Blik Vooruit #3: US Biskra

In augustus barst een groot deel van de clubcompetities weer los. En waar de focus altijd ligt op onze eigen Eredivisie, of op de andere bekende divisies, gaan wij het net even anders doen. Wij lichten een club uit de wat minder voor de hand liggende competities uit. Vandaag aflevering 3: US Biskra.

Na twee keer een Europese club behandeld te hebben, gaan we nu eens rondkijken in het noorden van Afrika. Om precies te zijn: Algerije. Union Sportive de Biskra, kortweg US Biskra, won afgelopen seizoen de Ligue 2 van het land, en keert daardoor na één seizoen afwezigheid terug in de Algerijnse Eredivisie. In de afgelopen seizoenen wisselt US Biskra regelmatig van competitie. Promoveerde de ploeg tussen 2015 en 2017 van het derde naar het eerste niveau, het jaar daarna volgde meteen weer degradatie. En Biskra had dus weer slechts één seizoen nodig om promotie te bewerkstelligen.

De 47-jarige Algerijn Nadhir Leknaoui mag er komend seizoen voor zorgen dat Biskra eens niet van divisie wisselt. Leknaoui was vorig seizoen ook al de eindverantwoordelijke bij de club, maar had na het bewerkstelligen van de promotie een soort schnabbel bij MC Oran. Bij deze club leidde hij vier wedstrijden om Les Rouges et Blancs te behoeden voor degradatie naar Ligue 2. En dat lukte, dus kon Leknaoui met een gerust hart terug naar Biskra.

Transfers

Het belangrijkste transfernieuws voor US Biskra is dat de club (vooralsnog) de twee topscorers van vorig seizoen heeft kunnen behouden. Ibrahim Benacour liet iedereen in Ligue 2 achter zich met dertien goals, terwijl Ahmed Messaadia met tien goals de tweede plek pakte. Cheick Hamidi (MC Saïda) en Walid Belhamri (WA Tlemcen) volgden met acht goals.

Toch trok Biskra nog een extra aanvaller aan, in de persoon van Hakim Berezoug. Afkomstig uit de jeugd van MC Oran, de club waar trainer Leknaoui een paar wedstrijdjes op de bank zat. Verder versterkte de club zich met een keeper, een verdediger en drie middenvelders. Met vier vertrokken spelers beperkte Biskra het doorselecteren na de promotie.

Prognose

Na een promotie is het nooit gemakkelijk om meteen potten te breken in de competitie waarin je terechtkomt. Wel heeft US Biskra, naast de twee topscorers, nog iets om aan vast te houden: het thuisvoordeel. Afgelopen seizoen pakte de ploeg van Leknaoui 40 punten in 15 thuiswedstrijden. Alleen nummer vijf RC Relizane deed het beter met een puntje meer. Uitwedstrijden waren voor iedereen een probleem: NC Magra, dat als derde eindigde in de ranglijst, deed het met 21 punten uit 15 wedstrijden nog het beste. Biskra pakte slechts 15 punten.

Overigens is het verschil tussen thuis- en uitwedstrijden ook in Ligue 1 te zien. Kampioen USM Alger pakte thuis 32 punten in 15 wedstrijden, buitenshuis bleef de teller op 21 steken, maar dat was beter dan de rest van de competitie. Middenmoter CA Bordj Bou Arreridj haalde thuis 29 punten, en in uitwedstrijden een schamele 5 punten.

Als US Biskra dus het thuisvoordeel weet uit te buiten, en buitenshuis een paar punten sprokkelt (eigenlijk zoals ook vaak gezegd wordt in de poulefase van de Europese toernooien), dan kan de ploeg degradatie ontlopen. Dan moet het wel maar liefst drie clubs onder zich houden, want in Algerije doen ze niet aan promotie/degradatie-wedstrijden. De hoop van heel Biskra is gevestigd op Benacour, Messaadia en nieuweling Berezoug.