Vanaf vandaag stoppen we met klagen over uitstraling

Als club X punten verliest, denkt iedereen te weten hoe dat komt. En daar verdienen tv, radio en kranten (en social media) hun boterham mee. Dus zodra Ajax ‘slechts’ één punt pakt bij FC Utrecht, vliegen de meningen je om de oren. De één nog onzinniger dan de ander. Want waar verstandige mensen zouden kijken naar bijvoorbeeld het spel, de tactiek of de scherpte van de spelers, kijken anderen liever naar randzaken.

Waarom liet Ajax twee punten liggen in Stadion Galgewaard? Ik zal het maar meteen eerlijk zeggen: ik weet het ook niet precies. De knollentuin die door moest gaan voor een speelveld speelde een rol, maar had Erik ten Hag dan niet opportunistischer moeten spelen? En als het drietal voorin niet weet te scoren, waarom breng je dan niet Mateo Cassierra, Dennis Johnsen of Siem de Jong? Of moeten de credits gewoon naar FC Utrecht gaan, voor de blijkbaar succesvolle tactiek? FC Utrecht speelde keihard, zoals Joël Veltman graag doet als hij zelf tegen een andere topclub speelt.

Hoe dan ook, genoeg punten voor een inhoudelijke en zinvolle discussie. Maar dan is er iemand als Henk Hoijtink. In dienst bij Trouw, Sportjournalist van het Jaar 2017 en regelmatig te gast bij programma’s van FOX Sports. Hij ging wel even uitleggen aan de onwetende kijker hoe de vork in de steel zit. Probleem bij Ajax: Hakim Ziyech. De middenvelder schoot in de slotseconden van de wedstrijd richting doel in plaats van te kiezen voor een voorzet. Hoijtink was van zijn stoel gevallen, meldde hij.

Maar het was niet zomaar een mislukt schot, aldus Hoijtink. De journalist had namelijk de gehele wedstrijd op Ziyech gelet en hij ontwaarde een ‘gebrek aan besef wat er nodig is, en wat er kan en niet kan op het veld’. Had hij bewijs voor zijn stelling? Bronnen misschien? Nee, het was alleen terug te voeren op één ding: uitstraling.

Ja hoor, uitstraling. Het toverwoord van voetbalvolgers van een zekere leeftijd. Niet zo heel erg als ze gewoon in de kroeg achter een biertje zitten, maar als de persoon een bekroonde journalist van een landelijke krant is, is het betreurenswaardig. Een speler heeft een te goed kapsel, de verkeerde kleur schoenen of zijn shirt over zijn broek in plaats van erin en meteen roept het morrend volk: verkeerde uitstraling.

En zo is het, volgens Hoijtink, ook met Ziyech. Hij maakt verkeerde keuzes, lijdt veel balverlies en het kan hem duidelijk niks schelen. Hoijtink wil niet beweren dat puntverlies en de misgelopen landstitels de schuld zijn van Ziyech, maar ‘Ajax loopt voor de tweede keer een kampioenschap mis met Ziyech’. Nee, dan kan je beter Matthijs de Ligt, Joël Veltman en Donny van de Beek hebben, aldus Hoijtink. Want zij stralen uit dat ze weten wat er op het spel staat.

Nu is Hakim Ziyech zo’n type speler dat tot grote hoogtes kan stijgen, maar soms ook een offday heeft. Zijn penseelstreken veranderen in verfklodders, zijn haviksoog is ingeruild voor molvisie en zijn kanonskogels zijn plotseling knalerwtjes. Bovendien heeft de middenvelder een gezichtsuitdrukking die niet had misstaan op de ‘Ik schijn boos te kijken’-Hyvespagina. Een ongelukkige combinatie als je je doorgaans in een omgeving bevindt met enkele tienduizenden mensen en enkele tientallen camera’s om je heen. Zeker als je imago, om wat voor reden dan ook, al niet ontzettend positief is.

Maar er zijn zo veel mensen, en dus ook spelers, die van nature een beetje een norsige gezichtsuitdrukking hebben. Daar word je mee geboren. Het zegt helemaal niets over wat er zich in het hoofd van die persoon afspeelt. Misschien heeft hij privé-problemen, is hij gefrustreerd over zijn eigen spel (of het spel van medespelers) of hij is simpelweg gefocust op de wedstrijd.

Dus hou alsjeblieft eens op met dat gezeur over uitstraling. Hakim Ziyech is een volwassen kerel van 24 met een contract bij Ajax. Als hij niet zou brengen wat er in Amsterdam wordt gevraagd, zou hij al lang en breed uit de Johan Cruijff Arena geschopt zijn.