Mannen Wiens Voeten Wij Kussen #21: Toni Kroos

Graag kussen wij de voeten van spelers, waarvan niet elke goede of slechte actie breed uitgemeten wordt in de media of waarvan de beeltenis overal en nergens verschijnt. Nee, wij richten ons op de grootmeesters die de spotlights niet nodig hebben of zelfs niet willen. In aflevering 21 is het tijd voor een ode aan Toni Kroos.

Ontkennen heeft geen zin, jij als voetballiefhebber kan het niet laten. Als je een blikje, flesje of steentje op je pad tegenkomt, ga je ervoor. Je neemt een kort aanloopje, zwaait je schietbeen naar achteren en geeft het blikje, flesje of steentje een flinke oplawaai. Trots kijk je hoe het object een paar meter vooruithobbelt. Grote kans dat je dat ritueel nog eens herhaalt, of dat één van je vrienden meegaat in het spel.

Dit is wat Toni Kroos al doet sinds hij enigszins op zijn benen kan staan. Als het speentje uit zijn mond viel, wipte hij het op met zijn in een wit babysokje gestoken rechtervoet. Op de crèche was het Duitse jongetje al een box-to-box-speler en gebruikte hij de blokken net even wat anders dan zijn leeftijdsgenootjes.

Bij de club met een naam die uit de Duitstalige Harry Potter lijkt te komen, namelijk Greifswalder SC, begon het allemaal voor kleine Toni. Via Hansa Rostock kwam hij terecht bij Bayern München. Tussendoor speelde de middenvelder even een jaartje voor Bayer Leverkusen, maar daarna kon hij echt doorgroeien bij Der Rekordmeister. Inmiddels speelt Kroos al weer sinds 2014 bij Real Madrid.

Als je terugdenkt aan de tijd dat Real-voorzitter Florentino Pérez elk jaar een dure glamourboy haalde, kun je je haast niet voorstellen dat een rustige, aardse ‘guy next door’ als Kroos ooit in Madrid zou voetballen. Maar probeer hem nu nog maar eens weg te denken uit het team van trainer Zinédine Zidane. Toni Kroos en Luka Modric zijn twee stille soulmates die volledig complementair aan elkaar zijn.

Spektakel hoef je niet te verwachten bij Kroos. Althans, als spektakel bij jou synoniem staat voor de Akka 3000, de gruwelijke panna en de perfecte pirouette. Maar als je een andere definitie hanteert, kun je zwaar genieten van de Duitse topmiddenvelder. De spin in het Madrileense web met een passzuiverheid die je zelf niet eens haalt als je een halfuurtje tegen een blinde muur aan trapt.

Om een voorbeeld te noemen: dit seizoen was Samuel Umtiti de nummer één in La Liga qua passzuiverheid, nummer twee is Kroos met een percentage van 92,2%. Of kijk naar zijn passzuiverheid in andere toernooien: het EK 2016 (92,4%) en de Champions League dit seizoen (93,5%). Nog knapper is het dat de middenvelder ook nog eens hoog scoort qua key passes (in gewoon Nederlands: de pass die leidt tot een schot op doel): in La Liga hoeft hij met 2,8 key passes per wedstrijd alleen Neymar (3,0) voor zich te dulden. Qua assists heeft de Duitser (12) alleen Luis Suarez (13) boven zich. De passes van Kroos zijn dus lang niet altijd ’tikkies breed’.

Het zegt ook wel iets dat een willekeurige Youtuber een filmpje van elf minuten heeft kunnen maken met alleen maar geweldige passes van Kroos. Een overzicht van twee seizoenen lang penseelstreken van kunstenaar Kroos. Vanaf waar hij staat naar de plek waarheen de ander al op weg moet zijn.

Toni Kroos, de Duitser met voeten die niet vaak genoeg gekust kunnen worden.