De 6… winnaars van de UEFA-coëfficiëntelijst

De laatste jaren is het enthousiasme voor de UEFA-coëfficiëntenlijst enorm toegenomen onder voetbalfans. Dus laten we eens kijken wie er over de afgelopen jaren gezien de grote winnaars van deze illustere ranking zijn.

Voor degenen die dat niet weten: de coëfficiëntenlijst is een ranglijst van de UEFA waarin bijgehouden wordt hoe goed clubs van alle 55 landencompetities presteren in de Europese toernooien. Op basis daarvan worden de toegangsbewijzen voor diezelfde toernooien verdeeld.

De top-4 kan iedereen wel dromen: Spanje en Engeland vechten om de koppositie, terwijl Italië en Duitsland in een strijd om het fictieve brons verwikkeld zijn. Frankrijk is al lange tijd op enige afstand de nummer vijf, en daarachter valt er weer een gat naar nummer zes Portugal. Achter de in beton gegoten top-6 is het een stuk spannender.

Wij hebben de laatste vijf ranglijsten bekeken en op basis daarvan hebben we zes landen tot winnaar uitgeroepen. Deze landen zijn namelijk in de afgelopen seizoenen sterk gestegen door hun goede prestaties in de Champions League en/of de Europa League. Weliswaar maakt een stijging in de hogere regionen van de lijst meer verschil qua tickets die je kunt verdienen, maar in dit geval is een stijging van bijvoorbeeld plek 9 naar plek 7 even veel waard als van de 38e naar de 36e plaats.

Kosovo (2017: 55e; 2021: 48e)

De benjamin uit het lijstje werd pas in 2016 officieel toegelaten tot de UEFA. In het seizoen 2017-18 maakten landskampioen Trepça ’89 en runner-up Prishtina hun Europese debuut in respectievelijk de eerste voorronde van de Champions League en de eerste voorronde van de Europa League.

Pas een seizoen later werden de eerste punten binnengesleept: Drita versloeg in de kwalificatieronde van de CL Santa Coloma (Andorra) en Lincoln Red Imps (Gibraltar). Bekerwinnaar Pristina rekende in de kwalificatieronde van de EL af met Europa (Gibraltar), en moest ondanks twee remises capituleren tegen het Luxemburgse Fola Esch.

Sindsdien hebben de Kosovaarse ploegen de smaak te pakken, want zowel Feronikeli als Pristina overleefde als kampioenen in de seizoenen erna de kwalificatieronde van de Champions League.

Door de stijging naar de 48e plek strijden de Kosovaarse ploegen komend seizoen niet meer om drie maar om vier tickets: één voor de eerste CL-voorronde en drie voor de eerste voorronde van de Conference League.

Cyprus (2017: 24e; 2021: 15e)

In het seizoen 2016-17 begon Cyprus aan zijn opmars. Kampioen APOEL Nicosia overleefde de voorrondes in de Champions League, en stroomde vanuit de play-offs door naar de poulefase van de Europa League, die het vrij gemakkelijk overleefde. Pas in de achtste finale vond het zijn meerdere in Anderlecht. In datzelfde jaar begon AEK Larnaca in de eerste voorronde van de Europa League, en werd pas gestuit in de play-offs.

Dat seizoen was het startsein voor Cyprus om langzaam maar zeker te klimmen op de UEFA-ranglijst. APOEL brak in 2017-18 vanuit de tweede CL-voorronde wel door naar de poulefase, en Apollon Limassol deed hetzelfde in de Europa League.

In de afgelopen vijf seizoenen gebeurde het drie van de twintig Cypriotische deelnemers dat de voorronde waarin ze begonnen ook meteen hun eindstation werd. Al deze prestaties over de gehele breedte vaker wordt gecombineerd met één of meerdere deelnames aan een poulefase, dan kan Cyprus echt aan de top-10 gaan denken.

De huidige plaats 15 geeft recht op vijf tickets: twee voor de tweede CL-voorronde, één voor de derde EL-voorronde, en nog twee tickets voor de tweede voorronde van de Conference League.

Luxemburg (2017: 46; 2021: 35)

In de onderste regionen heb je relatief weinig nodig om een paar plaatsen te stijgen. Luxemburgse clubs overleefden tot een paar seizoenen geleden zelden tot nooit de voorronde waarin ze begonnen.

Maar in 2017-18 wisten twee clubs de ban te breken. Progres Niederkorn stuntte door in de eerste voorronde van de Europa League Rangers uit te schakelen. Fola Esch overleefde zelfs twee voorrondes, door Milsami Orhei (Moldavië) en Inter Bakoe (Azerbeidzjan) uit het toernooi te stoten.

Vorig seizoen was het voorlopige hoogtepunt voor het Groothertogdom. Nadat F91 Dudelange een jaar ervoor verantwoordelijk was voor het eerste punt én doelpunt namens Luxemburg in een Europees hoofdtoernooi, wist het in het seizoen 2019-20 zelfs te winnen van het Cypriotische APOEL Nicosia.

Volgend seizoen wordt er in de Luxemburgse competitie gestreden om vier Europese tickets: één voor de eerste CL-voorronde, en drie voor de eerste voorronde van de Conference League.

Servië (2017: 28; 2021: 16)

Belgrado is de coëfficiëntenhoofdstad van Servië. Sinds 2017-18 zijn de rivalen Partizan en Rode Ster de aanvoerders van het Balkanland. In dat jaar overleefde Partizan één CL-voorronde en stoomde vervolgens door naar de laatste 32 van de Europa League. Rode Ster begon in de eerste EL-voorronde, en haalde ook de eerste knock-outronde.

Inmiddels heeft Crvena Zvezda, zoals Rode Ster officieel heet, twee keer op rij de poulefase van de Champions League weten te halen, en pakt Partizan nog steeds punten in het tweede toernooi. Adjudanten Radnicki Nis, Vojvodina Novi Sad, Cukaricki en Spartak Subotica sprokkelen om beurten ook punten.

Afgelopen seizoen was Servië vooral afhankelijk van Rode Ster, dat dit keer niet vanuit de eerste CL-voorronde wist door te stoten naar de poulefase, maar uiteindelijk de laatste 32 van de Europa League haalde.

Voor de Servische clubs gaat de strijd volgend seizoen om vier tickets: één voor de tweede CL-voorronde, en drie voor de tweede voorronde van de Conference League.

Schotland (2017: 23; 2021: 11)

Steven Gerrard heeft als trainer niet alleen de tweestrijd om de titel in Schotland teruggebracht, maar heeft er ook voor gezorgd dat de Britten stijgen op de UEFA-lijst. De Liverpoollegende dirigeerde Rangers in Europa in het seizoen 2018-19 naar de poulefase van de Europa League, en een jaar later bereikte de ploeg zelfs de achtste finales.

Ook Rangers’ rivaal Celtic sleepte de nodige puntjes binnen. In 2016-17 en 2017-18 wisten de groen-witten vanuit de tweede voorronde van de Champions League de poulefase te bereiken. In de seizoenen erna moest Celtic al in de eerste voorronde beginnen, wist het een paar rondes te overleven, maar de poulefase bleek een brug te ver.

Clubs als Aberdeen, Heart of Midlothian en Kilmarnock mochten in de afgelopen vijf jaar ook hun geluk beproeven in het tweede Europese toernooi, maar zij bleven altijd in het voorgeborchte steken.

Dankzij de goede prestaties van de twee Schotse topclubs mag de landskampioen van 2021-22 het jaar erna zeer waarschijnlijk instromen in de poulefase van de Champions League, aangezien ? als winnaar zich ook via de nationale competitie heeft weten te plaatsen. De andere clubs mogen de andere tickets verdelen: één voor de tweede voorronde van de CL, één voor de vierde EL-voorronde, één voor de derde ECL-voorronde en één voor de tweede ECL-voorronde.

Litouwen (2017: 48; 2021: 34)

Dat clubs geen poulefase hoeven te bereiken om te stijgen op de UEFA-lijst bewijst Litouwen. De afgelopen seizoenen bleven de afgevaardigden van de Baltische staat stelselmatig in de voorronde struikelen, maar toch is het de sterkste stijger ten opzichte van vijf jaar geleden.

FK Südüva verdient in dezen de meeste credits. De club uit de Litouwse stad Marijampole mocht de afgelopen vijf seizoenen drie keer in de voorronde van de Champions League starten, en wist twee keer een ronde verder te komen. Wel moet gezegd worden dat Südüva geprofiteerd heeft van de regel dat alle afvallers uit de CL-voorrondes een herkansing krijgen in de Europa League. In 2018-19 en 2019-20 haalde de ploeg na de exit uit de CL de vierde voorronde van de EL.

Trakai speelde tussen 2016-17 en 2018-19 drie keer op rij voorrondes van de EL. Van de veertien wedstrijden verloor het er slechts vier. Zalgiris en Riteriai zorgden voor de rest van de punten.

In de nieuwe ticketverdeling maakt het helaas weinig verschil dat Litouwen maar liefst veertien plekken is gestegen in vijf jaar. In het seizoen 2021-22 staan er vier tickets op het spel: één voor de eerste voorronde van de CL, en drie voor de eerste voorronde van de ECL. Precies evenveel als in de competitie van de huidige nummer 48 Kosovo.

Lees ook over de 6 verliezers van de UEFA coëfficiëntenlijst.