Toornstra en Schöne, onmisbaar in de Nederlandse top

Zowel Feyenoord als Ajax heeft al enkele seizoenen een speler die op de één of andere manier telkens weer nodig is. In De Kuip is Jens Toornstra niet weg te denken uit de basiself en in de Arena lijkt Lasse Schöne ook weer op veel speeltijd te kunnen rekenen. Wat maakt dit duo zo onmisbaar?

Voetballers kun je ruwweg indelen in drie categorieën: de ene is te goed (geworden) voor de club waar hij speelt en zal daarom snel vertrekken, de andere is te slecht (geworden) voor de club waar hij speelt en zal daarom snel vertrekken. De derde groep spelers is precies goed voor de club waar hij speelt.

Jens Toornstra en Lasse Schöne zijn twee prachtige voorbeelden van die laatste categorie. Zij zijn van het type dat nooit de absolute top zal halen, maar beide spelers zijn al wel enkele jaren bovenin de Eredivisie te vinden. Ze lijken er niet weg te slaan. Sterker nog, ze verdwijnen weliswaar soms naar de bank of zelfs naar de tribune, maar zodra de ploeg niet lekker draait, komen ze weer in beeld. Het lijkt een wetmatigheid: als Ajax/Feyenoord lang genoeg niet naar behoren presteert, neemt de kans op de terugkeer van Schöne/Toornstra exponentieel toe.

En het gekke is: vaak werkt het nog ook. Vorig seizoen zette Feyenoord een recordreeks nederlagen neer. Toornstra speelde zelden tot nooit. Maar zodra de Leiderdorper een basisplek kreeg, verloren de Rotterdammers nog maar twee van de twaalf wedstrijden. Ook dit seizoen, waarin Feyenoord slechts één van de tien officiële wedstrijden tot nog toe won, is Toornstra niet uit de ploeg weg te denken. De middenvelder scoorde drie keer en verzorgde vier assists in negen wedstrijden.

Ajax kende een vrij stroeve start zonder Schöne in de ploeg, maar met de Deense middenvelder in de basis wonnen de Amsterdammers met 5-0 van Willem II en met 5-1 van PEC Zwolle en met 1-0 van Standard Luik. Sinds Schöne in de Arena arriveerde, speelde hij 162 wedstrijden, waarin hij 38 keer scoorde.

Nog een pluspunt van deze twee spelers is dat ze op meerdere posities uit de voeten kunnen. Toornstra is van nature een middenvelder, maar blinkt bij Feyenoord vooral uit als valse links- of rechtsbuiten. Ook Schöne is een aanvallende middenvelder, maar speelde eveneens als valse rechtsbuiten en zijn meest recente plek is die van controlerende middenvelder.

De Feyenoorder en de Ajacied zijn de vleesgeworden ‘u vraagt, wij draaien’-voetballers. Zonder exceptioneel talent zijn ze toch heel belangrijk voor hun team. En daarom moeten ze nog lang, heel lang bij hun huidige club blijven.