De 6… nieuwe namen voor de Jupiler League

Het waren twaalf fantastische jaren. Biermerk Jupiler besloot eind 2017 te stoppen als naamgever van de Nederlandse Eerste Divisie. Wat de nieuwe naam van deze competitie wordt, is vooralsnog onduidelijk. Ook omdat een nieuwe sponsor, die zover bekend nog niet gevonden is, zelf de naam mag beslissen. Los daarvan willen wij graag zes suggesties doen voor een nieuwe naam.

1. Budgetbedden Competitie

De eerste divisie heeft nogal een imagoprobleem. Veel kunstgras, armetierige clubjes en een aantal Jong-teams waar niet iedereen op zit te wachten. Daar bovenop komt nog dat de samenvattingen van deze competitie vaak op de onmogelijkste tijden worden uitgezonden (meestal na twaalf uur ’s nachts). Om dit armetierige imago te omarmen, stellen wij een bijpassende naam voor. En dan maar wachtent tot de eerste columnist het ‘cult’ gaat noemen.

2. Quinoa Competitie

Voetbal wordt vaak ingezet om kinderen aan het sporten te krijgen. Ze gamen/netflixen/whatsappen te veel, dus moeten ze met hun luie kont van de bank af. Maar toch duiken vaak de ongezonde voedingsmiddelen als sponsor van voetbaltoernooien en -competities op. Denk aan McDonalds, Burger King, Heineken en Coca Cola. Nee, we moeten de kinderen een volledig gezonde lifestyle voorspiegelen, dus daar horen superfoods bij. En dan is quinoa toch het beste symbool.

3. Efteling Divisie

Het is makkelijk om negatief te zijn over de Eerste Divisie. Maar een positief punt is het hoge entertainmentgehalte. Relatief veel fouten, knullig spel en veel, veel doelpunten. Omdat de grap ‘Mickey Mouse’-competitie al zeker vijftien jaar oud is (en vooral gaat over de Eredivisie), zoeken we het qua naamgeving in een iets andere hoek. En waarom over de landsgrenzen kijken, als je in Nederland een geschikte kandidaat hebt? De Efteling Divisie, voor al je voetbalsprookjes.

4. John de Mol League

Momenteel worden de samenvattingen van de Jupiler League uitgezonden op Veronica, onderdeel van SBS Nederland. Eigendom van miljardair John de Mol. Waarom zou onze eigen Rupert Murdoch niet gewoon de eerste divisie kopen om het voetbal op een fancy manier te presenteren aan Nederland? Het levert niet alleen een leuk zakcentje voor de clubs op, maar de competitie kan ook een proeftuin worden voor alle innovatieve ideeën om het voetbal nog beter in beeld te brengen.

5. Gold League

Een andere optie is om op de Amerikaanse tour te gaan. Nou doen we dat op andere vlakken ook graag (veel hypes komen voor een week of drie overwaaien vanuit het Westen om daarna te verdwijnen in een zwart gat), dus dat moet geen probleem zijn. De Eredivisie wordt de Platinum League, de eerste divisie dopen we om tot Gold League en de Derde Divisie gaat voortaan de Silver League heten. Zo simpel kan een imago oppoetsen zijn.

6. 100%NL Competitie

Voor de laatste suggestie zoeken we juist de oer-Hollandsche hoek op. Een radiozender met Nederlandse muziek als sponsor en elk jaar een nieuwe versie van Viva Hollandia als hymne voor deze competitie. Overal in de marketing komt het meest migraineopwekkende tint oranje terug en je krijgt een pakje voetbalplaatjes met eerste divisie-spelers bij elk zakje drop dat je koopt. Daar voelt de doelgroep van SBS Nederland zich zonder twijfel ook goed bij.