We gingen footbowlen en dat was heel leuk

Een wijs man zei ooit: ‘Blijf ontdekken, want het leven smaakt naar meer.’ Daarom besloten Enzio en ik samen met twee vrienden een nieuwe sport uit te proberen: footbowling.

“Ga je dit weekend nog wat doen?”
“Ja, ik ga footbowlen.”
“FootBOWLEN?”
“Ja, bowlen, maar dan met je voeten.”

In de dagen voorafgaand aan de nieuwe ervaring heb ik het bovenstaande gesprekje meerdere keren gevoerd. Niemand had ooit gehoord van footbowling. Niet heel gek, want in tegenstelling tot bowlen, een activiteit die je in elke middelgrote stad wel kunt doen, is footbowling slechts op één plek in Nederland te doen: Amsterdam.

Dus togen wij met z’n vieren naar de hoofdstad om ons te wagen aan het footbowlen. In de veronderstelling dat je speciale schoenen zou krijgen, aangezien een bowlingbaan niet beschadigd mag raken door modderige, natte sneakers, had ik niet het meest geschikte schoeisel aangetrokken. Maar dat mocht wat mij betreft de pret niet drukken.

Zoals altijd met dit soort nieuwe activiteiten gingen we allemaal een tikje overmoedig van start. Gewoon hard schieten, dan vliegen die kegels vanzelf wel omver. Dat viel tegen. Zoals het een bowlingbaan betaamt, liet het een niet perfect geschoten bal onherroepelijk richting één van de zijkanten glijden. Met als gevolg dat je blij mocht zijn als de de uiterste kegel aan de betreffende kant omviel.

Gelukkig hadden we al redelijk snel de smaak te pakken, en ging de meerderheid van de kegels regelmatig om. Een spare was nog steeds zeer zeldzaam. In twee bijna volledige rondes konden we er slechts drie noteren. Aantal strikes: nul. Al konden we daar het systeem de schuld van geven, aangezien de kegels vastzaten aan touwtjes, en daardoor minder snel omvielen (of althans, dat leek zo. Wij laten onszelf graag in die waan).

Zoals het footgolf zeer geschikt is voor vrijetrappenspecialisten, is footbowlen meer voor de passmasters. De afstand die je moet overbruggen is relatief klein, maar je moet de bal wel met de goede snelheid en met de juiste precisie kunnen schieten. Mocht er ooit een winterstoptoernooitje georganiseerd worden in deze edele sport, dan zou ik mensen als Kevin de Bruyne, Frenkie de Jong, Mo Ihattaren, Christian Eriksen, en oude helden als Andres Iniesta, Andrea Pirlo en Robin van Persie willen zien. Met Eurosport bestaat er een geschikte zender, aangezien deze elke denkbare sport op aarde uitzendt.

Maar als gewone sterveling kan je het ook gewoon prima doen. Google op footbowling, en dan kom je er vanzelf. Vooral met je voetbalteam is het leuk, want wie weet ontpopt die slome, iets te dikke rechtsback zich wel tot footbowlingkampioen. Of wat te denken van die spits die veel te weinig scoort? Of je er nou goed in bent of niet, plezier is – net als bij gewoon bowlen – gegarandeerd.