Vrouwen Wiens Voeten Wij Kussen #5: Aitana Bonmatí

Naar welk niveau je ook kijkt, welk geslacht de spelers op het veld ook zijn, er is één ding dat altijd constant is: als een voetballer een sierlijke stijl heeft, trekt diegene onze aandacht. Aitana Bonmatí is zo’n speler, en daarom zetten we haar in de spotlights.

Normaal gesproken proberen we geen mannen te noemen als het over vrouwenvoetbal gaat, net zoals we bij het schrijven over mannenvoetbal geen vrouwen zullen noemen. Bij het schaatsen vergelijken we tenslotte ook niet de tijden van Kjeld Nuis met die van Antoinette de Jong, of bij tennis de prestaties van Roger Federer met die van Serena Williams.

Maar dit keer kunnen we er niet omheen. Aitana Bonmatí noemt namelijk Barcelona-grootheden Xavi en Andrés Iniesta als haar grote voorbeelden. En dat is terug te zien in haar spel. En zoals de twee Catalaanse legendes hun stempel drukten op het Spaanse team, doet de 24-jarige uit Sant Pere de Ribes dat ook.

Al van jongs af aan moest Bonmatí zich meten met de jongens. Zowel bij CD Ribes als bij CF Cubelles was ze niet alleen de kleinste van het team, maar ook vaak het enige meisje. Het gaf de kleine Aitana nog meer motivatie om te slagen. Naar eigen zeggen werd ze nog competitiever en ambitieuzer.

En er was ook nog een wereld buiten het voetbal. Bonmatí leerde gitaar en piano spelen, en kreeg Engelse les. Ook ontwikkelde ze een fascinatie voor lezen, in het bijzonder over geschiedenis. In een interview met The Guardian noemt ze onder meer If This Is A Man van Primo Levi en The Nine Hundred van Heather Dune Macadam.

Bonmatí was 13 jaar oud, toen haar droomclub op de stoep stond: FC Barcelona. Daardoor kwam alles wat niet met voetbal te maken had op een laag pitje. Vader Vicent moest haar namelijk met de auto naar La Masía brengen, twee uur heen en twee uur terug.

Maar het was het waard: ook bij een van de grootste clubs van de wereld viel ze al snel op, waarna ze werd geselecteerd voor de Spaanse jeugdelftallen. Haar balvastheid, creativiteit en oog voor de goal maakten haar een speler die iedereen in het team wilde hebben.

Anno 2022 is Aitana Bonmatí waar ze wil zijn: in het eerste van FC Barcelona, met inmiddels onder andere een Champions League, drie landstitels en twee Spaanse Supercups in de kast. Met haar kwaliteiten, haar speelstijl én haar instelling is ze een inspiratiebron voor de volgende generaties. Zowel meisjes als jongens.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *