Poule D

pouled

Maandag 8 juni
22:00 Zweden – Nigeria

Dinsdag 9 juni
01:30 Verenigde Staten – Australië

Vrijdag 12 juni
23:00 Australië – Nigeria

Zaterdag 13 juni
02:00 Verenigde Staten – Zweden

Woensdag 17 juni
02:00 Nigeria – Verenigde Staten
02:00 Australië – Zweden

 

AbbyWambach3

 

De VERENIGDE STATEN zijn één van de topfavorieten op dit toernooi. In 2011 werden ze in de finale na een zinderende penaltyreeks verslagen door Japan, maar het huidige team is nu vastberaden om in de voetsporen van de kampioenen van 1991 en 1999 te treden. In 2012 wonnen ze nog goud op de Olympische Spelen (in de finale werd Japan dit keer wel verslagen) en die ploeg is alleen maar meer ervaren en gedreven geworden. De Verenigde Staten kunnen een waar sterrenensemble opstellen en lijken dé te kloppen ploeg.

De absolute ster in dat sterrenensemble is Abby Wambach (foto). In de afgelopen vier jaar heeft ze elk jaar in de top drie gestaan in de Gouden Bal-verkiezing, die ze in 2012 won. De nu 35-jarige spits lijkt aan haar laatste kunstje bezig te zijn, maar is nog zeker niet versleten. Geen man of vrouw heeft ooit zo veel interlandgoals gemaakt als Wambach (182!) en daar zullen er zeker nog wat bij komen. De sterke kopper, aanspeelpunt en leider van het team zal met niets anders dan eindwinst genoegen nemen.

Wambach vormt voorin een duo met de 26-jarige Alex Morgan, haar natuurlijke opvolgster als spits en ster van het elftal. Achter het tweetal zorgen de creatieve Tobin Heath (27), Sydney Leroux (25), Megan Rapinoe (29) en Christen Press (26) voor gevaar. In het doel staat met de 33-jarige Hope Solo een andere superster en leider van het team, ze wordt door velen gezien als de beste doelvrouw ter wereld.

Selectie:

WKselectieVS

STATUS: FAVORIET

De vrouwenploeg van de Verenigde Status is eigenlijk net als het basketbalteam van de mannen: een ploeg met een overdaad aan sterren en het geloof dat er maar één team straks als terechte eindwinnaar uit de bus kan komen, namelijk zijzelf. De tot op het bot gemotiveerde Amerikanen kunnen in buurland Canada bovendien rekenen op de steun van veel meegereisde fans, waardoor elk duel als een thuiswedstrijd zal voelen.

De Amerikaanse voetbalvrouwen hebben een nog grotere status dan de mannen in hun thuisland. Wambach werd in mei bijvoorbeeld door Time Magazine verkozen tot één van de honderd invloedrijkste personen op aarde. Morgan is bestsellerauteur en veelgevraagd model, Solo deed mee aan Dancing With The Stars en Leroux’s chihuahua, ‘Boss Leroux’, heeft duizenden volgers op Twitter.

 

AFC Women's Asian Cup

 

Waar veel landen kiezen voor ervaring, komt AUSTRALIË met een team vol jong talent naar Canada. Met een gemiddelde leeftijd van 23 en als dragende spelers een hoop grote talenten die toch al een aantal jaar aan de weg timmeren. In 2011 haalden ze al de kwartfinales en op de ploeg van toen heeft bondscoach Alen Stajcic voortgeborduurd, de Matildas werden vorig seizoen tweede op de Azië Cup na in de finale nipt te verliezen van Japan. Emma Highwood, voorzitster van de Australische vrouwenbond, heeft niet voor niets gezegd binnen tien jaar het WK te willen winnen.

In die tienjarige queeste zal Katrina Gorry (foto) een grote rol moeten gaan spelen. De middenveldster werd verkozen tot Aziatisch Speler van het Jaar 2014, terwijl ze nog maar 22 is. In 2013 scoorde ze haar eerste interlandgoal tegen Nederland met een prachtig afstandsschot, dit werd later haar handelsmerk. De kleine Gorry (1 meter 54) is fysiek niet de sterkste, maar compenseert dat met haar behendigheid, passing en inzicht.

De andere grote talenten van Australië zijn de 21-jarige vleugelspeelster Samantha Kerr, die op haar zestiende al debuteerde voor Australië en in 2013 tot beste speelster van Azië werd verkozen, en de fysiek sterke middenveldster Emily van Egmond (ook 21). De jongste telg van de selectie, de 19-jarige spits Larissa Crummer, geldt als het nieuwste aanstormende talent. Achterin leidt Servet Uzunlar (26) de defensie.

Selectie:

WKselectieAustralie

STATUS: OUTSIDER

De Australiërs hebben nog te weinig gearriveerde namen in de selectie om al echt tot de favorieten gerekend te worden, maar met alle veelbelovende speelsters kunnen ze weleens ver komen. Als de ploeg door de loodzware poule weet te komen lijkt het ‘ergste’ achter de rug en zou Australië weleens een Oranje 2014-tje kunnen doen.

In de openingswedstrijd tegen de Verenigde Staten hoopt coach Alen Stajcic op steun van de in het stadion aanwezige Canadezen. “De vijand van jullie vijand is jullie vriend”, aldus de coach. De VS kan altijd op een grote fanbase rekenen, maar vanuit Down Under zijn er niet erg veel supporters meegekomen.

 

LottaSchelin5

 

Alsof de aanwezigheid van de nummer 2 en nummer 10 op de wereldranglijst nog niet genoeg is om hier te spreken van een Poule des Doods, zit ook nummer 5 ZWEDEN in Poule D. Zweden geldt als één van de historische toplanden van het vrouwenvoetbal en werd in 2011 nog derde. Bondscoach Pia Sundhage heeft de afgelopen jaren een hecht collectief proberen te smeden, dat geresulteerd heeft in een ploeg die bijna onverslaanbaar is (alles gewonnen en één goal tegen in de kwalificatie), maar erg moeilijk tot scoren komt.

De goals zullen moeten komen van Lotta Schelin (foto), die ooit de vrouwelijke Zlatan Ibrahimovic genoemd werd. De 31-jarige spits van Olympique Lyon heeft met haar lengte, fysieke kracht en goede techniek inderdaad wel wat van haar landgenoot weg en weet ook hoe ze een doelpunt moet maken. Bij Lyon scoorde ze in 120 duels liefst 129 goals en haar totaal van 80 doelpunten in 149 interlands is ook niet misselijk.

Het probleem van Zweden is dat ze naast Schelin eigenlijk vooral verdedigend sterke speelster hebben. De andere ster, Caroline Seger (30), is een middenveldster van het type mouwen opstropen en gaan, net als de ervaren Therese Sjögran (38). Achterin houdt de verdediging onder leiding van de stoere Nilla Fischer (30) vrijwel alles tegen, met de betrouwbare sluitpost Hedvig Lindahl (32) als laatste redmiddel.

Selectie:

WKselectieZweden

STATUS: OUTSIDER

Als Zweden aan het scoren slaat geldt de ploeg zeker als kanshebber voor een finaleplaats, maar het moet eerst maar eens met Australië en Nigeria uit gaan vechten wie er door deze Poule des Doods komt. De Scandinaviërs zijn vooral heel moeilijk te verslaan en kunnen het met hun defensie iedere tegenstander knap lastig maken. Met een Schelin in vorm als targetvrouw kunnen er weleens mooie dingen gaan gebeuren.

Coach Pia Sundhage, in 2000 verkozen tot de op vijf na beste voetbalster van de twintigste eeuw, was van 2008 tot 2012 bondscoach van de Verenigde Staten. Met die ploeg won ze twee keer goud op de Olympische Spelen en werd ze op het WK van 2011 tweede, maar nu hoopt ze haar oude speelsters te verslaan.

 

AsisatOshoala2

 

Zoals dat hoort in een Poule des Doods is de ‘zwakke broeder’ allerminst zwak. NIGERIA is de Afrikaans kampioen van 2014, een titel die de Super Falcons al zes keer eerder pakten. De ploeg van coach Edwin Okon bestaat vooral uit piepjonge talenten, aangevuld met wat ervaren krachten, en speelt vol op de aanval. Zoals we ook op het mannen-WK vaak zien levert dat doorgaans spectaculair voetbal op, maar weinig resultaten. Het is aan Nigeria om daar verandering in te brengen.

Met Asisat Oshoala (foto) heeft de ploeg in ieder geval een groot talent in huis. De 20-jarige spits, die speelt bij Liverpool Ladies, speelde eerst als aanvallende middenveldster en kreeg toen de bijnaam ‘Seedorf’. Ze blonk eerder uit op de Onder-20 WK’s in 2012 en 2014 en kreeg in dat laatste jaar ook de Gouden Schoen. Die kreeg ze ook op de Africa Cup, waar ze vier goals maakte, waarna ze ook nog eens werd gekozen tot beste speelster van Afrika. Oshoala is snel, sterk, kan bijna op iedere positie spelen, scoort veel doelpunten en zorgt ervoor dat Nigeria niet onderschat mag worden.

Op die Africa Cup vormde ze voorin een gevreesd duo met de 21-jarige Desire Oparanozie, die vijf goals scoorde, waardoor ze met z’n tweeën meer doelpunten scoorden dan enig ander team dat meedeed aan het toernooi. Nestor van al dit talent is de 39-jarige aanvoerster Perpetua Nkwocha, die vroeger als spits 80 goals in 98 interlands maakte, maar nu middenveldster is. Verdedigster Onome Ebi (32) is een andere belangrijke, ervaren kracht.

Selectie:

WkselectieNigeria

STATUS: VERRASSING

Vol op de aanval gaan tegen de Verenigde Staten, Australië en Zweden lijkt geen briljante tactiek, maar met een beetje geluk kan het z’n vruchten afwerpen. Het beste resultaat van Nigeria ooit, de kwartfinaleplaats van 1999, zou al heel mooi zijn om te evenaren, maar wellicht kunnen de Afrikanen voor een stuntje zorgen. Met Oshoala en Oparanozie voorin zal elke tegenstander in ieder geval erg waakzaam moeten zijn.

Voor lengte moet je niet bij Nigeria zijn. Sarah Nnodim, Loveth Ayila (beiden 1 meter 59), Ukpong Sunday (1 meter 58), Courtney Dike (1 meter 56), Francisca Ordega (1 meter 55) en vooral Cecilia Nku (1 meter 53) behoren tot de kleinste speelsters van het toernooi.