MILIK

Naam: Arkadiusz Milik
Positie: spits, tweede spits
Land: Polen
Geboren: 28-02-1994
Club in 2013: Bayer Leverkusen
Clubs daarna: FC Augsburg (verhuurd), Ajax, SSC Napoli

Milik in 2013
Er werd door sommigen gefluisterd dat de jonge Arkadiusz Milik weleens nóg beter zou kunnen worden dan Robert Lewandowski. Op het eerste gezicht had hij inderdaad iets weg van de Poolse superspits, met zijn lengte en sterke lichaam. De jonge spits was kopsterk, technisch redelijk vaardig, koos vaak slim positie voor de goal en was ook een echte afmaker. Bij Gornik Zabrze groeide hij uit tot een sensatie en bij Polen Onder-21 scoorde hij 10 keer in 10 wedstrijden, dus legde Bayer Leverkusen 2,6 miljoen neer voor de spits. Een koopje, zoals Lewandowski dat ooit was bij Dortmund?

Milik in 2016
Net als Lewandowski in zijn eerste jaren in Duitsland, leek ook Milik aanvankelijk niet veel bijzonders. Daarom liet Leverkusen hem na een jaar op huurbasis bij Ajax, voor een klein bedrag vertrekken naar die club. Ook de Amsterdammers, eeuwig op zoek naar ‘een echte Ajax-spits’ (lees: een spits die alles kan), waren eerst niet heel erg onder de indruk van Milik, tot afgelopen seizoen plots de doelpunten begonnen te komen. Napoli legde 32 miljoen neer, wat veel te veel leek, maar inmiddels heeft hij Gonzalo Higuaín al bijna doen vergeten.

Milik in 2019
Zeker niet beter dan Lewandowski, waarschijnlijk ook niet even goed, maar toch een prima spits bij een mooie club. Nee, Milik is geen Zlatan Ibrahimovic of Luis Suárez, maar als hij goed bediend wordt kan hij wel heel goed datgeen waarvoor een spits op het veld staat: scoren. En een scorende spits zal altijd gewild zijn, dus kan Milik zich de komende seizoenen opwerken tot een doelpuntenmaker met een reputatie die wereldwijd bekend zal zijn. Ook gaat hij een regelrechte ster worden bij Polen en een leider van de huidige jonge generatie toptalenten die het land rijk is.