De 6… spelers die aan Berbatov doen denken

We kunnen er lang en kort over zijn, maar wij missen Dimitar Berbatov. De Bulgaar, die vorige week 39 jaar werd, is al enkele maanden gestopt, maar was daarvoor al een tijdje transfervrij. Wanhopig op zoek naar troost, hebben we zes voetballers genoteerd die ons enigszins aan Dimitar de Briljante doen denken.

In het volledig onwaarschijnlijke geval dat je denkt ‘Wie is Dimitar Berbatov?’ of ‘Waarom doen jullie zo raar over hem?’ lees dan de ode die Enzio ooit over de oud-spits schreef. Of kijk de talloze highlightvideo’s op Youtube (tip: zijn volley tegen Monaco, je leven zal nooit meer hetzelfde zijn).

De spelers die we noemen, zijn helaas geen 1-op-1-vervangers van Berbatov, maar op de één of andere manier doen zij wel aan hem denken.

Juan Cuadrado

Deze Colombiaan kan bij de neutrale kijker het bloed onder de nagels vandaan halen. Regelmatig speelt hij wedstrijden, waarin hij dingen blijft proberen, maar nooit slaagt. Met wat geluk haalt zijn trainer hem dan van het veld, maar anders zit je dus anderhalf uur naar een wanhopig falende flankspeler te turen. Maar als dingen wél lukken, dan valt er veel te genieten. Denk aan de goal die hij tegen Atletico Madrid maakte. Alsof hij nooit anders heeft gedaan.

Mesut Özil

Als er één club is die bij de Duitse middenvelder past, is het Arsenal. Soms briljant, soms bedroevend, en daardoor nooit echt succesvol. Fans zullen tientallen weergaloze acties en goals van hem kunnen opdreunen, critici zullen vooral wijzen op de momenten dat hij ‘er niet stond’. Ook zijn uitspraken over politiek vallen niet overal in goede aarde, waardoor de kans dat de twee kampen het ooit met elkaar eens worden miniem is.

Bryan Ruiz

In de periode dat FC Twente om het landskampioenschap streed, was Bryan Ruiz één van de sterren. Hij leek bestemd voor een prachtige carrière, maar na Fulham (samen met Berbatov!), PSV en Sporting Lissabon beleeft de Costa Ricaan zijn nadagen bij het Braziliaanse Santos FC. De flankspeler heeft bij vlagen laten zien enorm talent te hebben, maar een constante factor was hij helaas nooit.

Angel di Maria

De Argentijn is minder wisselvallig dan de andere namen, maar zijn onverstoorbaarheid en geniale ingevingen maken hem toch meer dan geschikt voor dit lijstje. Di Maria lijkt zich totaal niets aan te trekken van wat anderen van hem vinden, en scoort alleen als hij daar zin in heeft. En dat kan altijd met een lobje, ook als dat niet de beste oplossing is.

Kasper Dolberg

Over schijnbaar onverstoorbaar gesproken: Kasper Dolberg trekt zijn voetbalkleding aan, stapt het veld op en kijkt wel hoe het vandaag gaat. Bij Ajax ging dat in eerste instantie goed, maar na een teleurstellende periode vertrok hij afgelopen zomer naar OGC Nice. Daar lijkt de oude Dolberg weer een beetje tevoorschijn te komen. En hij is nog even onbewogen als altijd.

Gaston Pereiro

We sluiten af met de meest Berbatoviaanse speler die momenteel actief is. De Uruguayaan liet in enkele grote wedstrijden zijn grote klasse zien, met als meest recente voorbeeld zijn prachtige goal tegen Feyenoord. Helaas liet hij in andere potjes (veel) te weinig zien, dus vertrok hij deze winter naar het Italiaanse Cagliari. Het kan niet anders of de Magiër van Montevideo gaat een atypische loopbaan tegemoet.