Poule B

pouleb

Zondag 7 juni
19:00 Noorwegen – Thailand
22:00 Duitsland – Ivoorkust

Donderdag 11 juni
22:00 Duitsland – Noorwegen

Vrijdag 12 juni
01:00 Ivoorkust – Thailand

Maandag 15 juni
22:00 Thailand – Duitsland
22:00 Ivoorkust – Noorwegen

 

nadine-angerer

 

Ondanks de afwezigheid van Wereld Voetbalster van het Jaar 2014 Nadine Kessler is DUITSLAND topfavoriet in deze poule. Ook zonder de middenveldster, die te veel last heeft van een knieblessure, hebben onze Oosterburen namelijk een ijzersterke selectie. Niet voor niets wonnen de Duitsers alle tien de kwalificatiewedstrijden. En ook de prijzenkast is indrukwekkend: twee wereldtitels en zes Europese titels.

Nadine Angerer (foto) is één van de toppers van het Duitse team. De fysiek sterke keepster hoefde in de WK-kwalifcatie slechts vier keer te vissen. In 2013 werd de Duitse als eerste keeper ooit verkozen tot Wereld Voetbalster van het Jaar én tot Europees Voetbalster van het Jaar. Het WK in Canada wordt het laatste kunstje van Angerer voor Duitsland, ze kondigde in mei aan te stoppen als international.

Waar Angerer haar doel schoon probeert te houden, gaat Celia Sasic aan de andere kant voor de goals zorgen. De 26-jarige aanvalster scoorde tot nu toe 57 goals in 104 interlands. Ook de minstens zo ervaren aanvalsters Melanie Behringer en Anja Mittag hebben scorend vermogen. Jong talent heeft Duitsland ook zeker, bijvoorbeeld de 20-jarige middenvelder Sara Däbritz. Nog vóór het WK is begonnen, heeft de speelster van Freiburg al een transfer naar Bayern München op zak.

Selectie:

WKselectieDuitsland

STATUS: FAVORIET
Zoals gezegd is Duitsland al topfavoriet in de poule. Maar ook verder in het toernooi zijn de Europeanen een team om rekening mee te houden. In de kwalificatie liet de ploeg van bondscoach Silvia Neid weinig heel van de tegenstanders en het land is eerste op de Wereldranglijst. Dus de Duitsers gaan voor wereldtitel nummer drie.

In de WK-kwalificatie scoorde Duitsland 62 keer in 10 wedstrijden. Dat is dus een gemiddelde van 6,2 goals per wedstrijd.

 

ida-guehai

 

IVOORKUST is één van de debutanten op dit WK. Door in de WK-kwalificatie in de ‘troostfinale’ te winnen van Zuid-Afrika plaatste de ploeg zich voor het eerst voor een mondiaal eindtoernooi. De Ivorianen boeken pas sinds kort succes met hun ploeg, zo debuteerden ze pas in 2012 in de Africa Cup.

De ploeg moet het vooral hebben van het collectief, maar heeft in Ide Guehai (foto) een nog jonge speelster met internationale ervaring. De 20-jarige middenveldster speelt bij het Zweedse Kristianstads. Met 22 interlands is Guehai relatief ervaren ten opzichte van de rest van de selectie, vooral gezien haar leeftijd.

Andere opvallende speelsters zijn Josée Nahi, die dit seizoen met haar club Zvezda Perm in de Champions League speelde. Voor Ivoorkust scoorde ze al twaalf keer in achttien interlands. Ines Nrehy heeft zelfs nog iets betere statistieken met dertien goals in zeventien wedstrijden. Verder is de 31-jarige Djelika Coulibaly de ervaren rots in de branding in de verdediging.

Selectie:

WKselectieIvoorkust

STATUS: KANSLOOS
Het vrouwenvoetbal in Ivoorkust lijkt de laatste jaren in de lift te zitten, maar het is nog te vroeg om echt potten te breken op het WK in Canada. Daarvoor is het verschil met groepsgenoten Duitsland, Noorwegen en Thailand gewoonweg te groot.

Niemand in de huidige selectie van Ivoorkust heeft de grens van veertig interlands gehaald. Rita Akaffou is met 33 interlands de meest ervaren speelster.

 

isabell-herlovsen

 

Een WK vrouwenvoetbal zonder NOORWEGEN is eigenlijk onmogelijk. De Scandinaviërs hebben zich sinds ze meedoen aan de kwalificatie altijd weten te plaatsen voor het eindtoernooi. In 1995 pakte de ploeg de wereldtitel, in 1999 en in 2007 werden de Noren vierde. De ploeg, onder leiding van bondscoach Even Pellerud, is er dus op gebrand om weer eens ver te komen op een WK.

De aanvalsleider die moet zorgen voor een mooi toernooi, luistert naar de naam Isabell Herlovsen (foto). De 26-jarige aanvalster, geboren in Duitsland, was in 2005 de jongste speelster op een EK en werd op datzelfde toernooi ook nog de jongste doelpuntenmaker ooit op een Europees kampioenschap.

Herlovsen heeft in de aanval gezelschap van twee talentvolle speelsters. De 22-jarige Emilie Haavi speelt nog in eigen land en scoorde elf keer in veertig interlands. De 19-jarige Ada Hegerberg scoorde al 16 keer in 34 wedstrijden. Momenteel speelt de Noorse bij tweevoudige Champions League-winnaar Olympique Lyon. Solveig Gulbrandsen (179 interlands) en Trine Bjerke Rönning (153) zorgen voor de nodige ervaring bij Noorwegen.

Selectie:

WKselectieNoorwegen

STATUS: OUTSIDER
Noorwegen mag dan misschien de laatste jaren minder gepresteerd hebben dan het daarvoor deed, het is zeker een ploeg om rekening mee te houden. De poule is om te beginnen al geen onoverkomelijke horde.

Noorwegen won alle kwalificatiewedstrijden, op één na. De ploeg verloor, toen het al geplaatst was, van Nederland.

 

kanjana_sungngoen

 

Ook voor THAILAND is het wereldkampioenschap een onbekend terrein. De Aziatische ploeg wist de primeur te behalen door in de play-offs te winnen van Vietnam. Toch reizen de voetbalsters met goed gevoel af naar Canada. In voorbereiding op het toernooi won Thailand namelijk voor de tweede keer het AFF Championship.

Een speler om op te letten is Kanjana Sungngoen (foto). De 28-jarige Thaise scoorde al 30 keer in 44 interlands, een knap gemiddelde voor een middenvelder. Twee van die goals waren historisch. Die scoorde Sungngoen namelijk in de play-off tegen Vietnam, waardoor Thailand dit jaar debuteert op het WK.

Sungngoen is niet de enige veelscorende speelster, ook Nisa Romyen kan fantastische statistieken overleggen met 32 goals in 47 interlands. En de aanvalster is in vorm, op het AFF Championship scoorde ze negen goals in vijf wedstrijden. Achterin bewaakt onder anderen Darut Changplook het fort en is de kleine Naphat Seesraum (1.51m) één van de belangrijke pionnen op het middenveld.

Selectie:

WKselectieThailand

STATUS: KANSLOOS
Thailand gaat het lastig krijgen in deze poule. Duitsland en Noorwegen lijken de gedoodverfde nummers één en twee. Misschien dat Thailand mag hopen op een plekje in de volgende ronde als ‘goede’ nummer drie. Maar dan is het toernooi toch echt klaar voor de Aziaten.

In september 2010 won Thailand twee maal op rij met 10-0. Eerst van de Malediven, vervolgens van India.