Poule C

poulec

Dinsdag 9 juni
01:00 Kameroen – Ecuador
04:00 Japan – Zwitserland

Zaterdag 13 juni
01:00 Zwitserland – Ecuador
04:00 Japan – Kameroen

Dinsdag 16 juni
23:00 Ecuador – Japan
23:00 Zwitserland – Kameroen

 

-

 

Voor JAPAN is er de zware taak om de wereldtitel te prolongeren. Vier jaar geleden wonnen de Aziaten in de finale na penalty’s van de Verenigde Staten. Dit jaar wordt het sowieso iets lastiger, aangezien er acht teams extra meestrijden om de winst. Sinds de WK-winst pakte Japan een Olympische zilveren medaille, won het de Asian Cup en werd het tweede bij de Asian Games.

De spil van het Japanse team is Homare Sawa (foto). De middenveldster was vier jaar geleden de beste speelster én topscorer van het toernooi, waarna ze ook verkozen werd tot Wereldvoetbalster van het Jaar 2011. Inmiddels gaat de Japanse richting de 200 interlands, en is ze een belangrijke schakel op het creatieve middenveld. Ook staat ze symbool voor het Japanse motto: wie niet sterk is, moet slim zijn.

De creativiteit moet voorin in goals omgezet worden door bijvoorbeeld Yuki Ogimi, die 52 keer scoorde in 112 interlands. Of door Mana Iwabuchi, de 22-jarige aanvalster van Bayern München. Achterin kan de ploeg bouwen op Olympique Lyon-verdedigster Saki Kumagai en de ervaren Azusa Iwashimizu.

Selectie:

WKselectieJapan

STATUS: FAVORIET
Het WK van dit jaar, voor het eerst dus met 24 landen, is ijzersterk bezet. Japan mag zich zeker tot de favorieten rekenen, maar moet die status met meerdere landen delen. De kwaliteit is aanwezig, nu is het een kwestie van geluk en timing.

Japan is het enige Aziatische land dat tot nu toe op alle WK’s aanwezig is geweest.

 

ramona-bachmann-2

 

Door een vrij probleemloze kwalificatiereeks debuteert ook ZWITSERLAND op dit WK. In een poule met onder meer IJsland en Denemarken finishte de ploeg van bondscoach Martina Voss op 28 punten in 10 wedstrijden. Met Voss hebben de Zwitsers een Duitse trainer die als speler zeer succesvol was. Ze werd bijvoorbeeld zes keer kampioen van Duitsland, won vier keer de Duitse beker en pakte vier Europese titels.

Zwitserland steunt op enkele speelsters met internationale ervaring, zoals Ramona Bachmann. De 24-jarige aanvalster was in 2009 Zwitsers Speelster van het Jaar en pakte in 2013 en 2014 de Zweedse titel met FC Rosengard. Bachmann speelde inmiddels 61 interlands, waarin ze 33 keer scoorde.

De Zwitserse ploeg kan ook beschikken over Lara Dickenmann, een 29-jarige aanvalster van Olympique Lyon. Ook verdedigster Caroline Abbé en middenveldser Martina Moser zorgen voor ervaring, beiden hebben 105 interlands achter hun naam staan. De 17-jarige Cinzia Zehnder en de 19-jarige Noëlle Maritz zijn talentjes om in de gaten te houden.

Selectie:

WKselectieZwitersland

STATUS: VERRASSING
Zwitserland mag dan wel een debutant zijn, het had een moeilijkere loting kunnen treffen. Japan is natuurlijk een bijna onmogelijke horde, maar met Ecuador en Kameroen is de tweede plek binnen handbereik.

Zwitserland heeft zich nog nooit weten te plaatsen voor de Olympische Spelen of voor een EK.

 

Annette-Ngo-Ndom

 

Net als Zwitserland is ook KAMEROEN een debutant op het WK. De ploeg van bondscoach Enow Ngachu verloor de finale van de Afrika Cup van Nigeria, maar dat was genoeg voor plaatsing. De Kameroeners zijn met een 55e plek op de FIFA-ranglijst de laagst geklasseerde ploeg in deze poule.

Kameroen moet het vooral hebben van de sterke verdediging. En die begint bij keepster Annette Ngo Ndom (foto). De 30-jarige sluitpost werd bij de Afrika Cup al verkozen tot doelvrouw van het toernooi. Mede dankzij haar hoefde de Kameroenese ploeg slechts vier goals in vijf wedstrijden te incasseren.

Ngo Ndom doet het niet alleen, ze heeft ook een prima verdediging voor haar neus. Deze staat onder leiding van Christine Manie. De 31-jarige verdedigster krijgt hulp van onder anderen de 23-jarige Yvonne Leuko en de 22-jarige Aurelle Awona, beide spelend in de sterke Franse competitie. Voorin is de hoop gevestigd op Gaelle Enganamouit en Madeleine Ngono.

Selectie:

WKselectieKameroen

STATUS: KANSLOOS
Volledig kansloos zijn ze misschien niet, een ‘goede’ derde plaats of misschien een tweede plaats behoort tot de mogelijkheden. Maar het gaat lastig worden voor de Afrikanen, daar is de selectie niet sterk genoeg voor.

Kameroen won nog nooit de Afrika Cup, wel werd de ploeg al twee keer tweede en twee keer derde.

 

monica-quinteros

 

ECUADOR heeft een lange weg afgelegd voor de WK-kwalificatie. In de eerste poulefase werd de ploeg tweede achter Colombia, waardoor het naar de volgende poulefase ging. Daar werd de derde plek behaald achter Brazilië en wederom Colombia, waarna een play-off gespeeld moest worden. Daarin werd Trinidad en Tobago nipt verslagen (0-0, 1-0). Maar daarmee werd het wel de derde debutant in poule C.

De held van Ecuador is Monica Quinteros (foto). De 26-jarige aanvalster scoorde het enige doelpunt tegen Trinidad en Tobago, waardoor de kwalificatie een feit was. Daarmee lijkt bij Quinteros kwaliteit boven kwantiteit te gaan, ze scoorde immers pas 8 keer in 42 wedstrijden.

De kracht van Ecuador ligt meer in het collectief dan in het individu. Samen met Quinteros vormen onder anderen keepster Shirley Berruz, verdedigster Ingrid Rodriguez en middenveldster Ambar Torres het geraamte van de ploeg. Het motto van de ploeg is ‘Nothing will stop us’. De vraag is in hoeverre de ploeg dat waarheid kan laten worden.

Selectie:

WKselectieEcuador

STATUS: KANSLOOS
Ecuador heeft redelijk mazzel met de loting, met één gedoodverfde nummer één en twee onervaren debutanten. Het zal zeker een spannende strijd worden met Zwitserland en Kameroen, maar verder dan de achtste finales gaan de Zuid-Amerikanen niet komen.

De eerste interland speelde Ecuador in 1995 tegen Brazilië. Het werd ook meteen de grootste nederlaag tot op de dag van vandaag: 13-0.