Gokken en… gokken, bij de NK Voetbalquiz

Vorig jaar deed Buitenkant Voet, vertegenwoordigd door Ruben en Enzio, voor het eerst mee aan de NK Voetbalquiz. Met een keurige 52e plaats (van de 174 deelnemende duo’s) kwamen we net twee puntjes tekort om de halve finale te halen. Volgende keer beter, besloten we.

Al in de auto op weg naar De Kuip, waar het Maasgebouw voor de tweede keer het toneel was van de quiz die ooit begonnen was bij de amateurs van Excelsior Maassluis, concludeerden we dat het deze keer niet beter zou gaan. We hadden het afgelopen voetbaljaar eigenlijk niet zo aandachtig gevolgd als vorig jaar. Enzio wist niet eens meer wie ook alweer de Confederations Cup had gewonnen en pas na lang wikken en wegen vermoedden we dat Duitsland de finale had gewonnen van Chili.

Aangekomen in het Maasgebouw wachtte ons de eerste echte nederlaag van de dag. Ruben bleek in de veronderstelling dat we net als vorig jaar eensgezind ons Hajduk Split-shirt zouden dragen, Enzio bleek hetzelfde te denken maar dan zouden we allebei in ons Málaga-shirt komen.

De quiz bleek iets anders in elkaar te steken dan vorig jaar. De eerste ronde was met tien vragen ingekort tot een nog altijd pittige zeventig vragen, met één invulronde, waarbij je een halfuur de tijd kreeg om een tiental pittige vragen te beantwoorden. De finale zou gespeeld worden door vijf duo’s, in plaats van drie. De presentatie was nog altijd in handen van Hans-Jörgen Nicolai, Hugo Borst en Koert Westerman, maar hun twee vrouwelijke sidekicks waren verdwenen omdat Westerman er vorig jaar niet in geslaagd was zijn smakeloze grappen voor zich te houden.

Ook nieuw waren vragen van de categorie RTL Boulevard. We kregen foto’s te zien van wat later de wederhelften van Romelu Lukaku, Pep Guardiola en Rick Karsdorp bleken te zijn. Om volgend jaar echt kans te maken zullen we ook de roddelbladen bij moeten houden.

Maar ook onze voetbalkennis schoot dit jaar ruimschoots te kort. De topscorer van Fortuna Sittard in hun laatste Eredivisieseizoen bijvoorbeeld, was Ronald Hamming. De enige in Afrika geboren speler in de CL-finale was niet Kwadwo Asamoah, maar Mario Lemina. En de ronde waarbij voetbalstadions herkend moesten worden leverde ons eveneens geen punten op.

We hadden ook wel wat goed hoor, maar dat waren vooral gokjes. Doelpuntenmaker in een Copa Liberatores- én Champions League-finale? Neymar? Ja! De sporten die de vader en zus van Perr Schuurs beoefenen? Handbal en tennis? Goed! De op Matthijs de Ligt na jongste speler in de Europa League-finale? Marcus Rashford? Correct.

Zo gokten en bluften we ons een weg naar vraag 70, maar uiteindelijk strandden we op een 98e plaats, met net iets minder dan de helft van het aantal punten van de nummer één, die zo’n beetje alles goed moeten hebben gehad. Ook in de gele en rode kaarten-quiz konden we niet imponeren, het gesigneerde Feyenoord-shirt ging niet met ons mee naar huis.

De vragen waren moeilijk, erg moeilijk, maar dat is nou precies wat de NK Voetbalquiz zo mooi maakt. Geen inkoppertjes, maar gewoon genadeloze hersenkrakers of vragen naar de obscuurst mogelijke feitenkennis. Volgend jaar doen wij weer mee, maar dan gaan we het beter doen. Echt.