Gerard Piqué is veel cooler dan Sergio Ramos

Al jarenlang voeren ze een bittere doch vriendschappelijke strijd zowel op als buiten het veld, de twee Spaanse matadoren Gerard Piqué en Sergio Ramos. Hoewel Ramos een fantastisch seizoen beleefde en de allure van een superster heeft, blijft Piqué een stuk cooler.

Nog even over de Champions League-finale. Oké, Juan Cuadrado stond heel kort op de voet van Sergio Ramos en dat had de Colombiaan niet moeten doen, maar Ramos’ extreem overtrokken aanstelpartij is moeilijk goed te praten. De matennaaierij van de Real Madrid-verdediger is waarom veel niet-voetbalfans de sport maar niks vinden. Hoewel de finale tussen Real en Juventus pure reclame voor de sport was, deed de actie van Ramos al dat moois teniet – althans, in de ogen van de nog niet ingewijden.

Terwijl Sergio Ramos onder vuur ligt voor zijn mieterige toneelspelletje, is ook Ramos’ aartsrivaal op clubniveau annex kompaan op interlandniveau Gerard Piqué in het nieuws. Maar Piqué niet vanwege de fopduik van het jaar, nee, de sterkhouder van Barcelona heeft wel wat beters te doen. Hij bracht afgelopen week namelijk door in de collegebanken van ’s werelds meest prestigieuze universiteit, Harvard.

Onder leiding van hoogleraar Anita Elberse (een Nederlandse, yay!) en samen met onder meer actrice Katie Holmes en basketballer CJ McCollum, was Piqué een soort student en docent tegelijk bij het duur klinkende onderwijsprogramma The Business of Entertainment, Media and Sport. Met z’n allen hielden ze, volgens Elberses Instagramberichten, goede discussies waar iedereen van leerde.

Als je Gerard Piqué wat beter kent weet je dat zijn bijdragen tijdens die discussies zeker niet uit de toon zullen zijn gevallen in de bijna heilige zalen van Harvard. Hier hebben we geen domme debiel die toevallig goed tegen een bal kan trappen, maar een man die als tiener naar Engeland verhuisde om de fijne kneepjes van het vak te leren van de beste verdedigers op aarde en in tegenstelling tot talloze andere talenten niet ging zweven en ook daadwerkelijk het eerste team haalde. Hier hebben we een man die in perfect Engels uit kan leggen wat de verschillen zijn tussen de filosofie van Pep Guardiola en Luis Enrique en hoe het ambacht van het verdedigen in de laatste jaren veranderd is.

Toegegeven, deze man is ook al jaren verwikkeld in een enigszins kinderachtige woordenstrijd op social media met Sergio Ramos, maar vergelijk de twee eens met elkaar. De één ziet er übergestyled uit met een lichaam vol tatoeages, maakt snoeiharde overtredingen en naait zijn tegenstanders zodra ie de kans krijgt, de ander ziet eruit als een kantoorklerk, pakte in ruim vierhonderd officiële wedstrijden slechts acht rode kaarten en raakt zelden in opspraak. Deze week werd het verschil het duidelijkst: terwijl Sergio Ramos zichzelf voor aap zet voor de hele wereld, studeert Gerard Piqué aan Harvard.

De concurrentiestrijd tussen de twee geweldenaren centraal achterin heeft veel weg van de strijd die altijd nog meer aandacht zal krijgen: die tussen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. En qua personen zijn die twee vergelijkbaar, de bedachtzame anti-ster tegen de extreem zelfverzekerde superidool.

Toch zijn Piqué en Ramos minder uitersten dan die twee, waardoor ze ook goede collega’s zijn bij het Spaanse elftal. Ramos heeft niet de grootheidswaan van Ronaldo en lijkt over het algemeen een prima vent om een keer een cerveza mee te drinken. En Piqué komt niet over als een schuchter ventje dat, als ie geen voetballer was geworden, ergens op een vochtig zoldertje hele dagen zat te gamen. We hebben het hier over een man die tijdens het winnen van een WK voetbal ook nog even een wereldberoemde zangeres versierde.

En dat maakt Gerard Piqué cooler dan Sergio Ramos (en dan de meeste andere voetballers, trouwens). Piqué is het stereotype van de flashy topvoetballer ontstegen met de intelligente interviews die hij geeft en zijn wil om nieuwe dingen te leren. Hij is rustig, correct en zal waarschijnlijk ooit een groot trainer worden. Tegelijkertijd is hij óók onderdeel van het beroemdste voetbalcelebritystel sinds David en Victoria Beckham, gaat hij voorop in de feestvreugde als Barça weer eens een prijs wint en is hij niet vies van een humoristische sneer naar zijn rivaal Ramos.

Gerard Piqué slaat een brug tussen de binnen de voetballerij bestaande subculturen van aan de ene kant de megarijke showmannen en aan de andere kant de introverte genieën. Hij verenigt het beste van beide, is veel minder eendimensionaal dan zijn ’tegenpool’ Sergio Ramos, dus hoewel hij dit jaar geen enkele prijs won en Ramos alles, heeft Gerard Piqué nog steeds een streepje voor.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *