Mannen Wiens Voeten Wij Kussen #16: Harry Kane

Mannen Wiens Voeten Wij Kussen. Of Mannen Wiens Voeten Iedereen Kust, moeten we eigenlijk zeggen. Want is er op dit moment iemand die Harry Kane niét tof vindt? Zelfs veel Arsenal-sympathisanten kunnen Kane waarderen. He’s one of our own, zeggen de Tottenham-fans. Hij is van ons allemaal, zeggen wij.

De eigen kweek van Tottenham Hotspur floreert. Danny Rose, Nabil Bentaleb, Ryan Mason, Andros Townsend, Harry Kane: allen maken zij deel uit van de best presterende elf die manager Mauricio Pochettino dit seizoen kan opstellen. Maar de ster van laatstgenoemde, Harry Kane, rijst veruit het hardst en het hoogst.

De 21-jarige Kane begeeft zich al een aantal seizoenen in en rondom de A-selectie van Tottenham Hotspur, maar werd in de voorgaande jaargangen voornamelijk uitgeleend aan lagere divisieclubs. Buurman Leyton Orient was de eerste die gebruik mocht maken van zijn diensten, daarna droeg Kane nog even het shirt van Millwall, Norwich City en Leicester City. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat hij al lange tijd beter was dan Emmanuel Adebayor, beleeft Kane pas dit seizoen zijn échte doorbraak. En hoe: we schrijven maart 2015 en Kane heeft in 42 officiële wedstrijden in alle competities al 26 keer het net laten bollen.

Wat Kane zo speciaal maakt is niet alleen zijn koelbloedigheid voor het doel, maar vooral zijn veelzijdigheid. Kane kan alles. Hij is snel en hij is sterk. Hij is goed over de grond, goed in de lucht en goed in de diepte. Hij schiet zuiver met rechts en met links. Hij is een nummer negen, maar kan ook op zeven, elf en tien spelen. Ik denk niet dat Pochettino Kane als eerste op het wedstrijdformulier zet; ik denk dat Kane de opstelling maakt.

En het mooie van Kane is ook: iedereen lijkt hem te waarderen. Engeland omarmt hem als vitaal onderdeel van de toekomst van The Three Lions, Photoshop-creatievelingen gaan maar wat graag met hem aan de haal – altijd op een positieve manier – en ook in andere landen in Europa raast de HurriKane niet ongemerkt voorbij.

Het moet de vertegenwoordigers van Tottenham Hotspur trots maken, want hij is een kind van de club. Als basisscholier zat Kane weliswaar eventjes in de jeugd van Arsenal (gelukkig hebben ze de foto’s nog) maar verder bracht hij zijn gehele jeugdopleiding door aan de voet van White Hart Lane. De vraag was lange tijd of hij het zou gaan redden. Bij Tottenham lopen immers bij lange na niet elk jaar vijf academy graduates in de basis. Maar als je écht goed bent, breek je overal door.

Kortom, The Spurs are marching in, en Kane loopt voorop. Zolang dat het geval is zullen de Tottenham-fans zijn aanwezigheid koesteren en zullen zij het ‘He’s one of our own’ laten resoneren op White Hart Lane. Maar eigenlijk is een speler als Harry Kane eigendom van iedereen die voetbal een warm hart toedraagt.

Vrijdag-MWVWK