De 6 grootste winnaars van de transferzomer

De knotsgekke deadline-dag zit er weer op, zelfs Mario Balotelli heeft een nieuwe club kunnen vinden en iedereen is tevreden. En zo niet, hier moeten ze het tot aan de winter maar mee doen. Welke clubs hadden de meest geslaagde transferzomer?

Leicester City
Oké, Leicester City verloor de monsterlijk goede N’Golo Kanté aan Chelsea, maar Riyad Mahrez, Jamie Vardy en de andere helden van vorig seizoen bleven. Van het Kanté-geld werden onder meer middenvelder Nampalys Mendy, aanvaller Ahmed Musa en doelman en WK-winnaar Ron-Robert Zieler binnengehaald. Op de slotdag kwam ook nog even Islam Slimani, de spits die al jaren indruk en veel goals maakt voor Sporting Lissabon en Algerije, over vanuit Portugal. Maar het meeste kijken wij uit naar de Pool Bartosz Kapustka, die een geweldige indruk maakte op het EK en weleens de nieuwe Mahrez kan worden. Voor negen miljoen euro lijkt hij echt een koopje.

OGC Nice
Vorig seizoen gaf OGC Nice de uitgerangeerde Hatem Ben Arfa nog één laatste kans, en de man groeide uit tot het fenomeen dat sommigen tien jaar geleden al in hem gezien hadden. Ze moesten hem helaas transfervrij naar PSG laten glippen, maar Nice wist wat het te doen stond: weer een mislukte topper halen en van hem een ster maken. Wie beter dan Mario Balotelli? Net zo gratis als Ben Arfa komt Super Mario binnenwandelen, dus het is niet eens een gok. Als Balo er niet in slaagt uit te blinken, heeft Nice ook nog Younès Belhanda op huurbasis binnengehaald. De ervaren verdedigers Paul Baysse en vooral Dante zijn ook verrassende transfers, terwijl de club de talentvolle Vincent Koziello wist te behouden.

FC Schalke 04
Schalke 04 staat eigenlijk alleen al op basis van één aankoop in deze lijst: Breel Embolo. De toekomstige beste spits op aarde mag bij de soort-van-topclub uit Gelsenkirchen voor het eerst ruiken aan het echte werk, en zal binnen de kortste keren een ster zijn in de Bundesliga. Ondertussen ving Schalke voor supertalent Leroy Sané liefst 50 miljoen van Pep Guardiola, hoewel Joel Matip gratis naar Jürgen Klopp vertrok. Om de kwaliteit in de selectie op peil te houden kwamen Benjamin Stambouli van PSG, Sevilla-held Coke en de ervaren centrumverdediger Naldo. Het huurlingenleger van Schalke is dit jaar ook indrukwekkend. Het bestaat uit Abdul Rahman Baba, Yevhen Konoplyanka en Nabil Bentaleb.

Manchester United
Het is moeilijk te geloven, maar Manchester United heeft de afgelopen zomer slechts vier spelers gehaald. Alleen ze tellen alle vier voor twee. Paul Pogba (105 miljoen), Henrikh Mkhitaryan (42 miljoen) en Eric Bailly (38 miljoen) zijn misschien lichtelijk overpriced, maar als je dan Zlatan Ibrahimovic transfervrij binnenhaalt, zijn die vier aankopen samen alsnog bespottelijk goedkoop. En het is sowieso een heel stuk beter dan elke zomer tweehonderd miljoen uitgeven aan een leger Matteo Darmians en Ander Herrera’s, zoals Louis van Gaal deed. United wordt in één keer weer serieus genomen en zou zelfs een gooi kunnen doen naar zilverwerk in de Premier League en Europa League.

Real Madrid
Minder is meer. Real Madrid haalde deze zomer één speler, verloren zoon Álvaro Morata. En daarmee is dit meteen de meest geniale transferzomer van Real in jaren. Want het gaat vooral om wat Florentino Pérez niet deed. Hij verkocht geen belangrijke speler (in de afgelopen jaren Ángel di María, Gonzalo Higuaín, Mesut Özil, Xabi Alonso, Morata zelf) en hij kocht ook geen overbodige speler (James Rodríguez, Asier Illaramendi, Mateo Kovacic). Jesé Rodríguez en Denis Cheryshev werden ook nog voor een mooi prijsje verkocht. Blijkbaar is Zinédine Zidane erin geslaagd de voorzitter met diens Gálactico-fetish in bedwang te houden, waardoor Real Madrid eindelijk met een enigszins gebalanceerde selectie aan het komende seizoen kan beginnen.

SSC Napoli
De één na beste Argentijn in Napoli’s clubhistorie bracht liefst 90 miljoen euro op, dus kon de club naar hartenlust shoppen. Napoli verkocht Higuaín al vrij vroeg in de zomer, voor heel veel geld, en had dus zat tijd om die berg biljetten uit te geven. Arkadiusz Milik, in Amsterdam altijd ondergewaardeerd, lijkt een goede vervanger. Voor achterin kwamen de robuuste Lorenzo Tonelli en Nikola Maksimovic. En het middenveld werd versterkt met de extreem talentvolle Amadou Diawara voor slechts 14,5 miljoen, de Pool Piotr Zielinski en de veelbelovende creatieveling Marko Rog van Dinamo Zagreb. Behalve de grote ster vertrok er niemand, dus is Napoli er rijker én sterker op geworden deze zomer.