Kan NAC Breda hetzelfde als PEC Zwolle en SC Cambuur?

Het gaat traditiegetrouw niet heel lekker met NAC Breda. De Brabanders hebben regiogenoten Willem II, RKC Waalwijk en NEC de laatste jaren zien degraderen, nu is de kans groot dat ze zelf aan de beurt zijn. Maar kunnen zij niet wat PEC Zwolle en SC Cambuur ook doen?

Overleven in de Eredivisie? Sluit een paar contracten af met ondergewaardeerde toppers en gaan met die banaan. PEC Zwolle bewees het met spelers als Guyon Fernandez, Stef Nijland en Kamohelo Mokotjo, terwijl SC Cambuur zich optrok aan Marcel Ritzmaier, Albert Rusnák en Bartholomew Ogbeche. Willem II stunt in de Eredivisie met spelers als Samuel Armenteros, Ali Messaoud en Ben Sahar in de selectie. NAC Breda heeft een peloton eeuwige beloftes opengetrokken in de hoop dezelfde weg te volgen.

De zeven spelers die NAC deze winter heeft gehaald, moeten ervoor zorgen dat er ook volgend seizoen Eredivisie-voetbal wordt gespeeld in Breda. De afgelopen jaren zag het bestuur de ene na de andere club in de omgeving op z’n bek gaan. Willem II keerde dit seizoen terug op het hoogste niveau, RKC Waalwijk bungelt ergens onderaan de ranglijst van de Jupiler League en NEC hoopt zo snel mogelijk terug te keren in de Eredivisie.

Eén ding is zeker: als NAC degradeert, dan is het niet vreemd. Een positieve klank over de club uit Noord-Brabant is in deze tijden net zo zeldzaam als een wedstrijd waarin Cristiano Ronaldo geen doelpunt maakt. Financiële problemen, dramatisch transferbeleid en trainerswissel na trainerswissel liggen ten grondslag aan de malaise in Breda.

Dirk Marcellis, Guyon Fernandez, Menno Koch, Ruben Ligeon, Divine Naah, Felitciano Zsusschen en Hakim Borahsasar moeten in de tweede seizoenshelft voor vuur zorgen in Breda. Zij worden begeleid door trainer Robert Maaskant, die naar het Rat Verlegh Stadion terugkeerde op voorwaarde dat er degelijk spelersmateriaal zou klaarliggen om mee te werken.

Maaskant is de derde trainer die dit seizoen voor de groep staat bij NAC. De chemie met Nebojsa Gudelj bleek al vroeg in het seizoen uitgewerkt, waarna de onervaren Eric Hellemons en Rob Penders het zinkende schip moesten redden. Toen ook zij de zeilen niet konden hijsen, rinkelde de telefoon bij kapitein Maaskant in de Verenigde Staten. Na het tegen elkaar opwegen van de voor- en nadelen besloot de Nederlander zijn oude cluppie een hand toe te reiken.

De vraag is of NAC Breda gered is met zeven nieuwe spelers en een nieuwe coach. Tegenover het blik opengetrokken nieuwelingen staat het vertrek van zes selectiespelers, waaronder basiskrachten Elson Hooi en Stipe Perica. De twee doelpuntloze wedstrijden tegen achtereenvolgens Excelsior en Willem II bieden hoop aan de fans – er werd immers twee keer op rij niet verloren – maar is die hoop wel terecht?

Nee, zou je zeggen. Bij PEC Zwolle en SC Cambuur is een duidelijke structuur in het beleid zichtbaar. Aan het begin van ieder seizoen wordt bekeken wie het best bij de club past. Er staat voorafgaand aan het seizoen een duidelijke basis, waaraan enkele huurlingen worden toegevoegd. Een trainer die zich met Zwolle of Cambuur inlaat, moet de ambitie hebben om voor langere tijd aan het roer te staan. En misschien wel het belangrijkste: het publiek moet zich met spelers en trainer kunnen identificeren. Als je er een half uur voor tijd helemaal doorheen zit, dan ga je maar bij FC Oss voetballen. Die instelling.

Alleen al het feit dat Maaskant een contract tot het einde van het seizoen heeft gekregen, bewijst dat NAC nog lang niet is waar het zijn moet. Alleen Borahsasar kreeg van de zeven nieuwelingen een contract van langer dan een half jaar. Het publiek wordt in de tweede seizoenshelft een vreemdelingenlegioen voorgeschoteld en dat is ten opzichte van de vorige jaren eigenlijk helemaal niet nieuw. Op basis van het huidige beleid kun je concluderen dat NAC in de zomer weer helemaal op nul kan beginnen. Inderdaad, net als de afgelopen jaren.

Het moet raar lopen, wil NAC dit seizoen behouden blijven voor de Eredivisie. Maar stiekem weten we ook dat PEC Zwolle en SC Cambuur uitzonderingen op de regel zijn. Een club als Go Ahead Eagles probeert met ondergesneeuwde toppers als Wesley Verhoek, Alex Schalk en Sander Duits ook het hoofd boven water te houden. Vorig jaar lukte dat, dit seizoen is het alle touwtjes aan elkaar knopen voor trainer Foeke Booy.

De spelersgroep van NAC Breda weet dat het vijf voor twaalf is en je kunt je klok erop gelijk zetten dat de club degradeert. Maar met een beetje mazzel weet je het nooit.

Foto bovenaan: Jeffrey Sarpong en Kingsley Boateng balen van weer een slecht resultaat. Bron: voetbal.com.