Hoe Portugal en Sigthorsson ons de das om deden

Nadat we in oktober de praktijk geoefend hadden, was het deze keer de beurt aan de theorie. Het inmiddels vrij bekende Nederlands Kampioenschap Voetbalquiz stond op het programma. Dus deden Enzio en Ruben hun Hajduk Split-shirt aan en gingen ze naar De Kuip om de eer van Buitenkant Voet te verdedigen.

Om precies te zijn was het Maasgebouw, dat vastgeplakt zit aan de Kuip, de plaats van handeling. Nadat we ons aangemeld hadden en nog wat extra euro’s hadden ingelegd voor de ‘kaartenquiz’ in de pauze, was het tijd voor wat voedsel. Op een lege maag is het immers lastig quizzen. Een broodje kroket later liepen we met de andere 173 duo’s de zaal in.

Bij elk tafeltje bleek een goodiebag te liggen, onder andere met de biografie van Gareth Bale. Toen wisten we meteen waar ons inschrijvingsgeld aan uitgegeven was. Ook het programmaboekje lag op ons te wachten. Iedereen mocht in ieder geval tachtig vragen meedoen, daarna zou de eerste schifting plaatsvinden en na nog eens veertig vragen zouden de echte freaks om de wisselbeker gaan strijden. Wij stelden ons in op een plek bij de eerste 150.

De presentatie bestond uit Hugo Borst, Koert Westerman en de niet overal bekende Hans-Jörgen Nicolai, die de voetbalquiz ooit begon bij ‘zijn’ club Excelsior Maassluis. Tot vorig jaar werd het NK ook in de eerste stad aan de Nieuwe Waterweg gehouden, maar vanwege de groeiende animo en betere bereikbaarheid, werd er dit jaar gekozen voor Rotterdam-Zuid.

Ook stonden er twee niet onknappe dames, waarover Westerman (uiteraard) een grap meende te moeten maken. Zij bleken aan een item over de quiz te werken, maar vooral zaten ze bij het presentatietrio voor het plaatje. En ook om toch nog een paar vrouwen in de zaal te hebben, want onder de deelnemers waren ze zeer zeldzaam.

Het antwoord op de eerste vraag van de NK Voetbalquiz vulden wij vol vertrouwen in. Want het team dat twee penaltyreeksen speelde op het afgelopen EK was natuurlijk Portugal. Ahum. Andere vragen gingen gelukkig wel goed, zoals welk voetbalteam op de afgelopen Olympische Spelen de meeste tegengoals te verwerken kreeg, en welke drie spelers van Bayern Munchen er direct uit de Serie A kwamen, en welke speler er geschorst was voor de halve finale van het afgelopen EK tegen Portugal.

We kwamen erachter dat tachtig vragen vrij veel is. De pauze halverwege en die tussen de eerste ronde en de kaartenquiz was dan ook zeer welkom. De kaartenquiz was een variant op Petje Op, Petje Af. Alleen moest je dit keer kiezen tussen de gele en de rode kaart. Bij vraag twee viel Ruben af, een vraag later moest ook Enzio weg. Een slecht voorteken voor de einduitslag van de eerste vragenronde. Dachten we.

Na wat vertraging kwam eindelijk de uitslag. De beste vijftig duo’s zouden doorgaan naar de halve finale, de rest viel af. We realiseerden ons dat we ver boven onze doelstelling gepresteerd moesten hebben om niet naar huis te worden gestuurd. Eén voor één werden de duo’s opgenoemd. Van plek 174 tot plek 1. Onze doelstelling bleken we te hebben gehaald. We zaten zelfs bij de top-100.

Rond plek tachtig begonnen we toch te geloven in het bijna onmogelijke. Plotseling werd Rubens voornaam genoemd, maar een andere achternaam. We stonden nog hoger. Top-70. Top-60. Gedeeld 52e… ja, daar waren onze namen. Twee plekken te laag en twee punten te weinig. Zuur. De vraag over de penaltyreeksen op het afgelopen EK bleek fout. Evenals de vraag over de niet-Nederlandse spelers die in de huidige Europese WK-kwalificatie minstens drie goals hebben gemaakt. Waarom vulden we ook alweer Kolbeinn Sigthorsson in? Al zaten we warm…

We hadden op een haar na de halve finale gemist, maar toch waren we ook tevreden met onze prestatie als debutant. En toen we de vragen in de halve finale zagen, beseften we een enorme afstraffing te zijn misgelopen. Eigenlijk wilden we niet eens weten hoe moeilijk de vragen in de finale waren.

Volgend jaar (nog) beter!

Antwoorden: 
Twee penaltyreeksen op EK: Polen
Meeste tegengoals Olympisch Voetbaltoernooi: Fiji
Drie spelers Bayern Munchen direct uit Serie A: Arturo Vidal, Kingsley Coman en Rafinha
Geschorste speler: Aaron Ramsey (Wales)
Niet-Nederlandse topscorers: onder anderen Alfred Finnbogasson