Poule A

poulea

Zondag 7 juni
00:00 Canada – China
03:00 Nieuw-Zeeland – Nederland

Vrijdag 12 juni
00:00 China – Nederland
03:00 Canada – Nieuw-Zeeland

Dinsdag 16 juni
01:30 Nederland – Canada
01:30 China – Nieuw Zeeland

 

Christine Sinclair

 

CANADA is als gastland en als nummer zeven van de wereld verplicht om de poulefase te overleven. De afgelopen vijf edities lukte dat de ploeg slechts één keer, in 2003 werd de vierde plek behaald. Wel hebben de Noord-Amerikanen andere prijzen in de vitrine staan, namelijk de Cyprus Cup (3x), het CONCACAF Championship (2x), alledrie de mogelijke medailles in de Panamerikaanse Spelen en een Olympische bronzen medaille.

Alle hoop, of in ieder geval een groot deel daarvan, is gevestigd op Christine Sinclair (foto). De 31-jarige aanvalster speelde al 222 interlands, waarin ze 153 keer scoorde. Sinclair brengt dus een hutkoffer aan ervaring mee, mede ook omdat ze al WK’s meespeelde. Niet verrassend dus dat Sinclair de aanvoerster van het Canadese team is.

Ook in andere linies beschikt Canada over ervaren krachten. Zo wordt het middenveld bewaakt door Diana Matheson (166 interlands) en Sophie Schmidt (131) en is Rhian Wilkinson (163) achterin de nestor. Onder de lat hoeft ook geen ‘groentje’ te staan, aangezien zowel Karina LeBlanc (110) en Erin McLeod (104) de magische grens van honderd interlands hebben geslecht.

Selectie:

WKselectieCanada

STATUS: OUTSIDER
Canada zal er uiteraard op gebrand zijn om te presteren voor eigen publiek. Ondanks dat de Noord-Amerikaanse ploeg niet de topfavoriet is in dit sterk bezette toernooi, beschikt coach John Herdman zoals gezegd over veel ervaring. Maar er zijn niet alleen maar ‘oudjes’, Jessie Fleming, Kadeisha Buchanan en Ashley Lawrence zijn de jonge talenten in de selectie.

Canada heeft van de tegenstanders in deze poule alleen tegen China gespeeld. Begin januari van dit jaar wonnen de Noord-Amerikanen met 2-1.

 

zhang-yue

 

Met een achttiende plek op de FIFA-wereldranglijst is CHINA het laagst geklasseerde team uit deze poule. Toch is het voor de Aziaten, net als voor de Canadezen, al de zesde deelname aan een WK. Bondscoach Wei Hao, zelf met 38 jaar oud ook geen oude trainer, beschikt over een piepjonge selectie. Slechts zes speelsters zijn vóór 1990 geboren. De 23 vrouwen zijn gemiddeld 23,4 jaar oud.

Een jonge selectie heeft geen gearriveerde vedettes of topspelers. Los van het feit of dat een voor- of nadeel is, herbergt de Chinese ploeg wel talent. Onder de lat staat de 24-jarige Zhang Yue (foto). Met 48 interlands is zij één van de relatief ervaren speelsters in de selectie. Aangezien de voorhoede moeilijk scoort, rust er extra veel druk op de schouders van de keepster. Ook het feit dat China de laatste tien wedstrijden niet wist te winnen, maakt het niet makkelijker voor Zhang Yue.

De jonge selectie van China herbergt veel talenten in de dop, zoals de pas 22-jarige aanvoerster Wu Haiyan en de 23-jarige Wang Lisi. Het probleem is echter het lage aantal doelpunten dat de ploeg scoort. In de laatste tien wedstrijden werd slechts acht keer gescoord, waarvan drie tegen Portugal. De topscorer van de selectie is middenvelder Ma Jun met vijftien goals.

Selectie:

WKselectieChina

STATUS: KANSLOOS
Het gebrek aan ervaring en scorend vermogen gaat de Chinese ploeg opbreken. Talent is er, en coach Hao Wei is druk bezig een mooi collectief te smeden. Misschien dat de Aziaten in één wedstrijd voor een verrassing kunnen zorgen, maar het zal al met al niet genoeg zijn om de poulefase door te komen.

Slechts drie speelsters van de Chinese selectie voetballen buiten hun thuisland, waarvan twee in Zuid-Korea (Li Dongna en Ma Jun) en één in Duitsland (Wang Fei).

 

amber-hearn-2

 

Net als China is NIEUW-ZEELAND een team met veel jonkies en weinig grote namen. De selectie bevat drie dertigers, waarvan twee keepsters en een spits. Het ‘probleem’ van de ploeg is de geringe tegenstand op het eigen continent. In de OFC Nations Cup werd er gewonnen van Tonga (16-0), Papoea Nieuw Guinea (3-0) en de Cook Eilanden (11-0). Daardoor kwalificeerde Nieuw-Zeeland zich bijzonder simpel voor het WK. In oefenwedstrijden hadden de Oceaniërs betere sparringpartners, waaronder de nummer één van de FIFA-ranglijst Verenigde Staten (4-0 nederlaag) en de nummer drie Japan (1-0 nederlaag).

Eén van de genoemde dertigers is Amber Hearn (foto). Van de dertig goals die Nieuw-Zeeland maakte in de OFC Nations Cup, waren er zeven van de 30-jarige aanvalster. Mede daardoor is ze de topscorer van haar land met 45 goals in 99 interlands. Met haar scorend vermogen én haar internationale ervaring is Hearn één van de blikvangers van dit team.

Ook de jonge keepster Erin Nayler is een speelster om in de gaten te houden. Ze is pas 23, maar speelde toch al 28 interlands. Verder gaat de aandacht uit naar de verdedigsters Ria Percival en Abby Erceg, die samen met middenveldster Katie Hoyle de grens van honderd interlands heeft doorbroken. Erceg is daarnaast ook de aanvoerster van Nieuw-Zeeland.

Selectie:

WKselectieNieuwZeeland

STATUS: KANSLOOS
Nieuw-Zeeland moet het dus net als China hebben van het collectief. Het verschil tussen de twee landen is echter dat de Oceaniërs wél een veelscorende spits hebben. In een poule met Canada en Nederland zal de ploeg het echter niet redden om de knock-out-fase te halen.

Nieuw-Zeeland wist nog nooit een poulefase op een WK te overleven, maar stootte op de Olympische Spelen van 2012 wel door tot de kwartfinale.

 

vivianne-miedema

 

NEDERLAND debuteert dit jaar op het WK. De ploeg weet dan ook dat de wereldtitel een utopie is. De ambitie is daarom een ticket voor de Olympische Spelen van 2016 pakken. Daarvoor moeten de Nederlandse vrouwen bij de beste drie Europese teams op dit toernooi terecht zien te komen. Als dit lukt, debuteert Nederland in twee jaar twee keer op een groot toernooi.

De hoop der natie is ongetwijfeld Vivianne Miedema (foto). De pas 18-jarige spits scoorde in 23 interlands al 19 goals. Ook speelt ze sinds een jaar bij Bayern München, waar ze dit jaar kampioen van Duitsland werd. Vorig jaar schoot ze Oranje Onder 19 met zes treffers hoogstpersoonlijk naar de Europese titel. De vraag is nu: Wat kan Miedema op een ‘volwassen’ WK?

Miedema heeft steun van de flankspeelsters Lieke Martens en Manon Melis, met wie ze het aanvalstrio MeMiMa vormt. Op het middenveld kan bondscoach Roger Reijners beschikken over onder anderen Anouk Hoogendijk (101 interlands) en Sherida Spitse (104). Onder de lat staat al sinds een tijdje Loes Geurts, de relatief kleine keepster (1.68m).

Selectie:

WKselectieNederland

STATUS: VERRASSING
De wereldtitel is te hoog gegrepen voor Nederland, maar de ploeg kan zeker voor een verrassing gaan zorgen. Het aanvalstrio is uiterst gevaarlijk en de selectie is een mix van talent en ervaring. De ploeg finisht achter Canada en mag dan hopen op een gunstige loting in de knock-out-fase.

Roger Reijners is na Vera Pauw de meest ervaren bondscoach van het vrouwenelftal. Hij stond al 65 wedstrijden langs de lijn, terwijl Pauw er 73 coachte.