Het bizarre voetballeven van Nikon El Maestro

In oktober beëindigde de man die één van de grootste daden der zelfoverschatting in de historie van het voetbal verrichte, op 23-jarige leeftijd zijn nooit van de grond gekomen loopbaan: Nikon El Maestro. Dit is het tragische verhaal van een megatalent, dat misschien wel de grootste flop ooit werd.

Ja, hij bestaat echt, Nikon El Maestro, kijk maar op Wikipedia. Hij was ooit de ster in de jeugdopleidingen van West Ham United, FC Valencia en Schalke 04, drie van de befaamdste opleidingsinstituten ter voetbalwereld. Hij werd ooit als prille tiener begeerd door Sir Alex Ferguson. Hij leek ooit het grootste voetbaltalent in Oostenrijk, hoewel hij even oud is als David Alaba. En hij is nu op 23-jarige leeftijd jeugdcoach bij SC Simmeringer, dat uitkomt op het vierde niveau van Oostenrijk.

Nikon werd op 3 juni 1993 geboren in Belgrado, tussen vallende bommen, met de achternaam Jevtic. Zijn familie ontvluchtte Joegoslavië niet lang daarna om in Londen een nieuw leven op te bouwen. Nikons tien jaar oudere broer Nestor had als ultieme droom profvoetballer te worden, maar geen Londense jeugdopleiding wilde hem hebben. De oudere Jevtic besloot toen: dan wordt mijn broertje maar een wereldster.

Nestor trainde zijn jongere broertje, oefende iedere dag, leerde hem alle trucs die de profs op tv ook deden. Trainen, trainen, trainen, want dan zou Nikon ooit een ster kunnen worden. De jongere Jevtic zag dat ongetwijfeld wel zitten, en leek talent te hebben. Nikons gloriedagen in de jeugd van profclubs zijn gedocumenteerd op YouTube, door een kanaal met de ambitieuze naam ‘elmaestroofficial’, ongetwijfeld beheerd door Nestor. Die was niet alleen coach, maar ook pr-medewerker.

Het eerste filmpje van elmaestroofficial begint met Nikons tijd bij West Ham United. ‘6 YEARS OLD’ staat er behulpzaam in de rechteronderhoek. Een piepklein mannetje schiet een corner zonder moeite de kruising van het vijandelijke doel in. Vervolgens vliegt ook een vrije trap er genadeloos in.

Daarna zien we Nikon in het tenue van Austria Wien, defensies voorbij slalommend en keepers passerend met wonderschone afstandsschoten. Maar als je weet hoe het met Nikon is afgelopen, valt er ook iets anders op. Het 9-jarige ventje heeft zijn hoofd kaalgeschoren als Ronaldo. Juicht op de meest belachelijk volwassen manieren, door zijn shirt uit te trekken en een beschreven ondershirt te tonen bijvoorbeeld. Door richting de hemel te wijzen. En, het meest hilarisch, door zijn wijsvinger voor zijn getuite lippen te houden en een paar nietsvermoedende voetbalouders en hun kinderen die toevallig langs de lijn zitten, tot stilte te manen.

Het talent is misschien nog slechts een ster in wording, de sterallures heeft hij alvast.

Wanneer het gebeurt is niet precies te achterhalen, maar ergens in die tijd besluit Nikons trainer Nestor dat het een slim plan is om het grote talent van zijn protégé nog eens extra te onderstrepen. Samen vragen ze een nieuwe achternaam aan: El Maestro. Vanaf dat moment gaan Nikon en Nestor niet meer door het leven als Jevtic, maar heten ze officieel El Maestro. Het is moeilijk om een daad te bedenken die van een grotere zelfoverschatting getuigt.

Toch leek het er lange tijd op dat Nikon El Maestro het zou gaan redden. Hij deed het geweldig in de jeugd van Austria en vertrok, hoewel ook Sir Alex Ferguson geïnteresseerd scheen te zijn, in 2004 naar FC Valencia. Daar kwam hij in de lichting terecht met onder meer Paco Alcácer en Juan Bernat, maar was hij toch degene die de meeste aandacht voor zich opeiste. Schalke 04 wilde hem heel graag en Nestor wist er een slimme deal uit te slepen. Nikon zou in de jeugd van Schalke gaan spelen als Nestor techniektrainer kon worden bij het eerste. Coach Mirko Slomka wilde El Maestro zo graag hebben, dat hij ermee instemde.

Bij Schalke zat Nikon in een ploeg met Julian Draxler en kon hij aanvankelijk mee op dat niveau, maar na een tijdje begon hij door de mand te vallen. Zijn oudere broer was geen verkeerde techniektrainer, want Nikon kon iedere truc tot in perfectie uitvoeren en vrije trappen vanaf elke plek tegen de touwen schieten. Ook filmde Nestor alle highlights van zijn jongere broertje en stuurde zijn video’s op om iedere scout gek te maken van enthousiasme. Nikon El Maestro, met zijn trucjes en ‘professionele’ gejuich na goals, leek vooral een heel groot talent.

Maar in Duitsland bleek dat je meer nodig hebt dan techniek, sterallures en een coole achternaam om het te maken, na een paar jaar moest Nikon vertrekken. Terug bij Austria Wien deed hij het nog een paar jaar aardig in de jeugd, maar het eerste haalde hij nooit. Via middenmoters in Hongarije, Polen en zijn vaderland Servië kwam El Maestro uiteindelijk terecht in de lagere divisies van Oostenrijk, waar hij afgelopen oktober zijn schoenen maar aan de wilgen hing.

Nikon is nu jeugdtrainer bij de amateurs van SC Simmeringer, zoals ooit zijn oudere broer ook coach werd toen het voetballen niets bleek te worden. Nestor El Maestro viel in de smaak bij Mirko Slomka en trainde met hem later ook nog Hannover 96 en Hamburger SV, en is nu assistent van Thorsten Fink bij Austria Wien. Ooit gebruikte hij zijn broertje als drukmiddel om een professionele trainerscarrière af te dwingen, nu hij daarin succes heeft besteedt hij vast een stuk minder tijd aan Nikon.

En zo loopt er dus op een Oostenrijks achterafveldje een jongen genaamd Nikon El Maestro rond, ooit gezien als gigantisch talent maar zo kolossaal mislukt dat bijna niemand hem nog kent. Zelf zal hij zijn tijd als grote belofte nooit kunnen vergeten, want zijn eigen achternaam blijft hem daar de rest van zijn leven aan herinneren. Voor altijd geconfronteerd met zijn eigen jeugdige overmoed.

Wat er van Nikon El Maestro terecht moet komen is moeilijk te zeggen en waarschijnlijk zullen we het nooit weten. De rest van zijn leven gaat zich namelijk, heel, heel ver buiten het bereik van de lichtmasten der Europese topclubs afspelen.