BV-special: Portugese Primeira Liga

Over de volle breedte is de Portugese competitie wellicht niet de sterkste, maar de aanwezigheid van FC Porto, Benfica, Sporting Lissabon en SC Braga maakt de Primeira Liga tot de kraamkamer van Europa. De sterren van morgen voetballen vandaag in Portugal, wij wijzen ze nu vast voor je aan.

Wie er kampioen gaat worden in Portugal is voor de rest van Europa zo goed als irrelevant. Het zal wel Benfica of FC Porto worden en het zal vast verdiend zijn. Belangrijker is hóe dat zal gebeuren, en wie de hoofdrollen claimen. Ieder jaar vertrekken de beste spelers van de competitie weer naar topclubs in het buitenland, plaats makend voor een nieuwe generatie van opwindende talenten. Naast handelshuizen Benfica en Porto lijkt Sporting Lissabon, met Benfica’s oude coach Jorge Jesus aan de leiding, dit jaar wellicht éindelijk het gat met de concurrenten te kunnen dichten.

PrimeiraLiga

Mehdi Carcela had op dit moment een groot speler kunnen zijn zoals zijn landgenoten Eden Hazard, Kevin de Bruyne, Axel Witsel en noem maar op. De begaafde middenvelder koos echter in 2013 voor de roebels van Anzhi Makhachkala, waardoor zijn ontwikkeling stil kwam te staan. Na een jaar bij de club waar hij doorbrak, Standard Luik, is de 26-jarige (hopelijke) laatbloeier dan toch beland bij het soort club waar hij al veel eerder voor had moeten kiezen: Benfica. Samen met leeftijdgenoot Adel Taarabt moet Carcela nu de creatieve impulsen gaan brengen bij Benfica.

In een land (Colombia) dat gezegend is met spitsen als Radamel Falcao, Carlos Bacca en Jackson Martinez heeft de veel onbekendere Teófilo Gutiérrez sinds 2009 toch 44 interlands (14 goals) gespeeld. Helemaal knap aangezien de 30-jarige spits op één jaartje bij Trabzonspor na heel zijn loopbaan in Zuid-Amerika voetbalde. Bij zijn vorige club River Plate behoorde hij tot de sterspelers van de Argentijnse competitie, waardoor Sporting Lissabon in hem nu een potentiële topper in Europa ziet. Hij gaat daar wellicht een dodelijk duo vormen met zijn landgenoot Fredy Montero.

In zijn tijd in Nederland was Uche Nwofor altijd een ruwe diamant, die met plotselinge krachtsexplosies geweldige dingen kon laten zien maar op sommige dagen (oké, de meeste) zijn krachtelixer niet leek te hebben ingenomen. VVV-Venlo zag in hem een nog groter talent dan Ahmed Musa, maar waar Musa al jaren bij CSKA Moskou voetbalt is Nwofor nu bij Boavista beland, de tweede club van Porto, gecoacht door oud-middenvelder Petit. Daar wordt hij herenigd met zijn maatje Michael Uchebo, zijn zo mogelijk nog wisselvalliger landgenoot, in een laatste poging nog iets van hun Europese voetbaldroom waar te maken.

Een on-Portugese transfer, maar wel één van de interessantste, is natuurlijk die van Iker Casillas naar FC Porto. Hij wordt daar vergezeld door landgenoot Alberto Bueno, de immens talentvolle Fransman Gianelli Imbula en Danilo Pereira, ooit speler van Roda JC. Naast Carcela en Taarabt haalde Benfica nog een prachtige speler met Marokkaanse roots: Bilal Ould-Chikh. Een andere oud-Twentenaar, Bryan Ruiz, duikt op bij Sporting Lissabon, net als de ervaren krachten Mickael Ciani en Joao Pereira. Tot slot is Cas Peters vermeldenswaardig. Ook hij speelde ooit voor Twente en verliet deze zomer FC Emmen voor de club van Cristiano Ronaldo (en Bruno Basto!): CD Nacional.

PrimeiraLiga2

Na een vijfde plaats vorig seizoen hoopt Vitória Guimaraes deze jaargang de plek van SC Braga net onder de drie topclubs in te nemen. Vitória’s handelswijze is simpel: de spelers die net niet goed genoeg zijn voor Benfica en FC Porto opkopen en hier en daar een talent van ze huren. De 20-jarige Braziliaanse spelverdeler Otávio, van Porto, vertoont bijvoorbeeld zijn kunsten bij de club, net als oud Benfica-middenvelder Cafú. Veel hoop is ook gevestigd op de Braziliaanse spits Henrique, de aanvaller die ieder seizoen door zijn club Mirassol wordt verhuurd aan ploegen die nog wel een makkelijk scorende speler kunnen gebruiken.

Met alleen al Carcela, Ould-Chikh en de ultieme vermaakvoetballer Taarabt hebben ze bij Benfica al veel publiekstrekkers. De kans dat zij alledrie tegelijk gaan spelen lijkt vanuit tactisch oogpunt klein, maar met ook de sierlijke middenvelders Talisca, Bryan Cristante en Hany Mukhtar in de selectie valt er genoeg te smullen. Dan is er nog Nicolas Gaitán om de altijd dreigende Jonas te bedienen, terwijl de 18-jarige Gonçalo Guedes geldt als een potentiële nieuwe Portugese dribbelkoning.

Bij FC Porto verloren ze deze zomer zo’n beetje alle steunpilaren uit het elftal van vorig seizoen, maar gelukkig is de club dat wel gewend. Met Imbula en Danilo Pereira als nieuwe middenvelders en Casillas onder de lat staat er toch weer aardig wat kwaliteit, daarnaast blijkt de transfervrije ervaren rechtsback Maxi Pereira van concurrent Benfica wellicht een koopje. Verder moeten de talentvolle Rúben Neves, Juan Quintero en André Silva belangrijker worden voor de ploeg en hoopt coach Julen Lopetegui dat Vincent Aboubakar zijn voorganger Jackson Martinez waardig kan opvolgen.

PrimeiraLiga3

Foto Mehdi Carcela: footafrica365.fr.
Foto Teófilo Gutiérrez: panamericanworld.com.
Foto Uche Nwofor: voetbalnieuws.be.