Blik Terug: Hoe verging het de vijf clubs?

In augustus 2019 deden we in de rubriek ‘Blik Vooruit’ een voorbeschouwing over vijf clubs in minder bekende competities. Hoe is het deze ploegen vergaan, en klopten onze prognoses een beetje? Tijd voor een Blik Terug.

US Mondorf-les-Bains

De Luxemburgse ploeg, die onder leiding stond van Arno Bonvini, begon hoopvol aan het seizoen. Er werd gewonnen van Hostert, Etzella Ettelbruck en Muhlenbach Blue Boys, en de wedstrijden tegen Differdange 03 en UNA Strassen eindigden in remises.

Maar naarmate het seizoen vorderde, verslechterden de prestaties van Mondorf in de competitie. De twee nederlagen tegen topploeg F91 Dudelange waren waarschijnlijk ingecalculeerd, maar tegen het gepromoveerde Rodange kwam de ploeg niet verder dan 1-1, en thuis tegen Racing Union werd er met maar liefst 0-4 verloren.

Uiteindelijk won Mondorf slechts drie van de zeventien wedstrijden, en daarmee eindigde de ploeg op plek twaalf. De degradatieplaats werd slechts op doelsaldo ontlopen, ware het niet dat de competitie eind april definitief werd stilgelegd door de coronapandemie. Mede door de slechte resultaten besloot Bonvini overigens naar de jeugd van F91 Dudelange over te stappen.

Prognose

De plek in de middenmoot bleek te hoog gegrepen voor Mondorf-les-Bains. Een lagere klassering werd voorkomen door twee veteranen: Patrick Stumpf (31 jaar) en Yassine Mohammed (29 jaar) kwamen allebei tot vier goals.

Voorbeschouwing over Mondorf-les-Bains

Vardar Skopje

Vardar Skopje verraste dit seizoen in de Noord-Macedonische competitie, maar zal daar niet voor beloond worden. Toen in juni de competitie definitief werd stilgelegd, werd besloten dat de Europese tickets verdeeld zouden worden op basis van de positie in de ranglijst, mits de betreffende ploegen een UEFA-licentie zouden krijgen. Vardar voldeed niet aan de eisen, dus loopt het behalve de landstitel ook toegang tot de eerste CL-voorronde mis.

De ploeg van trainer Aleksandar Vasoski begon ietwat stroef aan het seizoen, met een thuisnederlaag tegen Makedonija GjP en een remise uit bij het gepromoveerde Borec. Vervolgens bleef Vardar tien wedstrijden op rij ongeslagen, waarna het verloor van de andere promovendus Struga.

Na 23 wedstrijden had Vardar de koppositie te pakken, ondanks dat het met een relatief jonge ploeg speelde. Daniel Avramovski, de 25-jarige aanvallende middenvelder uit Skopje, en tevens één van de ‘veteranen’ in de selectie, werd topscorer met tien goals.

Prognose

De voorspelling dat de ploeg in de top-5 zou eindigen, klopt technisch gezien. Maar dat Vardar op kampioenskoers lag was niet de verwachting. Helaas staat daar, zoals eerder benoemd, geen beloning tegenover, en dat is zuur voor de jonge ploeg van Vasoski.

Voorbeschouwing over Vardar Skopje

US Biskra

Voor het gepromoveerde US Biskra – en ook voor de andere degradatiekandidaten – was er in september vorig jaar een kleine opsteker. De nationale voetbalbond besloot namelijk dat de Algerijnse Ligue 1 vanaf komend seizoen niet zestien, maar achttien ploegen telt. Om dit te bewerkstelligen, werd in overleg met de clubs bepaald dat er twee clubs (en niet drie) zouden degraderen, en er maar liefst vier zouden promoveren vanuit Ligue 1. Dat maakte de kans op degradatie iets kleiner.

De twee overwinningen in de eerste drie wedstrijden zorgden voor een subtopplaats voor de ploeg van trainer Nadhir Leknaoui. Daarna volgden er zes nederlagen in zeven wedstrijden, dus kwam de degradatiezone dichtbij. In de speelrondes vijftien t/m achttien droeg Biskra zelfs de rode lantaarn, maar die kon worden overgedragen na overwinningen op CR Belouizdad en USM Bel Abbès.

Vlak nadat Biskra de degradatieplekken achter zich had gelaten, werd de competitie stopgezet vanwege de coronapandemie.

Prognose

De reputatie dat US Biskra nauwelijks punten pakt in uitwedstrijden, blijft ook na dit seizoen in stand. Slechts 4 van de 21 punten werd buiten het Stade du 18 Février gepakt. Desondanks finishte de ploeg dus op de veertiende plek. Topscorer werd winteraankoop Hichem Mokhtar (overgekomen van JSM Bejaia).

Voorbeschouwing over US Biskra

Sliema Wanderers

Maltees recordkampioen Sliema Wanderers verloor een aantal sterkhouders, en begon het seizoen met een nieuwe trainer. Europees voetbal halen leek een lastige klus. En dat is inderdaad waarheid geworden.

Het evenaren van de prestatie van vorig seizoen, een vijfde plek, bleek ook een brug te ver. Sterker nog, de ploeg stond in februari 2020 slechts twaalfde in een competitie met veertien ploegen. De Italiaanse trainer Alfonso Greco moest daardoor plaatsmaken ten faveure van zijn landgenoot Andrea Pisanu. Hij dirigeerde de ploeg van de play-offplek naar plaats tien.

In maart werd de competitie gestopt. Er werd besloten dat er geen degradatie en promotie zou plaatsvinden, maar koploper Floriana werd tot kampioen gekroond, en kwam daarmee op evenveel titels als Sliema Wanderers.

Prognose

Zoals gezegd was de verwachting dat Sliema Wanderers een lastig seizoen tegemoet zouden gaan, maar plaats tien is ondermaats. En in de beker werd slechts de derde ronde gehaald, daarin werd verloren van Santa Lucia. Juri Cisotti (vijf goals) en de van Juventus gehuurde Claudia Zappa (vier goals) presteerden nog redelijk.

Voorbeschouwing over Sliema Wanderers

Gor Mahia

De Keniaanse recordkampioen Gor Mahia had weinig redenen om niet de landstitel te pakken. De selectie bleef grotendeels bij elkaar en de concurrentie leek nauwelijks sterker te zijn geworden.

De ploeg van trainer Turks-Engelse trainer Hassan Oktay bevestigde zijn status door in de eerste wedstrijd thuis met 5-2 te winnen van Tusker, en de speelronde erna werd het 0-4 op bezoek bij Chemelil. In totaal won Gor Mahia 17 van zijn 23 wedstrijden, werd het weer de meest scorende ploeg van de competitie, en kreeg het op nummer vier Ulinzi Stars na de minste goals tegen (vijftien om zeventien).

De vraag is alleen nog of de ploeg daadwerkelijk tot kampioen gekroond gaat worden. Na de stillegging in maart wilde de voetbalbond Gor Mahia uitroepen tot kampioen, maar de competitie was het daarmee niet eens. Nog steeds is het onzeker of de competitie wordt uitgespeeld, en als dat niet het geval is, wat dan de gevolgen zijn.

Prognose

De two horse race tussen Gor Mahia en Bandari is er niet van gekomen, want de recordkampioen ging redelijk soeverein richting de titel. Spannender was de strijd om plek twee, met Kakamega Homeboyz en Tusker FC als belangrijkste kandidaten. Het is vooral de vraag wie Gor Mahia volgend seizoen van de titel gaat proberen te houden.

Voorbeschouwing over Gor Mahia


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *