Poule E

poulee

Dinsdag 9 juni

22:00 Spanje – Costa Rica

Woensdag 10 juni

01:00 Brazilië – Zuid-Korea

Zaterdag 13 juni

22:00 Brazilië – Spanje

Zondag 14 juni

01:00 Zuid-Korea – Costa Rica

Donderdag 18 juni

01:00 Costa Rica – Brazilië
01:00 Zuid-Korea – Spanje

 

VeronicaBoquete3

 

SPANJE wordt al sinds 1988 geleid door bondscoach Ignacio Quereda, maar hij ging eigenlijk pas echt dromen van WK-deelname toen zijn Onder-19 elftal in 2004 kampioen van Europa werd. Elf jaar later is het zo ver, Spanje en Quereda gaan debuteren op het allergrootste podium. De ploeg walste over alle oppositie, waaronder Italië, in de kwalificatie en speelt net als het mannenelftal op balbezit met veel aanvallende speelsters.

Speerpunt daarbij is de absolute ster Verónica Boquete (foto), die in 2004 al de uitblinker was. Boquete, die veelal als schaduwspits fungeert, werd in 2014 genomineerd voor de Gouden Bal, maar bereikte de top drie niet. Ze heeft er op 28-jarige leeftijd al een mooie loopbaan in de VS, Zweden en Duitsland opzitten en is daarmee de natuurlijke leider van het elftal. Boquete kan zowel doelpunten maken als voorbereiden, is aanvoerster en geldt als het creatieve brein van Spanje.

De andere dragende speelsters zijn van dezelfde generatie als Boquete. Spits Natalia (29) was met 12 goals de topscorer van haar ploeg in de kwalificatie en scoorde meer dan tweehonderd doelpunten in de Spaanse competitie. Ook de 30-jarige aanvalster Sonia (30) kan doelpunten maken, terwijl de 28-jarige Ruth García de verdediging leidt. Middenveldsters Vicky Losada (24) en Jenni (25), beiden uit de jeugd van FC Barcelona, gelden als belangrijkste exponenten van de jongere generatie.

Selectie:

WKselectieSpanje

STATUS: VERRASSING

Als debutant op een WK mag je niet te veel van Spanje verwachten, maar Poule E biedt perspectieven voor Quereda’s team. Veel van de speelsters voetballen al een decennium met elkaar, waardoor de ploeg een hecht collectief is. Bovendien is er heel wat aanvallende klasse in de selectie aanwezig, waardoor Spanje wellicht voor een mooi sprookjesdebuut kan zorgen op dit toernooi.

Vanaf volgend seizoen zullen er ook vrouwenelftallen beschikbaar zijn in voetbalspel FIFA. Verónica Boquete gaf hiervoor de voorzet door in 2013 een petitie te starten om ervoor te zorgen dat ook het vrouwenvoetbal vertegenwoordig zou worden in de populaire game. Binnen 24 uur had ze twintigduizend handtekeningen binnen. Spanje is één van de landen die in het spel te bespelen zal zijn.

 

ShirleyCruz2

 

Net als Spanje debuteert ook COSTA RICA op dit toernooi. Zoals het mannenelftal in Brazilië liet zien de laatste jaren enorm gegroeid te zijn, hopen de vrouwen dat nu ook te doen. Vorig seizoen werd Costa Rica tweede in het toernooi van Midden-Amerika, waar de VS in de finale met 6-0 veel te sterk was. De ploeg zal dus geen uitdager zijn van de grote landen, maar kan wellicht leuk partij bieden.

De belangrijkste speelster is Shirley Cruz (foto), de 29-jarige middenveldster die in Frankrijk ervaring opdeed bij Olympique Lyon en sinds 2012 bij Paris Saint-Germain. De creatieve spelmaakster zet de lijnen uit bij Costa Rica en moet met haar brille zorgen voor de kansen in een ploeg die verder vooral zal afstoppen. Bovendien heeft ze scorend vermogen en een pak ervaring dat de jonge selectie van Costa Rica goed kan gebruiken.

De Shirley Cruzzen van de toekomst moeten Melissa Herrera (18) en wonderkind Gloriana Villalobos (15!) worden. Herrera is spits en Villalobos middenveldster, het is nog niet duidelijk of zij al veel aan spelen zullen toekomen dit toernooi. Verder zijn de 21-jarige aanvalster Raquel Rodriguez en middenveldster Katherine Alvarado (24) dragende speelsters.

Selectie:

WKselectieCostaRica

STATUS: KANSLOOS

Costa Rica, nummer 37 op de Wereldranglijst, kan heel misschien verrassen zoals de mannen dat vorig seizoen deden, maar de kans lijkt niet groot. Dit WK zal vooral een goede leerschool zijn voor de vele jonge voetbalsters, die er over vier jaar wellicht zullen staan en de ploeg een stuk verder kunnen brengen.

Gloriana Villalobos debuteerde bij haar club Saprissa al op 12-jarige leeftijd. Nu is ze nog niet eens zestien, maar speelt ze al op het WK, na eerder al twee interlands te spelen op het Midden-Amerikaanse kampioenschap. Villalobos, de Ödegaard van het vrouwenvoetbal, lijkt een mooie toekomst tegemoet te gaan.

 

Marta-Vieira-Da-Silva2

 

BRAZILIË is zoals ieder toernooi één van de favorieten, maar won het WK voor vrouwen nog nooit. In 2007 waren ze tweede, in 2011 werd Brazilië teleurstellend uitgeschakeld in de kwartfinale. Vorig seizoen werd A Canarinha voor de zesde keer Zuid-Amerikaans kampioen, met 62,5 procent balbezit door het hele toernooi en met 22 gescoorde doelpunten. Het moge duidelijk zijn: bondscoach Vadao houdt van aanvallen en wil echt samba-voetbal laten zien. Bovendien heeft hij van standaard situaties een dodelijk wapen gemaakt.

Voor zijn samba-voetbal kan Vadao op dit WK ook nog een beroep doen op superster Marta (foto), die op de Copa America afwezig was. De vijfvoudig Wereldvoetbalster van het Jaar (van 2006 tot en met 2010) is nog steeds maar 29 en kan dus nog jaren mee. De in het vrouwenvoetbal ongeëvenaard balvaardige Marta, in het verleden vergeleken met Pelé, wordt nu gezien als de vrouwelijke equivalent van Neymar en is dan ook de hoop van de natie. Met vijftien goals is ze topscorer aller tijden op het WK, een record dat ze deze zomer zal willen aanscherpen.

Marta vormt al sinds mensenheugenis een dodelijk duo met de 30-jarige Cristiane, die in 106 interlands liefst 74 doelpunten maakte. Ook middenveldster Formiga (37) en vleugelspeelster Rosana (32) zijn al jaren vaste waarden, net als de 29-jarige controlerende middenveldster Maurine. Een nieuwe generatie lijkt nog niet echt klaar te staan, dus is 2015 dé kans voor de Brazilianen om eindelijk Wereldkampioen te worden.

Selectie:

WKselectieBrazilie

STATUS: FAVORIET

Met het indrukwekkende, aanvallende voetbal en de vele ervaren sterren in het elftal kan Brazilië heel, heel ver komen op dit toernooi. Als Marta haar allerbeste vorm kan hervinden is winst zelfs mogelijk, daarom behoren de Zuid-Amerikaanse kampioenen zeker tot de favorieten.

In 92 interlands staat Marta nu op 91 interlandgoals. Ze is dichtbij een select groepje speelsters die meer dan honderd goals maakten voor hun land, die lijst wordt aangevoerd door Abby Wambach uit de VS. En Wambach is dan weer degene die slechts twee doelpunten achter Marta staat op de lijst van voetbalsters die het vaakst scoorden op een WK.

 

ParkEunSun2

 

Eén keer eerder deed ZUID-KOREA mee, in 2003, toen alle groepswedstrijden verloren werden. Nu hopen de Aziaten, vierde op het Aziatisch Kampioenschap, toch op z’n minst een puntje te pakken tegen Costa Rica. De nummer 17 van de Wereldranglijst heeft een voor Aziatische begrippen aardige voorhoede, maar mist vooral veel ervaring. Coach Duk-Yeo Yoon is op zoek naar een nieuwe generatie en heeft daarmee een vrij jonge selectie mee naar Canada genomen.

De veteraan van het stel is Eun-Sun Park (foto). De nu 28-jarige spits debuteerde in 2003 als groot talent op het WK en is sinds dat moment de ster van Zuid-Korea. Na een periode waarin ze niet voetbalde, speelt ze nu bij het Russische Rossiyanka, waar ze waardevolle ervaring op heeft gedaan. De 1 meter 82 lange, fysiek sterke spits was op het Aziatisch Kampioenschap met zes doelpunten topscorer van het toernooi, nu hopen de Zuid-Koreanen weer op haar goals te kunnen rekenen.

Doelpunten worden ook verwacht van haar aanvalsmaatje So-Yun Ji. De 24-jarige schaduwspits speelt bij Chelsea, kan doelpunten maken en is één van de beloften voor de toekomst. Verder behoren middenveldsters Hah-Nul Kwon (27), Soh-Yun Cho (26) en Ga-Eul Yeon (26) tot de meer ervaren voetbalsters van Zuid-Korea.

Selectie:

WKselectieZuidKorea

STATUS: KANSLOOS

De kans lijkt aanwezig dat dit WK voor Zuid-Korea een herhaling wordt van de editie van 2003. Spanje en vooral Brazilië hebben een stuk meer kwaliteit, alleen Costa Rica lijkt een haalbare kaart voor de Aziaten. Met wat doelpunten van sterspeelster Park moet dat mogelijk zijn.

Zuid-Korea heeft pas sinds 1990 een nationaal vrouwenelftal. De eerste wedstrijd speelde het team tegen buurland Japan, het verloor met 13-1. Dat is dan ook meteen het grootste verlies dat de Taeguk Warriors ooit hebben moeten slikken. Op het WK in 2003 kreeg de ploeg elf doelpunten tegen en werd er één keer gescoord.