Gastcolumn: Een voetbalshirt van onschatbare waarde

Een tijdje geleden werd de wereld via sociale media geconfronteerd met een van de meest aandoenlijke verhalen ooit. Het lijkt te gaan over een kleine jongen uit een krottenwijk die apetrots zijn nieuwe voetbalshirtje van het Argentijnse voetbalelftal aan de fotograaf van dienst toont. Volgens gastcolumnist Michael Koen staat het verhaal symbool voor de positieve kanten van de moderne tijd.

Wanneer je de foto’s van het jongetje goed bekijkt, valt er namelijk iets op aan het shirt. Nergens is het logo van Argentijnse voetbalbond te vinden, evenals het Adidas-embleem. Aan de schouderstukken van het shirt is ook iets opmerkelijks, ze zijn vastgeknoopt. Zelfs de bedrukking van de naam achterop is messy. Dit betreft helemaal niet het Argentijnse voetbalshirt. Deze jongen is creatief geweest met een stift en een plastic tasje dat hij op straat had gevonden.

Het anonieme kleine ventje met het zelfgemaakte shirt ging de hele wereld over. Men wilde weten wie hij was en waar hij vandaan kwam. Dankzij de kracht van sociale media werd hij binnen een halve maand opgespoord. Dit bleek het verhaal te zijn van Murtaza Ahmadi, een 5-jarig jongetje uit een krottenwijk in Jaghori, Afghanistan. In dit arme, conflictrijke gedeelte van Afghanistan groeit het geld niet bepaald aan de toch al verdorde bomen.

Ontroostbaar was het ventje toen zijn ouders hem vertelden dat ze geen geld hadden om een echt shirt voor hem te kopen. Maar na een paar dagen van verdriet besloot Murtaza niet langer bij de pakken neer te zitten en zelf in actie te komen. Met succes, want na het creëren van zijn eigen Messi-shirt maakte het verdriet plaats voor trots op zijn zelfgemaakte shirt. In het jaar 2016 zo blij zijn met een tot shirt omgetoverde plastic tas voelt voor mij als westerling tegelijkertijd onwerkelijk als ontroerend.

Wat het mannetje echter niet wist, was dat de hele wereld dit gevoel met mij deelde waardoor het mondiaal verspreid werd via sociale media. Deze sociale media zijn niet gebonden aan greznen en dit wordt door dit verhaal eens te meer verduidelijkt. Via sociale media kwam het verhaal bij zowel het management van Messi als bij Unicef die ervoor zorgden dat er een echt, door Messi gesigneerd shirt naar de jongen toekwam. Het verhaal heeft inmiddels een prachtig slotstuk gekregen. Murtaza ontmoette deze week zijn grote idool.

Hoewel de aardbol wat omvang betreft even groot blijft, wordt de wereld waarin wij leven toch steeds kleiner. Dit is het gevolg van mondialisering. De mondiale reikwijdte van dit verhaal is voornamelijk mogelijk gemaakt door sociale media. Sociale media als Twitter en Facebook worden gebruikt voor het uitwisselen van ideeën en gedachten over de hele wereld. Deze uitwisseling heeft tot gevolg gehad dat het verhaal de hele wereld overging en uiteindelijk terecht kwam bij de belangrijkste ontvangers, waaronder Unicef en Messi. Het verzenden van een goed vanuit Argentinië naar Afghanistan is door het mondialiseringsproces geen issue meer. De wereld wordt kleiner doordat er in steeds kortere tijd mensen en goederen over de wereld vervoerd kunnen worden.

Mondialisering staat tegenwoordig regelmatig ter discussie en kent een redelijk aantal tegenstanders. Deze tegenstanders stellen onder andere dat het veel gevolgen heeft voor de biosfeer op aarde. Toch ben ik een voorstander van het mondialiseringsproces. Al is het alleen maar door dit aandoenlijke verhaal van deze 5-jarige jongen. Voor mij is dit het mooiste voorbeeld van mondialisering, namelijk een uitwisseling van goederen, diensten en kapitalen over de hele wereld. Waar het voetbalshirt het uitgewisselde goed is en de verzending hiervan de geleverde dienst door het management van Messi, is het voor de jongen een ervaring van onschatbare waarde.