Gastón Pereiro… Een plaatje van een voetballer

Daar was ie dan! Eigenlijk had hij zich in Moskou al moeten openbaren, maar daar werd nog een Russisch been voor gestoken. Was dat niet gebeurd dan had PSV nog een puntje gepakt, had Pereiro namelijk gescoord en had hij zijn armen gespreid. Dan was hij al zichtbaar geweest. Maar in de Amsterdam Arena dook hij dan toch op. Tweemaal zelfs. Álvaro Recoba, in inkt vereeuwigd op de rechterarm van de ‘Man of The Match’ van Ajax-PSV, de Uruguayaan Gastón Pereiro.

Voor de volledigheid: het complete verhaal. De Uruguayaanse vedette Álvaro Recoba is in november 2014 na zijn Europese loopbaan teruggekeerd bij zijn eerste liefde: Nacional. Daar loopt op dat moment de tot op het bot gemotiveerde Pereiro rond. In de derby tegen Peñarol schiet Recoba in de laatste minuten zijn ploeg langs de rivaal. Pereiro springt Recoba om zijn nek en deelt hem mee dat hij van plan is om een tatoeage van zijn hoofd te nemen. Die stond vervolgens gek te kijken, toen een paar dagen later de daad al bij het woord was gevoegd. Volgens Pereiro vindt Recoba het een hele eer en vindt hij de afbeelding hartstikke mooi.

En toch, voetbalgerelateerde tatoeages zijn niet altijd een onverdeeld succes. AZ-supporter Stephan Kroon liep iets te snel vooruit op het naderende kampioenschap en liet de datum van de laatste speelronde op zijn been zetten. AZ speelde gelijk bij Excelsior, PSV versloeg Vitesse en werd uiteindelijk landskampioen. En bij Vitesse-verdediger Wallace piepte er in de play-offs van vorig seizoen een afbeelding van Mickey Mouse onder zijn broekje uit. Wallace droeg het opgerolde broekje aan als bewijsstuk voor een overtreding. Dat werd door de scheidsrechter weggelachen. Logisch, wanneer je een Mickey Mouse-tattoo hebt.

Tatoeages zijn prachtig wanneer er een mooi egedachte achter zit. Memphis bijvoorbeeld, liet zijn levensmotto ‘Dreamchaser’ op z’n niet misselijke torso zetten. Zlatan Ibrahimovíc gebruikte tatoeages om aandacht te vragen voor honger in de wereld. Lionel Messi heeft een afbeelding van zijn moeder op zijn schouderblad staan. Jordy Clasie liet ‘You Are Everyting In My Life’ als eerbetoon aan zijn vader op zijn arm zetten. Dat de waarschijnlijk dyslectische tattoo-artist de ‘h’ vergat is zuur, maar doet niets af aan de bedoeling die Jordy had. Pa Clasie is zijn held, die wil hij bij zich dragen. Dat doet Pereiro dus ook. En het maakt iets meer indruk dan een Recoba-dekbedovertrek.

Pereiro’s tatoeage vertelt een aantal wezenlijke dingen over de ‘Van Persie’ van Montevideo. Pereiro is naast een begenadigd voetballer ook een hartstochtelijk liefhebber. Je favoriete voetballer op je lichaam laten tekenen is namelijk doorgaans iets wat alleen supporters van de fanatieke buitencategorie doen. Hij heeft ballen, want om met zo’n tatoeage aan te komen zetten moet je toch wel een beetje ‘loco’ zijn. Hij zal niet miepen dat het koud is, want hij speelt uiteraard altijd met korte mouwen. En hij zal regelmatig een doelpunt maken, want dan kan hij de hele wereld zijn voorbeeld laten zien.

Ja, aan Pereiro gaat PSV nog een hoop plezier beleven.