Pas als je scoort, hoor je er écht bij

Sergio Ramos was dit weekend weer eens de gevierde man bij Real Madrid. De verdediger zorgde met zijn kopbal voor de overwinning op Real Betis Sevilla (2-1). Media kwamen superlatieven tekort en toonden meteen een voetbalwijsheid aan: Pas als je scoort, hoor je er als voetballer écht bij.

Vraag een willekeurig persoon wie hij de beste voetballer van dit moment vindt en het antwoord zal je waarschijnlijk niet verbazen. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic, Luis Suarez, Arjen Robben, Robert Lewandowski. Allemaal aanvallers. Of je moet toevallig iemand treffen die Andres Iniesta of Xabi Alonso noemt.

Als je specifiek vraagt naar de beste verdediger, komen namen als Sergio Ramos, Mats Hummels of Giorgio Chiellini voorbij. En meestal kunnen alleen de mensen die zelf verdediger zijn (geweest) uitleggen waarom de genoemde speler de beste van de wereld is. En anders krijg je argumenten als teamprestaties (‘dan moet je wel wat kunnen’), uitstraling (‘hij maakt indruk op zijn tegenstander’) of de club waar hij speelt (‘je speelt niet voor niks bij Bayern München’).

Nee, een verdediger moet kunnen voetballen, en nog beter: kunnen scoren. Het is vooral een Nederlandse gedachtegang, want volgens het cliché kunnen wij niet verdedigen (en houden we er ook niet van). Toch werd de prijs ‘Wereldvoetballer van het Jaar’ deze eeuw slechts één keer gewonnen door iemand in de achterste linie (Fabio Cannavaro in 2006).

Maar laten we het binnen de eigen landsgrenzen houden. Zo retweette ik recent een prachtige sliding van Mats Hummels die een zeker doelpunt voorkwam met zijn actie. Toch werd ik erop gewezen dat de verdediger van Bayern München zelf de buitenspelval liet mislukken en daardoor in de achtervolging moest. Zijn actie was dus niet meer dan een goedmakertje. Het is een voorbeeld van hoe hard wij oordelen over de achterste linie van een elftal. Fouten zijn niet geoorloofd, en goede acties zijn meestal reparaties van eerdere fouten.

Terug naar Sergio Ramos, naar mijn mening één van de beste verdedigers van de wereld. Elk seizoen pikt Ramos zijn goaltjes mee, tussen de drie en zeven per jaar. Dit jaar stijgt hij boven zichzelf uit met tien goals, dat moet gezegd worden.

Maar Ramos is en blijft een verdediger. Sinds 2005 speelt de Spanjaard al bij Real Madrid. De teller staat inmiddels op ruim vijfhonderd wedstrijden. In twaalf seizoenen is hij uitgegroeid tot een onmisbare schakel bij een Europese topclub én bij een Europees topland. Individueel is hij al vaak gelauwerd, met onder anderen meerdere verkiezingen in het Team van het Jaar bij zowel de UEFA als bij de FIFA.

Met andere woorden: Sergio Ramos is met zijn vele (belangrijke) goals dit seizoen niet ineens een fenomeen. Hij was het al jaren.