Een tien voor Vitória Guimaraes

Soms zijn er van die berichten die je even uit je transfermarktapathie kunnen halen. Ricardo Quaresma, de getatoeëerde tovenaar,  tekent bij Vitória Guimaraes, de club uit zijn geboorteland. De spelerspresentatie maakt dit een transfer om niet snel te vergeten.

Mijn eerste gedachte was: Ricardo Quaresma voetbalt nog? Al enkele jaren speelde hij in de Turkse competitie, tussen 2015 en 2019 had hij zijn tweede periode bij Besiktas (de Portugees speelde daar al van 2010 tot 2013). Daarna voetbalde hij één seizoen bij Kasimpasa. In juli van dit jaar vertrok hij daar.

En toen was er enkele dagen geleden ineens het bericht dat Quaresma bij Vitória Guimaraes had getekend voor twee jaar. Een club waar de vleugelspeler nooit eerder speelde. In Portugal speelde hij tot nog toe alleen voor Sporting Portugal en FC Porto, en doorliep hij de jeugd van Domingos Sávio. Dus het voelt een beetje alsof Georginio Wijnaldum over drie jaar bij FC Groningen tekent.

Quaresma, de personificatie van het motto van deze site, vertrekt dus naar zijn geboorteland, en dat is al een mooie transfer an sich. Een magiër die alles met buitenkant voet doet, zelfs het strikken van zijn veters. Een man die, naast de al eerder genoemde Portugese topclubs, FC Barcelona, Internazionale en Chelsea op zijn cv heeft staan. En die komt bij een club voetballen die in de prijzenkast alleen een beker en een nationale supercup heeft staan.

Maar het werd nog mooier: op sociale media doken foto’s en een filmpje op van de presentatie bij Vitória Guimaraes.

Het filmpje begint als de trailer van een nieuw Game of Thrones-achtig verhaal in Middeleeuwse setting, waarin Ricardo de koning te rijk is. Maar na enkele seconden duikt ineens de Marauders Map uit de Harry Potter-verhalen op. Een butler reikt Quaresma een ouderwetse telefoon op een dienblad aan, die de voetballer zelf opneemt. Daarna loopt hij als een bokser klaar voor het gevecht door zijn kasteel.

Eenmaal buiten, gestoken in zijn Vitória-shirt, weigert hij de aangeboden Mustang. Hij geeft de voorkeur aan 1 pk. De getatoeëerde versie van de man uit de Old Spice-reclame (‘I’m on a horse’) zet zijn blik op oneindig en rijdt op zijn paard weg, voor het beeld op zwart gaat.

De foto’s zijn al even briljant als vreemd, en even karakteristiek als opmerkelijk.

Het rugnummer van Quaresma past bij zijn presentatie: een 10.