De teloorgang van Calcio Catania

Na een overwinning in de eerste speelronde van de regionale Serie C staat het Italiaanse Calcio Catania met -3 punten onderaan. Dat lijkt een onmogelijkheid maar is niets dan de waarheid voor de Siciliaanse club. 

Catania, was dat geen Serie A-ploeg? Inderdaad. Van 2006-07 tot en met 2013-14 kwamen de ‘Elefanti’ uit in de hoogste Italiaanse divisie. De ploeg stond jarenlang stabiel bovenin het rechterrijtje en bereikte in 2013, slechts drie jaar geleden, zelfs de achtste plek van de competitie. Een evenaring van het clubrecord en maar drie plaatsen verwijderd van Europees voetbal.

Het blijft waarschijnlijk het beste resultaat dat Catania ooit zal behalen. In 2014 degradeerde de Siciliaanse trots naar de Serie B. Leeggekocht en ontdaan van elke illusie. Net zoals in de eredivisie is een directe terugkeer naar het hoogste niveau in Italië zeker geen gegeven. Ook Catania zou het zwaar krijgen. De club ploeterde voort en sleepte uiteindelijk een vijftiende plek, net boven de degradatiestreep, in de wacht. Applaus van de tribunes. Na een zwaar seizoen was de handhaving gerealiseerd. We kunnen weer naar boven kijken, dacht men toen.

Tot juli 2015. Vlak na het seizoen wordt voorzitter Antonio Pulvirenti opgepakt wegens omkoping. Hij geeft toe geregeld geld betaald te hebben voor wedstrijden. De gunst van een speler van de tegenstander kost gemiddeld zo’n €10.000,-.  Het totaalbedrag om de tegenstander om te kopen was in het seizoen 2014-15 een slordige €500.000,-. Niet voor persoonlijk gewin natuurlijk, maar uit pure clubliefde. Catania was toch behouden voor nóg een degradatie? Matchfixing van de bovenste plank, zo oordeelde de rechter. Catania werd alsnog teruggezet naar de regionale Serie C, niet eens meer een landelijke competitie, plus een cadeautje van twaalf punten in mindering. Pulvirenti mag de rest van zijn leven niet meer actief zijn in het betaald voetbal.

Geen Milaan, Turijn of Rome meer voor de Sicilianen. Voor een uitwedstrijd komen de ‘Elefanti’ nog zelden van het eiland af.  Afgelopen jaar werkte Catania de twaalf punten in mindering knap weg en eindigde het precies boven de nacompetitiestreep. Ook dit jaar lijkt er weer een te worden van overleven. Dit keer niet door omkoping en corruptie, maar het niet betalen van een huursom, krijgt Catania straf van de FIFA. Zes punten in mindering.

In slechts twee jaar tijd van de Serie A naar regionaal voetbal. Het halen van de Serie B, laat staan het hoogste niveau, lijkt verder weg dan bestuurlijke orde binnen de KNVB. Maar Catania bestaat nog en bij de laatste wedstrijd waren er 8000 toeschouwers. Je moet ergens beginnen.