, ook andere sportbonden, maar dit laten we buiten beschouwing – kwamen met de meest creatieve ideeën om competities te herstarten. Zo konden we in de warme zomermaanden Liverpool, Juventus, Real Madrid en Bayern München tot kampioen gekroond zien worden. Al snel kwam er in Nederland commentaar op de beslissing om de Eredivisie definitief stil te leggen. Dat er tot 1 september geen evenementen georganiseerd mochten worden, was volgens velen een fout.

Uiteindelijk besloot de overheid oefenwedstrijden zonder publiek toe te staan, zodat de clubs zich konden voorbereiden op de seizoensstart in september. Nationale en internationale voetbalbonden gingen meteen vol op het gaspedaal. Het programma met competitiewedstrijden, bekerwedstrijden, Europese wedstrijden en (oefen)interlands werd in stand gehouden, en door de kortere tijd werden de laatste vier maanden van 2020 stampvol gepland. De enige concessie die de UEFA deed was het schrappen van de returnwedstrijden in de Europese voorrondes. Clubs moesten zich in één enkele wedstrijd zien te plaatsen voor de volgende ronde.

Druk schema

Verder bleef het programma dus overeind. Zo kan het gebeuren dat Ajax tussen 13 september en 23 december 14 competitiewedstrijden speelt. Tot zover weinig vreemds. Maar daar komen ook nog minimaal zes poulewedstrijden in de Champions League bij, en half december spelen de Amsterdammers nog een bekerwedstrijd. Tel daarbij op dat de selectie naar Engeland, Italië en Denemarken moet reizen, en dan heb je al een redelijk risico op besmettingen. Zeker omdat de spelers, in tegenstelling tot de basketballers van de Amerikaanse NBA of de wielrenner in de grote rondes, niet in een bubbel leven.

Er is nog een element dat het besmettingsgevaar verhoogt: interlandvoetbal. Het Nederlands elftal heeft sinds september al tegen Italië (thuis en uit), Polen (thuis) en Bosnië en Herzegovina (uit) gespeeld voor de Nations League. En de KNVB vond het een goed idee om daarnaast nog te oefenen tegen Mexico (thuis). In november is er nog een oefenpotje tegen Spanje (thuis) gepland, en moet de Nations League afgemaakt worden tegen Bosnië en Herzegovina (thuis) en Polen (uit). Zeven interlands in nog geen drie maanden, inclusief reizen en contactmomenten met andere mensen.

Een ander, en erger, voorbeeld is Liverpool. Eind augustus speelden The Reds om het Community Shield tegen Arsenal. Verder staan er dit kalenderjaar zestien competitiewedstrijden op het programma, waarvan er inmiddels zes zijn gespeeld. Daarnaast heeft Liverpool twee wedstrijden in de League Cup achter de rug, waarin het werd uitgeschakeld door Arsenal. En dan zijn er voor hen ook nog minimaal zes CL-wedstrijden te spelen. Gelukkig voor Liverpool begint de FA Cup pas in januari, want eerst moeten teams uit de lagere divisies (waarvan het overgrote deel dit seizoen 46(!) competitiewedstrijden gaat spelen) strijden om tickets voor de derde ronde.

En natuurlijk herbergt de ploeg van Jürgen Klopp ook internationals, namelijk van onder meer Nederland, Brazilië, Engeland, Schotland, Guinee, Egypte en Senegal. De spelers gaan ieder dus naar een ander deel van de wereld (met het vliegtuig), komen met tientallen ‘nieuwe’ mensen in contact en komen dan weer terug.

Coronabesmettingen

Nu zul je misschien denken: spelers worden toch regelmatig getest? Ja, dat klopt. Maar dat is slechts registreren. Als je in een willekeurige stad bijhoudt hoeveel inbraken er plaatsvinden, doe je niks aan het voorkomen daarvan. Of zelfs aan de bestrijding.

En we hebben gezien dat het vele reizen en de vele wedstrijden al tot problemen hebben geleid bij enkele clubs. Zo raakten bij AZ Myron Boadu, Timo Letschert, Jordy Clasie, Ferdy Druijf, Zakaria Aboukhlal, Hakon Evjen, Ron Vlaar en Juan Castillo besmet met het coronavirus in aanloop naar het Europa League-duel met Napoli. Ook enkele andere medewerkers hadden het te pakken. Desondanks moest het duel doorgaan. Het feit dat de Alkmaarders toch wonnen in Italië bewijst niet dat er geen probleem was bij de club.

Over Napoli gesproken: de club van trainer Gennaro Gattuso heeft dit seizoen al een reglementaire nederlaag aan de broek, én een punt in mindering. De Napolitanen hadden ‘slechts’ drie coronagevallen, maar de plaatselijke autoriteiten adviseerden om niet naar Turijn af te reizen voor de wedstrijd. Juventus kwam wel opdagen, en kreeg daardoor de overwinning toegewezen. Overigens zijn er bij de Oude Dame ook besmettingen geweest, waaronder bij Cristiano Ronaldo en middenvelder Weston McKennie.

En we blijven in Italië: Lazio Roma kwam voor het CL-duel met Club Brugge flink in de problemen. Officieel is niet bekend of er corona is geconstateerd, en als dat zo is, bij wie. Maar feit is dat de ploeg slechts met zestien spelers kon afreizen, door afwezigheid van onder meer Ciro Immobile, Luis Alberto, Luiz Felipe, Thomas Strakosha en Andreas Pereira.

Het is wachten op nog meer (en misschien nog grotere) uitbraken bij clubs. Kijk niet vreemd op als er meer reglementaire nederlagen worden toegewezen en meer wedstrijden verplaatst of zelfs geschrapt moeten worden.

Oplossing

De oplossing is vrij simpel: reisbewegingen beperken. Eigenlijk zoals overheden ook trachten te doen met het instellen van een (semi-)lockdown. Voor voetballers betekent dat: beperk het aantal wedstrijden tot een minimum. In Engeland werd de returnwedstrijd al afgeschaft, een gelijkspel na 90 minuten betekent niet meer dat er een tweede duel komt. Maar het kan beter: vriendschappelijke wedstrijden sowieso schrappen, zowel van clubs als van landenteams. Returnwedstrijden in Europa schrappen. Laat de clubs in de knock-out-fase strijden over één duel, net als in de eindfase van de CL en de EL afgelopen zomer.

Verder moeten clubs zo veel mogelijk rust krijgen tussen wedstrijden door. Op die manier hebben besmette spelers de tijd om te herstellen, zonder dat hun ploeg gedwongen wordt een half jeugdteam op te stellen in een wedstrijd die de beslissing kan brengen tussen wel en geen prijs, wel of geen degradatie.

Mocht je nog niet overtuigd zijn: Lees het verhaal van Willem II-speler Elton Kabangu. Hij is het bewijs dat zelfs een supergezonde topsporter op de IC kan belanden dankzij corona. Laten we ervoor zorgen dat er niet meer van zulke gevallen voorkomen.