De 50 grootste talenten geboren in 1996

Voor we het jaar 2016 verlaten, kijken we nog één keer naar al het 20-jarige voetbaltalent van dit moment. Wie zijn de besten van hun leeftijdscategorie? Wij zetten er vijftig voor je op een rij, van goed naar beter tot best. 

2016 was voor Buitenkant Voet onder meer het jaar waarin we de balans opmaakten van onze 100 grootste talenten van 2013. Die 100 zijn geboren op of na 01-01-1993. Volgend jaar beginnen we weer met een nieuwe lijst van 100 toekomstige supersterren, geboren op of na 01-01-1997. Het geboortejaar 1996 valt hierdoor een beetje buiten de boot, hoewel er een paar spelers geboren in dat jaar in onze lijst uit 2013 stonden.

Toch verdient 1996 een eigen lijst, maar we maken er wel een iets kortere van: we zetten de 50 grootste talenten die op dit moment twintig jaar oud zijn op een rij. We beginnen met de nummer 50, de minst goede, en onderaan vind je de nummer 1, het talent dat het volgens ons het verste gaat schoppen.

Missen we iemand? Staat er iemand te laag of juist te hoog? Laat je mening dan horen in de comments!

50. Jerry St. Juste / sc Heerenveen / Nederland / centrale verdediger
Na een moeizaam vorig seizoen laat Jerry St. Juste nu zien waarom hij één van onze grootste talenten is. Hij is een typische moderne verdediger: staat defensief zijn mannetje, maar is ook met bal niet te onderschatten.

49. Hernán Toledo / Fiorentina (verhuurd door Deportivo Maldonado) / Argentinië / linksbuiten
Paulo Dybala’s bijnaam is La Joya (Het Juweel), Hernán Toledo wordt La Joyita genoemd. De overeenkomsten zijn duidelijk, al lijkt Toledo net een tikje minder talentvol.

48. Lorenzo Pellegrini / US Sassuolo / Italië / centrale middenvelder
Groot, sterk, maar vooral gezegend met een sublieme techniek en het vermogen geniale steekballen te geven. Pellegrini is nu al één van de dragende spelers bij Sassuolo, dat zeker niet zijn eindstation gaat zijn.

47. Bart Ramselaar / PSV / Nederland / aanvallende middenvelder
Dat Bart Ramselaar een leuk talentje was wisten we allemaal wel, maar in zijn eerste halfjaar bij PSV verraste hij vriend en vijand door gewoon een basisplek te veroveren. Dit ventje kan nog weleens ver komen.

46. Kenedy / Chelsea / Brazilië / linksback
Na een sterk debuutseizoen bij Chelsea lukte het de multi-inzetbare Kenedy mede door een knieblessure niet om veel speelminuten te maken op huurbasis bij Watford. Toch gelooft men in Londen nog steeds in zijn onmiskenbare talent.

45. Alberto Cerri / SPAL 2013 (verhuurd door Juventus) / Italië / spits
Wees niet verbaasd als je de komende vier jaar niets meer hoort van Alberto Cerri, en hij dan opeens een sensationele ontwikkeling doormaakt. Gaat mee in de goede Italiaanse traditie ingezet door Luca Toni en Graziano Pellè.

44. Aleksandr Golovin / CSKA Moskou / Rusland / centrale middenvelder
Speelde al acht interlands voor Rusland en was één van de jongste basisspelers op het EK deze zomer. Kan net als teamgenoot Alan Dzagoev zowel in een aanvallende als een verdedigende rol uitblinken.

43. Edimilson Fernandes / West Ham United / Zwitserland / aanvallende middenvelder
Het neefje van de prima voetballers Gelson Fernandes, Manuel Fernandes en Cabral, lijkt de talentvolste van het hele stel. Met zijn snelheid, fysieke kracht en scorend vermogen lijkt hij perfect voor de Premier League.

42. Cristian Pavón / Boca Juniors / Argentinië / rechtsbuiten
Een spectaculaire rechtsbuiten, zo eentje waarvoor het publiek naar La Bombonera komt. Als hij zijn kwaliteiten ook nog om kan zetten in rendement, kan Pavón ook een hit worden in Europa.

41. Kevin Diks / Fiorentina / Nederland / rechtsback
Net als ene Alexander Büttner ooit overkwam, is de overstap van Vitesse naar het buitenland voor Kevin Diks nog geen onverdeeld succes. Maar de jongeling heeft alles in huis om een erg goede rechtsback te worden.

40. Caglar Söyüncü / SC Freiburg / Turkije / centrale verdediger
Na wat ijzersterke optredens bij Altinordu en zijn debuut in het Turkse nationale team, lijfde SC Freiburg deze jonge verdediger snel in. Daar hebben ze nog geen seconde spijt van gehad, hij is direct een vaste waarde.

39. Dani Ceballos / Real Betis Sevilla / Spanje / centrale middenvelder
Real én Atlético Madrid hebben al eens bij Betis geïnformeerd naar het creatieve brein van hun middenveld. Ceballos heeft een typisch Spaanse techniek en passing, gekoppeld aan de branie van zijn illustere Betis-voorganger Joaquín.

38. Oleksandr Zinchenko / PSV (verhuurd door Manchester City) / Oekraïne / aanvallende middenvelder
De stap van het nietige FK Ufa naar PSV blijkt toch nog wat groot, maar Zinchenko lijkt er wel te gaan komen. Een uiteindelijke basisplaats bij City wordt erg lastig, maar via een omweg moet hij de top kunnen bereiken.

37. Adam Ounas / Girondins de Bordeaux / Algerije / aanvallende middenvelder
De toekomst is zonnig voor het Algerijnse voetbal, zeker nu de watervlugge technicus Adam Ounas het Franse elftal heeft afgezegd om voor de Noord-Afrikanen te gaan spelen. Wordt één van de sterren van de Ligue 1.

36. Sebastián Driussi / River Plate / Argentinië / linksbuiten
Met 8 goals in zijn laatste 14 wedstrijden begint de talentvolle Driussi te laten zien dat hij ook rendement in huis heeft, wat van de snelle vleugelaanvaller een zeer gewild transfertarget gaat maken.

35. Antonio Sanabria / Real Betis Sevilla / Paraguay / spits
Droeg al het tenue van FC Barcelona en AS Roma, maar maakte vorig seizoen bij Sporting Gijón pas echt indruk met goals, heel veel goals. Bij Betis staat de teller tot nu toe nog maar op één, maar Sanabria verdient nog wat tijd.

34. Adama Traoré / Middlesbrough / Spanje / rechtsbuiten
De razendsnelle Kameroense Spanjaard laat bij tijd en wijlen geniale dingen zien, maar zijn acties leveren nog te weinig op. Als hij daarin kan groeien, zijn Engelse degradatiekandidaten al snel beneden zijn stand.

33. Duje Caleta-Car / Red Bull Salzburg / Kroatië / centrale verdediger
Nu al de leider van de Salzburg-verdediging en dicht tegen zijn debuut aan in het Kroatische elftal. Caleta-Car zal waarschijnlijk snel naar het nieuwe hoofdfiliaal in Leipzig getransfereerd worden.

32. Adrián Cubas / Boca Juniors / Argentinië / verdedigende middenvelder
Voorbijgestreefd door de nog jongere Rodrigo Bentancur, maar die is al eigendom van Juventus. Zodra Bentancur vertrekt zal Cubas weer kunnen tonen waarom hij past binnen Boca’s traditie van geweldige middenvelders.

31. Gonçalo Guedes / Benfica / Portugal / tweede spits
Al een paar jaar de golden boy van Benfica. Guedes kan op alle posities voorin uit de voeten, maar lijkt nu in de rol van tweede spits het beste te functioneren. Bezit een heerlijke dribbel.

30. Marko Grujic / FC Liverpool / Servië / centrale middenvelder
Een nu al imposante verschijning met alle kwaliteiten om een geweldige box to box-middenvelder te worden. Met de overbevolkte middenlinie van Liverpool moet Grujic wachten op zijn kans, maar reken maar dat hij die gaat pakken.

29. Gianluca Gaudino / FC Sankt-Gallen (verhuurd door Bayern München) / Duitsland / centrale middenvelder
Mag Pep Guardiola tot zijn fans rekenen, en je ziet al snel waarom. Gaudino is de droom van iedere tiki taka-liefhebber. Heeft nog wel een zware concurrentiestrijd voor de boeg bij Bayern.

28. Julian Brandt / Bayer Leverkusen / Duitsland / linksbuiten
Zowel Bayern München als Borussia Dortmund aast op de jonge Julian Brandt, die met zijn fantastische dribbels en vele assists bij beide ploegen niet zou misstaan. Maakte ook al zijn debuut voor Die Mannschaft.

27. Marlos Moreno / Deportiva La Coruña (verhuurd door Manchester City) / Colombia / linksbuiten
Een geweldenaar bij Atlético Nacional en de Colombiaanse nationale ploeg, maar moet nog even wennen aan het niveau in Europa. Het is een kwestie van tijd voor Moreno’s rushes en goals ook hier indruk gaan maken.

26. Godfred Donsah / FC Bologna / Ghana / verdedigende middenvelder
FC Bologna kaapte hem weg voor de neus van Chelsea en Juventus, maar Donsah heeft nog geen basisplaats weten te veroveren. Zijn indrukwekkende prestaties vorig jaar bij Cagliari houden de hoop op Donsah’s gouden toekomst levend.

25. Lucas Hernández / Atlético Madrid / Frankrijk / centrale verdediger
Een typische, lekker agressieve Atlético-verdediger. Hoewel hij niet de minste spelers voor zich heeft in de rangorde, is Hernández simpelweg zó goed dat hij toch regelmatig speeltijd krijgt.

24. Charly Musonda Jr. / Real Betis Sevilla (verhuurd door Chelsea) / België / linker middenvelder
Een knieblessure verpestte zijn eerste seizoenshelft, maar Charly Musonda lijkt, met zijn combinatie van aanvallende en verdedigende kwaliteiten, een ideale Antonio Conte-voetballer. Ook de Belgische ploeg zal snel van hem genieten.

23. Riechedly Bazoer / Ajax (al verkocht aan VfL Wolfsburg) / Nederland / centrale middenvelder
Door de achterdeur vertrekt Riechedly Bazoer straks naar Duitsland, maar daar zal de immens talentvolle middenvelder het ongelijk van Peter Bosz gaan bewijzen. Een toekomstige steunpilaar van Oranje.

22. Andrija Zivkovic / Benfica / Servië / rechtsbuiten
Was al op jonge leeftijd vaste waarde bij Partizan Belgrado en vertrok afgelopen zomer naar Benfica. Daar brengen ze hem rustig, de Servische dribbelkoning komt vanzelf wel bovendrijven.

21. Timo Werner / Rasenballsport Leipzig / Duitsland / spits
Als je één sterspeler moet aanwijzen in het hechte collectief van RB Leipzig, dan is het Timo Werner. Debuteerde al heel jong bij VfB Stuttgart en begint nu met zijn vele goals één van de meest gevreesde spitsen van de Bundesliga te worden.

20. Demarai Gray / Leicester City / Engeland / linksbuiten
Een stilist met snelheid en een overheerlijke traptechniek. Demarai Gray draaide tot een jaar geleden Championship-defensies helemaal dol en doet nu in Premier League gewoon hetzelfde. Een uniek talent.

19. Diogo Jota / FC Porto (verhuurd door Atlético Madrid) / Portugal / tweede spits
Wat Gonçalo Guedes doet bij Benfica doet Diogo Jota nog net een tikje beter bij Porto. Hij is creatief, snel, kan doelpunten maken en voorbereiden en is vooral een absolute plaag voor iedere verdediging.

18. Bartosz Kapustka / Leicester City / Polen / linksbuiten
Werd twee dagen voor Kerst pas 20, maar speelde al 14 interlands voor Polen. Kapustka is een geniale gek, die net zo vaak opvalt met briljante passeerbewegingen als met idioot gedrag buiten het veld. Een toekomstige cultheld.

17. Alen Halilovic / Hamburger SV / Kroatië / aanvallende middenvelder
Met een betere zaakwaarnemer had Alen Halilovic bovenaan deze lijst kunnen staan, maar het supertalent blijft maar verkeerde transfers maken. Speelt bij HSV in een veel te matig elftal.

16. Emanuel Mammana / Olympique Lyon / Argentinië / centrale verdediger
Sinds Cris en Caçapa zagen ze in Lyon niet meer zo’n talentvolle verdediger als Emanuel Mammana. Voor veel geld kwam hij in de zomer over van River Plate en hij werd direct een basisklant. Miste veel wedstrijden door een blessure.

15. Danilo / Benfica (verhuurd door FC Valencia) / Brazilië / verdedigende middenvelder
Een sublieme verdedigende middenvelder in opkomst, die helaas het begin van dit seizoen miste door een blessure en nu met veel moeite een plek zal moeten veroveren in een goed draaiend Benfica. Toch gaat Danilo zeker de top halen.

14. Davinson Sánchez / Ajax / Colombia / centrale verdediger
Veel aandacht gaat naar Kasper Dolberg, maar de prestaties van de uit Colombia ingevlogen Davinson Sánchez zijn wellicht nog indrukwekkender. Een soevereine verdediger zonder Achilleshiel, een nachtmerrie voor iedere spits.

13. Mahmoud Dahoud / Borussia Mönchengladbach / Duitsland / centrale middenvelder
Na jaren was daar eindelijk de opvolger voor Ilkay Gündogan bij BMG, al gaat Dahoud misschien nog wel beter worden. Een creatief meesterbrein met een fantastisch inzicht, die voetbal speelt zoals het gespeeld zou moeten worden.

12. Giovani Lo Celso / Rosario Centrál (verhuurd door Paris Saint-Germain) / Argentinië / aanvallende middenvelder
Afkomstig uit de geboorteplek van Lionel Messi en Ángel di María, bezit net als zij die speciale, ongrijpbare kwaliteit om van voetbal een kunstvorm te kunnen maken. Gaat in januari beginnen bij PSG, waar zal blijken hóe goed hij nou echt is.

11. Andreas Christensen / Borussia Mönchengladbach (verhuurd door Chelsea) / Denemarken / centrale verdediger
Een parel van een verdediger, ontdekt door Chelsea en nu al twee seizoenen schitterend in de Bundesliga. De koelbloedige Andreas Christensen behoort binnen één of twee seizoenen tot de absolute wereldtop.

10. Moussa Dembélé / Celtic / Frankrijk / spits
Een bijna angstwekkend goede spits, nu al, met snelheid, balvaardigheid, oerkracht en een killersinstinct voor het doel. Met die kwaliteiten en nog een beetje meer ervaring wordt Dembélé een bijna niet te stoppen aanvalsleider.

9. Jonathan Tah / Bayer Leverkusen / Duitsland / centrale verdediger
Leek als 16-jarige bij HSV al een vent van 30 en is inmiddels een kolossale maar toch snelle centrumverdediger. Tah heerst in de lucht, over de grond en met de bal aan zijn voet en wordt minstens zo goed als Jérôme Boateng.

8. Kelechi Iheanacho / Manchester City / Nigeria / spits
Als je als 20-jarige bij een miljardenclub als City al 12 Premier League-goals tegen de touwen hebt liggen, kun je een hele grote worden. Iheanacho heeft vele talenten, maar zijn koelbloedigheid voor de goal is een zeldzame en zeer waardevolle kwaliteit.

7. Dele Alli / Tottenham Hotspur / Engeland / centrale middenvelder
Sinds Paul Gascoigne is er niet meer zo’n stijlvolle, fantasierijke Engelse middenvelder geweest als Dele Alli. Zijn opkomst bij de Spurs ging niet toevallig hand in hand met een bijna succesvolle titelrace.

6. Gabriel Barbosa / Internazionale / Brazilië / spits
Internazionale heeft goud in handen, maar liet haar gouden talent dit seizoen nog maar twintig minuten voetballen. Gabriel lijkt zo snel mogelijk Milaan te moeten verlaten, om zijn weg naar de wereldtop te kunnen vervolgen.

5. Leroy Sané / Manchester City / Duitsland / aanvallende middenvelder
Je hoeft hem maar vijf minuten aan het werk te zien en je weet dat Leroy Sané een bijzonder talent is. Niet alleen is zijn balbeheersing foutloos, zijn passing geweldig en zijn dribbel vliegensvlug, hij snapt het spelletje instinctief.

4. Alex Iwobi / Arsenal / Nigeria / aanvallende middenvelder
Het neefje van Jay-Jay Okocha gaat doen wat nog geen enkele Afrikaanse voetballer ooit lukte (al kwam Okocha dichtbij): een creatieve nummer 10 worden van absoluut wereldniveau. Alex Iwobi is een briljant talent.

3. Marco Asensio / Real Madrid / Spanje / aanvallende middenvelder
Een onmiskenbaar genie, die de Spaanse hoop voor het tijdperk na de WK- en EK-winnaarsgeneratie hoog houdt. Asensio kan alles en is overal voorin inzetbaar, aan Zinédine Zidane de taak om precies de goede rol voor dit immense talent te bedenken.

2. Franck Kessié / Atalanta Bergamo / Ivoorkust / verdedigende middenvelder
Met Franck Kessié breekt er een nieuw hoofdstuk aan voor wat het betekent om een defensieve middenvelder te zijn. De Ivoriaan is loeisterk, strijdt voor iedere centimeter, maar kan ook defensies voorbij slalommen of het bos insturen met een heerlijke pass.

1. Kingsley Coman / Bayern München / Frankrijk / linksbuiten
Alleen op basis van de clubs waarvoor hij speelde en de prijzen die hij won verdient Coman deze eerste plek, maar je zou bijna vergeten dat hij ook gewoon een magistrale voetballer is. Eén van de kandidaten om de leegte van Messi en Ronaldo over een paar jaar op te vullen.