De Volledige Voorselectie van Oranje

In de aanloop van een interlandperiode is één ding zeker: de bondscoach van dienst komt met een voorselectie die eigenlijk niets zegt. Er ontbreken namelijk altijd spelers die toch bij de definitieve selectie horen. Daarom helpen wij Danny Blind graag een handje door een volledige voorselectie samen te stellen voor de komende twee jaar. 

Het is toch altijd weer een dankbaar onderwerp, zo’n (voor)selectie. Speler A zit wel in de voorselectie, maar niet in de definitieve selectie, speler B zit niet in de voorselectie, maar wel in de definitieve selectie en speler C zit in allebei de selecties. De redenen waarom je wel/niet bij de (voor)selectie zit, zijn talrijk: je bent ineens wel/niet in vorm, je hebt wel/niet genoeg speeltijd, je past wel/niet in het systeem, de concurrentie is wel/niet te groot. Een voordeel van die richtlijnen is dat er makkelijk vanaf geweken kan worden, daar hoef je geen Arjen Robben voor te heten.

De voorselectie is een leuk tussendoortje voor de sportmedia, maar meer ook niet. Daarom zijn wij zo aardig geweest om een Volledige Voorselectie van Oranje te maken. Deze kan gebruikt worden tot en met het WK van 2018. De groep bestaat uit 70 spelers, en afhankelijk van vorm, speeltijd en systeem kan Danny Blind hier een man of 23 uitkiezen voor iedere interlandperiode.

Doel

Om eerlijk te zijn gaat kwantiteit lichtelijk boven kwaliteit als het om keepers gaat. Vroeger had je Edwin van der Sar. Altijd. En we moesten er niet aan denken dat hij geblesseerd zou raken. Nu kunnen we kiezen uit meerdere doelverdedigers die een meer dan acceptabel niveau halen.

De nieuwe Barcelona-doelman Jasper Cillessen is natuurlijk één van de meest besprokenen, met in zijn kielzog PSV-keeper Jeroen Zoet, de tijdelijk Ajacied Tim Krul en voormalig Ajacied Maarten Stekelenburg. Daarnaast heeft Feyenoord in zijn ziekenboeg ook een behoorlijke doelman, namelijk Kenneth Vermeer. Bij Tottenham Hotspur hebben we dan ook nog Michel Vorm.

Met een schuin oog zou je ook nog kunnen kijken naar een aantal talentvolle keepers die zich de komende twee seizoenen in de Eredivisie hopen te bewijzen, te weten Warner Hahn (Feyenoord) en Hidde Jurjus (PSV). Joël Drommel had het lastig bij FC Twente, maar hij is dan ook pas negentien jaar. Jong Oranje heeft momenteel nog twee doelmannen in de selectie, waarvan we niet direct verwachten dat ze de komende twee jaar in het grote Oranje zullen staan: Maarten de Fockert (SC Heerenveen, uitgeleend aan VVV) en Mickey van der Hart (PEC Zwolle).

Voorselectie doel (8 spelers): Jasper Cillessen, Jeroen Zoet, Tim Krul, Maarten Stekelenburg, Kenneth Vermeer, Michel Vorm, Warner Hahn, Hidde Jurjus.

Verdediging

Voor de rechtsbackpositie komen de laatste tijd drie spelers het meest in aanmerking: Ajacied Kenny Tete, Feyenoorder Rick Karsdorp en Watford-back Daryl Janmaat. Paul Verhaegh (FC Augsburg) en Gregory van der Wiel (Fenerbahce) lijken pas in beeld te komen als eerdergenoemde rechtsbacks afwezig zijn.

Ook centrale verdediger Joël Veltman (Ajax) vindt zichzelf steeds vaker terug op de positie van rechtsachter. En dan hebben we nog een talentvol konijn in de hoge hoed die luistert naar de naam Kevin Diks. De 19-jarige Gelderlander vertrok afgelopen zomer naar Fiorentina. Een bijzondere transfer waarvan de tijd zal moeten uitwijzen of het een goede is.

De centrale verdediging is altijd de meest bekritiseerde. Als we de gemiddelde voetbalfan mogen geloven, kan Oranje niet verdedigen. En Italianen wel. Dat Lazio Roma twee Nederlandse centrale verdedigers heeft, is dan niet van belang. Wesley Hoedt en Stefan de Vrij zouden zomaar eens een mooi centraal duo in Oranje kunnen worden. En anders hebben we nog Jeffrey Bruma (VfL Wolfsburg), Karim Rekik (Olympique Marseille), Bruno Martins Indi (Stoke City), Daley Blind, Timothy Fosu-Mensah (Manchester United), Virgil van Dijk (Southampton), Nathan Ake (Chelsea, verhuurd aan Bournemouth) en Timo Letschert (Sassuolo) op de Europese velden rondlopen.

Mocht dat nog niet genoeg zijn, dan hebben we in de eigen Eredivisie nog Terence Kongolo en Sven van Beek (Feyenoord), de eerder genoemde Joël Veltman, Jaïro Riedewald (Ajax) en Ron Vlaar (AZ).

Op de positie van linksback is Jetro Willems (PSV) vooralsnog de nummer één, maar de eerdergenoemde Martins Indi en Kongolo komen ook voor die plek in aanmerking. Andere opties zijn Erik Pieters (Stoke City), Patrick van Aanholt (Sunderland) en Marvin Zeegelaar (Sporting Lissabon). In de categorie ‘hmm, misschien later’ vinden we Mitchell Dijks (Ajax), Lucas Woudenberg (Feyenoord) en Ridgeciano Haps (AZ).

Voorselectie verdediging (25 spelers): Kenny Tete, Rick Karsdorp, Daryl Janmaat, Paul Verheagh, Gregory van der Wiel, Kevin Diks; Joël Veltman, Wesley Hoedt, Stefan de Vrij, Jeffrey Bruma, Karim Rekik, Bruno Martins Indi, Daley Blind, Timothy Fosu-Mensah, Virgil van Dijk, Nathan Aké, Timo Letschert, Terence Kongolo, Sven van Beek, Jaïro Riedewald, Ron Vlaar; Jetro Willems, Erik Pieters, Patrick van Aanholt, Marvin Zeegelaar.

Middenveld

Op het middenveld is de keus ook groot, maar uiteraard afhankelijk van de manier van spelen. Drie, vier of vijf middenvelders? En als je kiest voor drie middenvelders, punt naar voren of naar achteren? En met vier middenvelders, ongeveer op één lijn of meer een ruit? Gelukkig is er goed te variëren.

Wesley Sneijder is nog steeds één van de eerste namen in de voorselectie van Oranje. Maar wie nog meer? Kevin Strootman (AS Roma) lijkt weer helemaal terug en Georginio Wijnaldum (Liverpool) blijft groeien. Ook Davy Klaassen en Riechedly Bazoer (Ajax) zijn in de juiste vorm zekerheidjes. Maar dan heeft Ajax ook nog de zeer talentvolle Abdelhak Nouri en Donny van de Beek. Aartsrivaal Feyenoord heeft met Jens Toornstra en Tonny Vilhena ook twee bruikbare krachten, terwijl PSV Jorrit Hendrix, Davy Pröpper, Bart Ramselaar en huurling Siem de Jong in de gelederen heeft. Bij Jong Oranje vinden we nog AZ-spelers Dabney dos Santos en Joris van Overeem en FC Utrecht-middenvelder Yassin Ayoub.

Daar valt al een acceptabel middenveld van te bouwen, maar dan gaan we naar Engeland. Naast de al besproken Wijnaldum vinden we daar ook Marco van Ginkel (Chelsea), Jordy Clasie (Southampton), Leroy Fer (Swansea City), Marten de Roon (Middlesbrough) en Ibrahim Afellay (Stoke City). En laten we Turkije-gangers Adam Maher (Osmanlispor) en Nigel de Jong (Galatasaray) niet vergeten.

Voorselectie middenveld (23 spelers): Wesley Sneijder, Kevin Strootman, Georginio Wijnaldum, Davy Klaassen, Riechedly Bazoer, Abdelhak Nouri, Donny van de Beek, Jens Toornstra, Tonny Vilhena, Jorrit Hendrix, Davy Pröpper, Bart Ramselaar, Siem de Jong, Dabney Dos Santos, Joris van Overeem, Yassin Ayoub, Marco van Ginkel, Jordy Clasie, Leroy Fer, Marten de Roon, Ibrahim Afellay, Adam Maher, Nigel de Jong.

Aanval

Als het over aanvallers gaat, moeten we wel met Arjen Robben beginnen. Uitleg overbodig. Maar welke flankspelers komen er enigszins in de buurt van een Robben In Vorm? Aan de rechterkant zijn Luciano Narsingh, Quincy Promes en Steven Berghuis de laatste tijd de opties. Ook Anwar El Ghazi heeft de potentie, alleen moet het er even uitkomen.

Op de andere flank zouden we graag Memphis in al zijn glorie zien. Maar ja, Memphis is al heel lang Memphis niet. Moet Jeremain Lens (Fenerbahce) weer een kans krijgen? Op Ricardo Kishna (Lazio Roma) durven we ook nog niet te rekenen. Eljero Elia (Feyenoord) dan, de flegmatieke backsloper? Of Jean-Paul Boëtius, die vakkundig van de radar verdween door naar FC Basel te vertrekken? Misschien hebben we nog het meest vertrouwen in de 19-jarige Steven Bergwijn van PSV. Een prettig talent dat in twee jaar ver kan komen.

Als laatste maar niet de minste: de spitspositie. We kunnen vasthouden aan Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04) of Robin van Persie (Fenerbahce), of kiezen voor de iets jongere subtop in de persoon van Bas Dost (tegenwoordig Sporting Lissabon) of PSV’er Luuk de Jong. Voorlopig lijkt Vincent Janssen na zijn transfer naar Tottenham Hotspur keuze nummer één.

Voorselectie aanval (14 spelers): Arjen Robben, Luciano Narsingh, Quincy Promes, Steven Berghuis, Anwar El Ghazi; Klaas-Jan Huntelaar, Robin van Persie, Bas Dost, Luuk de Jong, Vincent Janssen; Memphis Depay, Jeremain Lens, Eljero Elia, Steven Bergwijn.