De 6 beste voetballers die nog nooit in Europa speelden

Sommige geweldige voetballers die het stempel van talent inmiddels ontgroeid zijn, speelden nog nooit in Europa. Neem de Braziliaanse revelatie Luan, of de Arabische held Omar Al Soma. Wij gingen op zoek naar de zes beste voetballers die Europa links lieten liggen.

Hoe je het wendt of keert, de beste voetballers spelen in Europa. En veel van de beste voetballers buiten Europa hebben er ooit hun geluk beproefd. Toch zijn er nog steeds wat zeldzame pareltjes die (nog) niet de boot pakten naar ons continent. Aanstormende talenten die puur vanwege hun jeugdigheid nog buiten Europa spelen laten we buiten beschouwing. Dit zijn de 6 beste voetballers die nog nooit in Europa speelden.

Luan / 24 / Brazilië / Grêmio Porto Alegre
Hoogstwaarschijnlijk de grootste toekomstige ster op deze lijst. Luan leidde Grêmio vorig kalenderjaar met zijn heerlijke passeerbewegingen en fraaie doelpunten naar winst in de Copa Libertadores, debuteerde in het Braziliaanse elftal en werd uitgeroepen tot Voetballer van het Jaar van Zuid-Amerika. Het bizarre is dat Luan tot zijn 18e alleen voetbalde in de zaal en pas in 2014 zijn profdebuut maakte. Inmiddels is hij, volgens de legendarische Tostão, “één van de vijf beste voetballers van Brazilië”.

Miguel Almirón / 23 / Paraguay / Atlanta United FC
Vliegend net onder de radar van de Europese subtop, maakt Miguel Almirón aan de andere kant van de Atlantische Oceaan naam. Als jongeling maakte hij in zijn thuisland veel indruk bij Cerro Porteño, waarna het Argentijnse Lanús hem in 2015 binnenhaalde. Een jaar geleden knalde Atlanta United FC plots 7,5 miljoen over de toonbank en nu is Almirón één van de beste spelers in de MLS. De aanvallende middenvelder staat garant voor heerlijke goals en prachtige steekpasses.

Omar Al-Soma / 28 / Syrië / Al-Ahli
Omar Al-Soma speelde ooit drie testwedstrijden bij Nottingham Forest, maar stond er nooit onder contract. De Syriër wordt gezien als de beste spits van Azië. Als je z’n doelcijfers voor Al-Ahli ziet, snap je waarom: 116 goals in 114 wedstrijden. Dankzij de chaos in zijn vaderland is er helaas geen sprake van een noemenswaardige interlandloopbaan. Al-Soma is groot, sterk, tweebenig, een vrijetrappenspecialist en een killer voor de goal, die het ongetwijfeld ook heel goed zou kunnen doen in Europa.

Darío Benedetto / 27 / Argentinië / Boca Juniors
Door een zware kruisbandblessure gaat hij het WK missen, maar anders had Darío Benedetto zomaar eens in de basis kunnen staan bij Argentinië. Laatbloeier Benedetto werd in 2013 door het Mexicaanse Club Tijuana opgepikt bij het kleine Arsenal de Sarandi en sindsdien scoort hij aan de lopende band. América CF nam hem voor 6,6 miljoen over, waarna hij in 2016 weer terugkwam in zijn vaderland. Voor Boca liggen er inmiddels 29 in, in slechts 35 wedstrijden.

Omar Abdulrahman / 26 / Verenigde Arabische Emiraten / Al-Ain FC
De man met het kenmerkende magere lichaam en daarboven een flinke afro, was in de zomer van 2012 rond met Manchester City, maar de club kon geen werkvergunning regelen. Dat is eeuwig zonde, want als Omar Abdulrahman de overstap naar Europa had kunnen maken, had hij een weergaloze voetballer kunnen worden. Zijn dieptepasses zijn van wereldklasse, zijn inzicht is subliem en hij heeft de bal, zoals Evert het zou zeggen, ‘aan een touwtje (Youri)’. Blijft nu lekker met twee van zijn broers voetballen bij Al-Ain.

Ricardo Goulart / 26 / Brazilië / Guangzhou Evergrande Taobao
In januari van 2015 maakte Guangzhou Evergrande 15 miljoen over aan Cruzeiro voor Ricardo Goulart, waarmee hij de duurste nieuweling in China ooit werd. Dat record is inmiddels lang en breed uit de boeken, maar de Braziliaan is nog steeds één van de beste spelers in de Chinese competitie. Goulart, die zijn bijnaam ‘Goalart’ met inmiddels 82 goals meer dan verdiend heeft, kan op alle posities voorin uit de voeten en imponeert met zijn passing, dribbels, doelgerichtheid en creativiteit. De volgende Paulinho?

Onder de eervolle vermeldingen vallen oude legendes als de Japanse recordinternational Yasuhito Endo (37), de Uruguayaanse middenvelder Carlos Sánchez (33), de Irakese held Younis Mahmoud (34), de in het verleden door Arsenal begeerde Trésor Mputu (32), de ooit best betaalde voetballer ter wereld Darío Conca (33) en de Mexicaanse spits Oribe Peralta (33). Jongere spelers die de lijst net niet haalden zijn de Peruviaanse spits Raúl Ruidíaz (27), de creatieve Tunesische middenvelder Youssef Msakni (27), de Braziliaan Éverton Ribeiro (28) en de Colombiaanse ster in China, Giovanni Moreno (31).