Het nieuwe Secret Tournament

In het verleden zijn er een aantal briljante reclames gemaakt door de grote sportmerken op deze aardbol. En niet zelden werden de absolute wereldsterren uit het voetbal hiervoor gestrikt. Enkele jaren geleden riepen we al dat de ‘Secret Tournament’-reclame uit 2002 de beste is. Nu met Tomas Rosicky de laatste hoofdrolspeler van deze legendarische commercial met pensioen is gegaan (en omdat er weer een WK aankomt), gaan wij op de stoel van de marketing zitten en een nieuwe cast samenstellen.

Het is, wat ons betreft, onmogelijk om een soort kopieën van spelers als Thierry Henry, Ronaldinho en Fabio Cannavaro te vinden. Dus we laten vooral onze fantasie de vrije loop, en zullen proberen verschillende soorten spelers in hetzelfde team te krijgen.

Team 1
Oud: Thierry Henry
Nieuw: Kylian Mbappé

Zoals gezegd wilden we zo min mogelijk (geforceerd) zoeken naar kopieën van de oude garde. Maar kunnen we om Kylian Mbappé heen? Het supertalent van Paris Saint-Germain en het Franse nationale team werd al eens vergelijken met Henry, en nu mag hij letterlijk de plaats van zijn ‘voetbalvader’ innemen. Hij is de topaanvaller met fluwelen techniek en dito balbehandeling.

Oud: Francesco Totti
Nieuw: Wayne Rooney

Qua stijl kunnen we Totti en Rooney niet bepaald op één lijn stellen. Beiden staan ze bekend om een ongekende arbeidsethos, al had Rooney iets meer te compenseren dan de Keizer van Rome. De reden om deze wissel door te voeren is de status die ze hebben bij hun (voormalige) club(s). Totti is AS Roma, en Rooney is in zijn hart een Evertonian, maar in zijn nieren absoluut een Mancunian.

Oud: Hidetoshi Nakata
Nieuw: Heung-Min Son

Als onderdeel van de World XI dat in 1998 aantrad tegen Italië (6-2 nederlaag), beroemde en gelauwerde Japanse middenvelder én Ridder in de Orde van de Ster van de Italiaanse Solidariteit is de loopbaan van Hidetoshi Nakata niet één die snel vergeten werd. Om die grote schoenen te vullen, kiezen wij voor Heung-Min Son, momenteel een sterspeler bij Tottenham Hotspur. De Zuid-Koreaan is net als Nakata geen pure positiespeler, maar meer een middenvelder met oog voor het doel en een liefhebber van assists, de één nog mooier dan de ander.

Team 2
Oud: Patrick Vieira
Nieuw: N’Golo Kanté

Kijk alleen naar het spelerspaspoort van Patrick Vieira en je weet dat deze Franse held niet makkelijk te vervangen is: AC Milan, Arsenal, Juventus, Internazionale en Manchester City. En zijn prijzenkast met onder andere een wereldtitel, een Europese titel en negen landskampioenschappen mag er ook zijn. Onze nieuwe hoop is gevestigd op Vieira’s landgenoot N’Golo Kanté. De middenvelder van de legendarische kampioensploeg van Leicester en momenteel spelend bij Chelsea is zo onmisbaar dat Antonio Conte bij een blessure van Kanté het liefst drie spelers tegelijk als vervanger opstelt.

Oud: Ruud van Nistelrooij
Nieuw: Robert Lewandowski

Nee, we gaan het niet hebben over de teloorgang van het Nederlandse voetbal, we willen vooral met trots terugdenken aan de tijd dat een landgenoot van ons één van de beste spitsen ter wereld was. Zowel bij Manchester United als bij Real Madrid was Van Nistelrooij een graag geziene speler. Op het Secret Tournament wordt zijn plaats nu ingenomen door een Poolse topspits. Lewandowski, die net als veel collega’s de overstap van Borussia Dortmund naar Bayern maakte, staat inmiddels op 92 goals in 113 duels voor Der Rekordmeister.

Oud: Paul Scholes
Nieuw: Daniele de Rossi

Als je iemand een clubicoon mag noemen, dan is dat wel Paul Scholes. Maar liefst 21 seizoenen stond ‘Scholesy’ onder contract bij Manchester United. Ook AS Roma heeft nog een waar clubicoon in de gelederen. Daniele de Rossi debuteerde in oktober 2001 voor I Giallirossi en is anno 2018 nog steeds van de partij. Zowel Scholes als De Rossi is wat we vroeger een ‘lopende’ middenvelder die je om een boodschap kan sturen.

Team 3
Oud: Fredrik Ljungberg
Nieuw: Christian Eriksen

Ooit was er een tijd dat de prijs voor beste Zweedse voetballer van het Jaar niet naar Zlatan Ibrahimovic ging. In 2002 en 2006 ging die eer namelijk naar Fredrik Ljungberg. Destijds was ‘Freddy’ één van de sterren bij Arsenal, de club waarmee hij in 2004 ongeslagen kampioen werd.  De Zweedse middenvelder met de fijne balbehandeling (en mooie goals) wordt vervangen door ‘zuiderbuurman’ Christian Eriksen. Nu nog de ster bij Tottenham Hotspur, maar dat feit zou al heel snel gedateerd kunnen zijn…

Oud: Javier Saviola
Nieuw: Giovani Lo Celso

In de tijd dat de Secret Tournament-reclame op tv was, had Javier Saviola zijn eerste seizoen bij FC Barcelona achter de rug. Zijn tweede club na River Plate. De aanvaller bleek een groot talent, en speelde later nog voor onder meer Real Madrid en Benfica. In de plaats van Saviola gaan we weer voor een jong talent, namelijk Giovani Lo Celso. De middenvelder heeft afgelopen seizoen voor het eerst echt een bijdrage geleverd aan de prestaties van Paris Saint-Germain en hoopt in de komende jaren echt zijn stempel te kunnen drukken. En komende zomer zal hij voor het eerst te zien zijn op een mondiaal eindtoernooi.

Oud: Luis Enrique
Nieuw: Andres Iniesta

De leerling verslaat de meester, zegt de uitdrukking. Dat zou je ook kunnen zeggen over de vervanging van voormalig Barcelona-speler en -trainer Luis Enrique, die zijn plaats moet afstaan aan Andres Iniesta, een van de spelers die hij drie jaar onder zijn hoede had. De veelzijdige, scorende sterspeler wordt vervangen door de veelzijdige, scorende sterspeler. Het zal waarschijnlijk wel het laatste kunstje van El Blanquito zijn, aangezien hij  afscheid neemt van het Spaanse elftal en nog even een balletje gaat trappen in Japan.

Team 4
Oud: Edgar Davids
Nieuw: Arturo Vidal

Vroeger hadden wij echte ‘kuitenbijters’ op het middenveld, in plaats van brave, lopende middenvelders. Edgar Davids was één van de spelers die de belichaming van de vechtlust was en vaak het randje opzocht. Vandaag de dag moeten we (bijvoorbeeld) bij Chili zijn voor dit soort spel. En in het bijzonder bij Arturo Vidal. Zijn indrukwekkende verschijning zorgt al voor een 1-0-voorsprong, maar zijn gebrek aan angst om een gele kaart te pakken als het nodig is, versterkt de zorgen bij de tegenstander.

Oud: Lilian Thuram
Nieuw: Benjamin Mendy

Niemand wil de schoenen van één van de beste rechtsbacks aller tijden vullen. Lilian Thuram speelde voor onder andere Juventus en FC Barcelona, en won de wereldtitel, de Europese titel en de Confederations Cup met Frankrijk. We hebben uiteindelijk gekozen voor iemand die weet hoe goed Thuram was en hoe belangrijk hij was voor het Franse team. Benjamin Mendy brak door bij AS Monaco, maar moet bij Manchester City nog een beetje zijn plek vinden. Maar hij heeft absoluut de potentie om een topper te worden.

Oud: Sylvain Wiltord
Nieuw: Dries Mertens

In het oude team stond, behalve Thuram, nog een Fransman. Sylvain Wiltord was ook onderdeel van het team dat de EK-titel pakte in 2000 én van het Arsenal dat ongeslagen kampioen werd. De kleine, behendige speler (Wiltord was 1.74m) in het nieuwe team wordt Dries Mertens, al weer vijf seizoenen succesvol bij Napoli. Begonnen als flankspeler, maar in Napels omgeturnd tot moderne, lopende spits.

Team 5
Oud: Luis Figo
Nieuw: Paul Pogba

Niet iedereen zal blij worden bij het horen van de naam Luis Figo. Voor ons als Nederlanders staat de voormalig middenvelder van FC Barcelona en Real Madrid symbool voor de onsympathieke schopploeg die Portugal vroeger was. Paul Pogba staat meer symbool voor de wederopstanding van Frankrijk, een land dat een compleet elftal aan topspelers kan thuislaten voor een eindtoernooi.

Oud: Roberto Carlos
Nieuw: David Alaba

Uit pure heimwee zullen veel voetballiefhebbers nog wel eens de naam van Roberto Carlos intoetsen in de zoekbalk van Youtube. De buitenaardse vrije trappen van de Braziliaan zijn door de wetenschap nog steeds niet opgelost. Maar het is tijd voor een nieuwe generatie: David Alaba is de tweede nieuweling in dit team. Hij heeft misschien niet de ventieltrap van zijn voorganger, maar wel hetzelfde loopvermogen en dezelfde longinhoud.

Oud: Ronaldo
Nieuw: Cristiano Ronaldo

Dit is de wissel die je wist dat zou komen. De ene afmaker nog monsterlijker dan de ander. De ene een nóg een grotere wereldster dan de andere. De ene met nog meer rare kapsels dan de andere. Waar Ronaldo chronisch een paar kilo’s extra droeg, lijkt Cristiano Ronaldo elk jaar gespierder en afgetrainder te worden. Beiden zijn het spelers, waarvan we blij mogen zijn dat we ze hebben zien voetballen.

Team 6
Oud: Denilson
Nieuw: Vinicius Jr

Denilson is misschien niet de bekendste van het Secret Tournament. Toch heeft de oud-speler van onder andere Sao Paolo, Real Betis, Bordeaux en Palmeiras 61 interlands voor Brazilië gespeeld. Supertalent Vinicius Jr, die hopelijk verder gaat komen dan zijn landgenoot, is de vervanger. In de zomer van 2018 is de Braziliaanse spits officieel van Real Madrid, maar de grote overstap naar Europa staat pas voor 2019 op de planning.

Oud: Ronaldinho
Nieuw: Lionel Messi

Nog zo’n onvermijdelijke wissel. De baltovenaars die nooit het kind in zichzelf verliezen, zijn degenen die onze harten doen smelten. Ronaldinho was er één, en Lionel Messi de op het veldvoetbal aangepaste versie. Wat genoten en genieten we toch van deze twee spelers, die ooit samen in één team speelden. Het is een wonder dat het universum niet implodeerde door zo veel talent op één grasveld.

Oud: Ki-Hyeon Sol
Nieuw: Shinji Kagawa

Ook Ki-Hyeon Sol is geen naam die vandaag de dag veel belletjes zal doen rinkelen. De voor Zuid-Koreaanse begrippen lange aanvaller (1.87m) speelde in 2002 bij Anderlecht, maar haalde daarna nooit de top. Wel speelde hij 82 interlands. Japanner Shinji Kagawa heeft iets meer bereikt bij Borussia Dortmund, Manchester United en sinds 2014 weer Dortmund, en de teller bij de vleugelspeler staat op 89 interlands.

Team 7
Oud: Fabio Cannavaro
Nieuw: Sergio Ramos

Als je als verdediger een prijs wint die (bijna) elk jaar naar een aanvaller gaat, kan je wel wat. Fabio Cannavaro stond na een kalenderjaar waarin hij met Italië het WK won en de Zilveren Bal pakte voor zijn prestaties op datzelfde toernooi met twee Speler van het Jaar-awards in zijn handen: de Ballon d’Or en de FIFA Speler van het Jaar-prijs. Als we ons niet zo zouden blindstaren op Messi en Ronaldo, zou Sergio Ramos ook allang zo’n prijs hebben.

Oud: Tomas Rosicky
Nieuw: Kevin de Bruyne

Tomas Rosicky, een typisch voorbeeld van ‘wat als’, want wat was de Tsjech vaak en lang geblesseerd. Maar als hij fit was, kon je niet om hem heen. ‘De Kleine Mozart’, zoals de speler liefkozend in Duitsland werd genoemd, staat zijn plek af aan ‘Kuifje’. Kevin de Bruyne is de speler die zowel Pep Guardiola als Roberto Martinez als eerste op het wedstrijdformulier noteert. Manchester City en het Belgisch elftal kunnen simpelweg niet zonder de geweldenaar op het middenveld, die met zo veel gemak voetbalt alsof hij nog op het schoolplein staat.

Oud: Rio Ferdinand
Nieuw: Jérôme Boateng

In de zomer van 2002 stond Rio Ferdinand aan het begin van zijn twaalfjarige periode bij Manchester United. Inmiddels is de voormalig centrale verdediger een gerespecteerd analist bij de BBC. Jérôme Boateng gaat voor zijn achtste seizoen bij Bayern München en het ziet er niet naar uit dat de Duitser snel een ander clubshirt zal aantrekken. En met 70 interlands voor onze oosterburen heeft ‘Boa’ zijn plek in dit toernooi wel verdiend.

Team 8
Oud: Claudio Lopez
Nieuw: Paulo Dybala

Net na het gedoe rond de millenniumbug speelde Valencia (!) de Champions League-finale, met onder anderen Claudio Lopez in de ploeg. Dat er verloren werd van Real Madrid, is iets minder belangrijk. Lopez droeg na die finale nog het shirt van onder andere Lazio Roma, Club América (Mexico) en Kansas Wizards (VS). Laten we hopen dat zijn landgenoot Paulo Dybala een iets memorabelere loopbaan krijgt. Aan zijn huidige spel bij Juventus zal het niet liggen.

Oud: Gaizka Mendieta
Nieuw: David Silva

Een andere Valenciaan uit het legendarische seizoen 1999-2000 was de kleine middenvelder Gaizka Mendieta. Hij bleef echter een seizoen langer dan Lopez, wat hem nog een verloren CL-finale op zijn palmares opleverde. David Silva kwam, noch met Valencia, noch met Manchester City, in de buurt van de finale van het miljardenbal, maar doet in zijn spel denken aan zijn landgenoot. De nieuwe kleine regisseur neemt de plaats in van de oude.

Oud: Hernan Crespo
Nieuw: Gonzalo Higuaín

Mocht je bij sommige spelers nog denken: ‘hij kan ook op de flank’ of ‘is hij wel een echte spits?’, Hernan Crespo was een geboren spits. Hij zorgde dat hij op de goede plek stond en werkte de bal in het net. Met zijn fysieke kracht en snelheid was hij vele tegenstanders de baas. Gonzalo Higuaín heeft waarschijnlijk iets minder fans, maar zijn kwaliteiten zijn absoluut aanwezig. Vaak op de momenten dat je het niet verwacht, duikt Higuaín ineens op en scoort. Want dat is zijn werk, net zoals het Crespo’s werk was.