51 talenten om te bekijken tijdens de Afrika Cup

De gemiddelde Afrika Cup is spectaculair genoeg, maar op de huidige editie zijn ook nog eens opvallend veel talentvolle voetballers te bewonderen. Van grote Europese namen tot nog onontdekte pareltjes, hier heb je de beste jonge voetballers voor wie de scouts hun notitieboekjes zullen trekken.

‘Talent’ is natuurlijk een discutabel begrip. We hebben de grens getrokken bij de leeftijd van 23 en dan ook meteen iedere goede speler van die leeftijd of jonger meegenomen. Gevestigde namen als Alex Iwobi, André Onana en Franck Kessié tellen op die manier ook mee als talenten.

Meschack Elia / 21 / DR Congo / TP Mazembe / rechtsbuiten
Een spectaculaire aanvaller die 6 doelpunten maakte in slechts 11 interlands, niet verkeerd. Speelt bij de Afrikaanse topclub TP Mazembe, waar de salarissen goed zijn, maar kan na een goede Afrika Cup weleens naar Europa vertrekken.

Chidozie Awaziem / 22 / Nigeria / FC Porto / centrale verdediger
Heeft nog steeds een verkoopclausule van liefst 30 miljoen in zijn contract, maar de kans dat hij basisspeler wordt bij Porto lijkt klein. Wordt telkens verhuurd, maar kan voor zijn eigen ontwikkeling beter voorgoed vertrekken.

Ola Aina / 22 / Nigeria / FC Torino / rechtsback
De geboren Londenaar kreeg nooit de kans bij Chelsea en ook nooit bij Engeland, dus koos hij voor Torino en Nigeria. Door het ontbreken van Victor Moses waarschijnlijk basisklant.

Wilfred Ndidi / 22 / Nigeria / Leicester City / verdedigende middenvelder
Een goede vervanger van N’Golo Kanté bij Leicester en hij gaat de eeuwige John Obi Mikel (met wie hij nu nog een ijzersterk middenveld vormt) doen vergeten bij zijn land. Topclubs zullen geïnteresseerd toekijken.

Oghenekaro Etebo / 23 / Nigeria / Stoke City / aanvallende middenvelder
Debuteerde als 17-jarige al voor Nigeria en is onder Gernot Rohr een vaste waarde. Was afgelopen seizoen één van de lichtpuntjes bij Stoke, maar moet nog wel werken aan zijn rendement. Heel veel dreiging, weinig goals en assists.

Alex Iwobi / 23 / Nigeria / Arsenal / aanvallende middenvelder
Een prachtige, veelzijdige voetballer die de stap naar de absolute wereldtop maar niet kan zetten. Er lijkt al jaren meer in te zitten. Als het er dit toernooi eindelijk uitkomt, willen wij weleens zien wie Nigeria gaat verslaan.

Henry Onyekuru / 22 / Nigeria / Everton / linksbuiten
Werd ooit door ASPIRE Senegal klaargestoomd voor het Qatarese elftal, maar daar is hij veel te goed voor. Na een succesvol verhuur aan Galatasaray en een goede Afrika Cup, kan hij straks eindelijk debuteren bij Everton, dat hem al in 2017 kocht.

Samuel Kalu / 21 / Nigeria / Girondins de Bordeaux / rechtsbuiten
Werd vorige zomer als vervanger voor Malcom naar Bordeaux gehaald, maar aan die verwachtingen kon hij nog niet voldoen. Bij Nigeria mag hij toch op een basisplaats hopen.

Samuel Chukwueze / 20 / Nigeria / FC Villarreal / rechtsbuiten
De Nigeriaanse selectie zit vol talenten, maar dit is misschien wel de grootste. Chukwueze is een magistrale dribbelaar met nu al een onbetwiste basisplaats bij Villarreal. Dat is zeker niet zijn eindstation, hij kan een wereldtopper worden.

Victor Osimhen / 20 / Nigeria / RSC Charleroi / spits
De grote ster van het WK Onder-17 in 2015 zat jarenlang te verpieteren op de bank bij Wolfsburg. Hij werd verhuurd aan Charleroi, scoorde 12 goals en werd toen definitief overgenomen, nu is Lille geïnteresseerd. Kan weleens verrassen op dit toernooi.

Amadou Diawara / 21 / Guinee / Napoli / verdedigende middenvelder
Na een razendsnelle ontwikkeling bij FC Bologna, legde Napoli al in 2016 bijna 15 miljoen voor hem neer. Sindsdien is het moeilijk een basisplaats te veroveren. Debuteerde pas in oktober voor zijn land, maar zal toch een dragende speler zijn bij Guinee.

Mady Camara / 22 / Guinee / Olympiakos / verdedigende middenvelder
Camara heeft de pech dat er met Diawara en Naby Keïta twee nog betere middenvelders in Guinee geboren werden (en Guinee meestal 4-4-2 speelt). Was afgelopen seizoen de revelatie van de Griekse competitie, nadat Olympiakos hem voor een schijntje overnam van Ajaccio.

François Kamano / 23 / Guinee / Girondins de Bordeaux / linksbuiten
Debuteerde al in 2013 bij Guinee, werd daarna door Bastia naar Europa gehaald en al snel overgenomen door Bordeaux. Sindsdien wordt Kamano ieder seizoen weer een beetje beter, zijn prijskaartje is momenteel 20 miljoen. Kan tijdens deze Afrika Cup weleens oplopen.

Youcef Atal / 23 / Algerije / OGC Nice / rechtsback
KV Kortrijk huurde hem in 2017/2018 van Paradou in zijn thuisland en daar beviel hij de scouts van Nice zo goed, dat de club hem vorige zomer inlijfde en een verkoopclausule van 70 miljoen in zijn contract vastlegde. Na zijn debuutseizoen in de Ligue 1 is duidelijk waarom.

Ismaël Bennacer / 21 / Algerije / FC Empoli / verdedigende middenvelder
Arsenal liet Bennacer in 2017 voor slechts 1 miljoen naar Empoli vertrekken. Met die club degradeerde hij dit seizoen uit de Serie A, maar maakte hij zo veel indruk dat topclubs uit Italië, Frankrijk en Duitsland op zijn handtekening jagen.

Mohamed Fares / 23 / Algerije / Hellas Verona / linksback
Na een goed seizoen als huurling bij SPAL, is Mohamed Fares basisspeler bij Algerije en lijkt Hellas Verona inmiddels een veel te matig clubje voor hem. Begon ooit als linksbuiten, maar herontdekte zich als aanvallende back.

Adam Ounas / 22 / Algerije / Napoli / rechtsbuiten
Heeft bij Napoli veel moeite om een basisplaats te veroveren, net als bij Algerije. Maar dat Adam Ounas een heerlijke voetballer is, lijdt geen twijfel. Helaas ontbreekt nog veel te vaak het eindproduct.

Moussa Wagué / 20 / Senegal / FC Barcelona / rechtsback
Maakte veel indruk op het WK in Rusland en speelt sindsdien zijn wedstrijden voor Barcelona B. Of hij ooit een kans gaat krijgen in het eerste is onduidelijk, maar voor zijn land is hij een vaste waarde. Zowel defensief als aanvallend van grote klasse.

Loum N’Diaye / 22 / Senegal / FC Porto / verdedigende middenvelder
De laatste maanden gaat het hard met Loum N’Diaye. Een verhuur aan FC Porto beviel zo goed dat hij voor 7,5 miljoen werd overgenomen van SC Braga en in maart debuteerde hij voor Senegal. Groot en sterk, net als zijn ervaren achternaamgenoot Alfred.

Ismaïla Sarr / 21 / Senegal / Stade Rennes / linksbuiten
Vanwege de aanwezigheid van Sadio Mané wijkt Sarr bij Senegal uit naar de rechterkant, maar ook daar is hij dodelijk. Verving ooit Ousmane Dembélé bij Stade Rennes en schijnt al tijden gewild te zijn bij Borussia Dortmund.

Krépin Diatta / 20 / Senegal / Club Brugge / linksbuiten
Bij Senegal hebben ze nou niet bepaald een tekort aan razendsnelle aanvallers, bij Club Brugge trouwens ook niet. Toch heeft de vrijwel tweebenige Diatta bij beide ploegen al grote indruk gemaakt. Kan weleens Aliou Cissé’s geheime wapen worden.

Achraf Hakimi / 20 / Marokko / Borussia Dortmund / rechtsback
Zijn verhuur aan Borussia Dortmund bevestigt tot nu toe wat een gigantisch talent Achraf Hakimi is en als hij over een jaar terugkeert bij Real Madrid, zal Dani Carvajal het benauwd krijgen. Net als al Hakimi’s tegenstanders tijdens deze Afrika Cup.

Noussair Mazraoui / 21 / Marokko / Ajax / rechtbank
Omdat Hakimi bij Marokko op links speelt, mag Mazraoui hopen op een basisplaats. Zijn provisorische rechtsbackschap bij Ajax was een schot in de roos, zijn Champions League een droom en het kampioenschap was zeker ook zijn kampioenschap. Nu nog internationaal succes erbij?

Youssef Aït Bennasser / 22 / Marokko / AS Monaco / centrale middenvelder
Monaco verhuurt hem ieder seizoen en telkens doet hij het weer beter dan de vorige keer. Bij Saint-Étiënne speelde hij een sterke tweede seizoenshelft, bij Marokko is hij vooral stand-in voor meer ervaren spelers. Maar wel een heel goede.

Oussama Idrissi / 23 / Marokko / AZ / linksbuiten
Debuteerde in maart voor zijn land, nadat hij voor Nederland alle jeugdelftallen doorliep. Met zijn onvoorspelbaarheid en doelgerichtheid lijkt Idrissi een ideale man om in lastige wedstrijden in de tweede helft het veld op te gooien.

Youssef En-Nesyri / 22 / Marokko / CD Leganés / spits
Lijkt nu eindelijk de onbetwiste spits van Marokko te zijn, die met zijn lengte doet denken aan Marouane Chamakh in diens beste dagen. Scoorde 9 goals in de Primera División dit seizoen en was daarmee clubtopscorer. Geen verkeerd debuutseizoen bij Leganés dus.

Ryan Nyambe / 21 / Namibië / Blackburn Rovers / rechtsback
Debuteerde eerder deze maand, nadat hij Namibië eindelijk verkoos boven Engeland, waar hij opgroeide. Ondanks zijn geringe leeftijd is Nyambe al drie jaar onbetwist bij Blackburn, afgelopen seizoen opnieuw in het Championship.

Jean-Philippe Gbamin / 23 / Ivoorkust / 1. FSV Mainz 05 / verdedigende middenvelder
Eén van de eersten die zich aan een inmiddels beproefd recept waagden: als Frans jeugdinternational naar Duitsland vertrekken. In 2017 koos hij voor zijn geboorteland en hoewel hij bij Mainz een sterkhouder is, moet hij zich bij Ivoorkust nog bewijzen.

Ibrahim Sangaré / 21 / Ivoorkust / FC Toulouse / verdedigende middenvelder
Trok in 2016 vanuit zijn vaderland naar Toulouse. Na twee jaartjes rijpen in de jeugdelftallen, is hij inmiddels uitgegroeid tot een veelbelovende middenvelder. Bij Ivoorkust moet hij zijn naam nog vestigen op een sterk middenveld.

Franck Kessié / 22 / Ivoorkust / AC Milan / centrale middenvelder
Door ons in 2016 misschien wel onterecht gebombardeerd tot op één na beste voetballer geboren in 1996. AC Milan is totaal de verkeerde club om je als jong talent rustig te ontwikkelen, wat hem zelfs zijn basisplaats bij Ivoorkust dreigt te kosten. Z’n potentie is nog steeds enorm.

Maxwel Cornet / 22 / Ivoorkust / Olympique Lyon / rechtsbuiten
Was een groot succes in alle jeugdelftallen van Frankrijk, maar deed er waarschijnlijk verstandig aan voor Ivoorkust te kiezen. Bij Olympique Lyon gaat er weinig aandacht naar hem uit, maar Cornet is bijna geruisloos een steengoede voetballer aan het worden.

Lebo Mothiba / 23 / Zuid-Afrika / RC Strassbourg / spits
In de traditioneel vrij oude Zuid-Afrikaanse selectie is Lebo Mothiba de jongste. En misschien ook wel de beste. Na een goede periode bij Lille, ging hij bij Strassbourg lekker door met scoren en leidde hij de club met 10 goals naar een verrassende elfde plek in de Ligue 1.

Youssouf Koné / 23 / Mali / OSC Lille / linksback
Toen hij in 2015 debuteerde bij Mali, leek hij razendsnel één van de topspelers van de ploeg te worden, maar zijn stormachtige ontwikkeling is de laatste jaren wat afgeremd. Toch is Koné nog steeds jong genoeg om het ver te schoppen.

Cheick Doucouré / 19 / Mali / RC Lens / verdedigende middenvelder
Zal dit toernooi waarschijnlijk weinig minuten maken, maar kan de komende jaren met Haidara en Samassékou een gouden middenveld voor Mali gaan vormen. Hij leerde voetballen op de straten van Abidjan, trok op jonge leeftijd naar Lens en zal daar vast niet lang blijven.

Diadié Samassékou / 23 / Mali / Red Bull Salzburg / verdedigende middenvelder
Haidara mocht al naar Leipzig, Samassékou speelt voorlopig nog in Oostenrijk. Daar is hij misschien wel de beste speler van de competitie en ook in de Europa League speelde hij geregeld de pannen van het dak. Leverkusen en Marseille willen hem hebben.

Amadou Haidara / 21 / Mali / Rasenballsport Leipzig / centrale middenvelder
Treedt in de voetsporen van Naby Keïta door van Salzburg naar Leipzig te trekken en bij beide ploegen ijzersterk voetbal op de mat te leggen. Als Mali ver wil komen op deze Afrika Cup, zal Haidara in topvorm moeten zijn.

Moussa Djenepo / 21 / Mali / FC Southampton / linksbuiten
Slechts 50 duizend euro betaalde Standard Luik in 2017 voor Moussa Djenepo, ze incasseerden onlangs ruim 15 miljoen van Southampton. Djenepo moet The Saints van de nodige creativiteit voorzien, ook bij Mali rust die last op zijn jonge schouders.

Sékou Koïta / 19 / Mali / Red Bull Salzburg / spits
Sékou Koïta bereikte eerder deze maand de kwartfinale van het WK Onder-20 en mag nu al mee naar de Afrika Cup. Bovendien is hij eigendom van Red Bull, dat inmiddels wel bewezen heeft een goede springplak te zijn voor Malinese toptalenten.

Marc Lamti / 18 / Tunesië / Bayer Leverkusen / centrale verdediger
Geboren in Keulen, maar door Alain Giresse zo snel mogelijk bij het Tunesische elftal gehaald. Schijnt naast centraal achterin indien nodig ook als aanvallende middenvelder uit de voeten te kunnen. De Tunesische Beckenbauer?

Bassem Srarfi / 21 / Tunesië / OGC Nice / rechtsbuiten
Maakt al heel regelmatig minuten in de Tunesische nationale ploeg en ook bij Nice, dat hem in 2017 overnam van Club Africain. Op het WK speelde Tunesië noodgedwongen vrij verdedigend, op de Afrika Cup zullen ze het spel moeten maken, waarbij Srarfi goed van pas komt.

Bakary N’Diaye / 20 / Mauritanië / Difaâ El Jadida / centrale verdediger
Bij Mauritanië staat een leuke lichting jonge voetballers in de basis, Bakary N’Diaye is misschien wel de veelbelovendste. Hoewel hij zijn basisplaats bij de Marokkaanse middenmoter Difaâ El Jadida verloor, is hij voor zijn land al een vaste keuze.

Gelson Dala / 22 / Angola / Sporting Lissabon / spits
Scoort voor Angola gemiddeld iedere twee wedstrijden wel een goal. In zijn clubcontract staat een verkoopclausule van 60 miljoen, maar doorbreken in Lissabon is Dala nog niet gelukt. Op huurbasis bij Rio Ave liet hij de laatste anderhalf jaar zijn potentie zien.

André Onana / 23 / Kameroen / Ajax / keeper
Ooit stond Carlos Kameni (nu wisselkeeper) als piepjong ventje onder de lat van Kameroen en leek de eerste Afrikaanse topkeeper gearriveerd. Dat ging niet helemaal zoals gedacht, maar André Onana lijkt die rol nu wel degelijk te gaan vertolken.

André Zambo Anguissa / 23 / Kameroen / FC Fulham / centrale middenvelder
Zambo Anguissa maakte bij Olympique Marseille veel indruk als tank op het middenveld, maar in een kwalitatief pover Fulham kon hij afgelopen seizoen weinig potten breken. Zijn basisplaats bij Kameroen is echter niet in gevaar, Clarence Seedorf herkent een goede middenvelder met zijn ogen dicht.

Pierre Kunde Malong / 23 / Kameroen / 1. FSV Mainz 05 / centrale middenvelder
Was jarenlang eigendom van Atlético Madrid, maar daar doorbreken was net te hoog gegrepen. Had een uitstekend eerste jaar bij Mainz. Als box-to-box-middenvelder is hij bij Kameroen een goede aanvulling op Zambo Anguissa gebleken, al krijgt de ervaren Georges Mandjeck soms de voorkeur.

Wilfrid Kaptoum / 22 / Kameroen / Real Betis Sevilla / centrale middenvelder
Maakte in de jeugd van Barcelona deel uit van de ‘verloren generatie’ met onder meer Onana, Alejandro Grimaldo, Sergi Palencia, Adama Traoré en Sandro Ramírez. Net als al die spelers is hij nu ergens anders succesvol, bij Real Betis.

Christian Bassogog / 23 / Kameroen / Henan Jianye / spits
Eén van de uitblinkers van Kameroens kampioensploeg in 2017, maar koos daarna voor het grote geld van de Chinese middenmoot. Kan op alle plekken in de aanval uit de voeten en is altijd bezig wat te creëren, dus nog altijd een vaste waarde voor Kameroen.

Kasim Adams / 23 / Ghana / TSG 1860 Hoffenheim / centrale verdediger
Via Leganés en Mallorca belandde hij bij BSC Young Boys, waar hij grote indruk maakte in de kampioensploeg van 2018. Hoffenheim betaalde grof geld, maar in de Bundesliga is Adams nog niet onomstreden. Bij Ghana wel steeds belangrijker.

Josep Aidoo / 23 / Ghana / KRC Genk / centrale verdediger
Werkte zich de afgelopen jaren via Hammarby en Genk heel gestaag op tot een verdediger van formaat. Had een groot aandeel in het kampioenschap van de Belgische topclub, maar speelde voor Ghana nog maar één keer.

Samuel Owusu / 23 / Ghana / FC Cukaricki / rechtsbuiten
Speelt nu nog voor een weinig aansprekend Servisch clubje, maar daar kan deze zomer weleens verandering in komen. Afgelopen seizoen was zijn rendement met 7 goals en 10 assists uitstekend, bij Ghana kan hij weleens als geheim wapen gaan dienen.

Romário Baldé / 22 / Guinee-Bissau / Lechia Gdansk / rechtsbuiten
Was een grote belofte en zelfs aanvoerder in de Portugese jeugdelftallen, maar redde het nooit bij Benfica en ging in Polen aan de slag. Koos eerder dit jaar voor zijn geboorteland Guinee-Bissau en lijkt daar de aangewezen man om spits Steve Mounié te bedienen.