TIELEMANS

Naam: Youri Tielemans
Positie: centrale middenvelder, verdedigende middenvelder, aanvallende middenvelder
Land: België
Geboren: 07-05-1997
Club in 2013: Anderlecht
Club daarna:

Tielemans in 2013
De jongste speler in onze lijst met honderd toptalenten. Hij had op dat moment zijn debuut in het eerste nog (net) niet gemaakt, maar Youri Tielemans was al een beruchte naam toen hij nog een prille tiener was. Als net 16-jarige werd hij bij het eerste elftal van Anderlecht gehaald, parallellen met Romelu Lukaku waren direct zichtbaar. Al was Tielemans, de stijlvolle middenvelder met de geweldige pass en onovertroffen balbeheersing, natuurlijk een totaal ander type voetballer. Maar wat wel meteen duidelijk was: net als Lukaku was Tielemans een bescheiden ventje dat geen rare fratsen uithaalde.

Tielemans in 2016
Kruipt al langzaam richting de 150 optredens voor Anderlecht, terwijl hij net 19 jaar oud is. Tielemans, die elke rol centraal op het middenveld op zich kan nemen, heeft het allemaal: de eerder genoemde passing en balbeheersing zijn alleen maar beter geworden, fysiek staat hij zijn mannetje, mentaal is hij in orde, hij scoort regelmatig (vaak met fraaie afstandsschoten), is behoorlijk rap, werkt hard voor het team en heeft een fenomenaal spelinzicht. De jongeling is de architect van Anderlecht, het brein van het elftal. Zijn enige nadeel is tegelijkertijd zijn grootste voordeel: hoe aanvallend moet je hem opstellen?

Tielemans in 2019
Eén van de sterren op één van de sterkste middenlinies van Europa, samen met Paul Pogba en Renato Sanches de voorlopers op een nieuw soort middenvelder: het soort dat alles kan. Tielemans zou misschien het best tot zijn recht komen in een rol zoals Luka Modric die heeft bij Real Madrid (ja, hij wordt minstens zó goed), hoewel hij met zijn scorend vermogen ook best wat dichter tegen de aanval aan kan spelen. Op het middenveld van De Rode Duivels zal de Belg met Congolese roots de absolute uitblinker worden en is hij in staat zijn land tot nog grotere hoogten te stuwen.