DEMBÉLÉ

Naam: Moussa Dembélé
Positie: spits, linksbuiten
Land: Frankrijk
Geboren: 12-07-1996
Club in 2013: FC Fulham
Club daarna: Celtic

Dembélé in 2013
Een immens talent. Toen FC Fulham in de zomer van 2012 een Franse tiener wegkaapte uit de jeugdopleiding van Paris Saint-Germain was dat niet alleen groot nieuws omdat hij Moussa Dembélé heette, maar ook omdat het hier ging om een jongen die samen met ene Kingsley Coman de Franse jeugddivisies aan flarden gevoetbald had. De vaste waarde van een indrukwekkend Frankrijk Onder-16 moest bij de Engelse middenmoter Fulham binnen enkele jaren hoge ogen gaan gooien, en tientallen miljoenen op gaan leveren.

Dembélé in 2016
We waren hem eigenlijk al bijna vergeten, doordat hij in 2014 met Fulham afdaalde naar het Championship. In die fysiek loodzware competitie dreigde Dembélé even te verzuipen, maar zijn onmiskenbare talent is vorig seizoen toch boven komen drijven. De razendsnelle spits is technisch superieur, een echte teamspeler maar ook een koelbloedige afmaker en bovendien inmiddels zelf zo ijzersterk dat hij Championship-verdedigers gemakkelijk opzij zette. Hij scoorde aan de lopende band en Juventus, Bayern München, Chelsea en ook Paris Saint-Germain zouden op zijn handtekening jagen. Maar Dembélé was slim: hij heeft in Celtic de ideale tussenstap gevonden.

Dembélé in 2019
Een spits van wereldklasse bij één van de grootste clubs van Europa, daar is geen twijfel over mogelijk. De enige twijfel bestaat over of hij met zijn generatiegenoten en vleugelspelers Coman en Ousmane Dembélé in de voorhoede van Frankrijk zal staan, of dat Anthony Martial de spitspositie zal vervullen. Dembélé heeft de klasse om die concurrentiestrijd aan te gaan en is één van de vele, véle redenen dat Frankrijk de komende tien à vijftien jaar weer een dominante ploeg op het internationale podium gaat worden.