Column: Cillessens timing

“Natuurlijk zit ik momenteel niet lekker in mijn vel”, zei Jasper Cillessen dinsdagavond op Ziggo Sport. Hij had vlak voordat FK Rostov een vrije trap nam een stapje opzij gezet om zijn zicht te vergroten en kon er daardoor niet bij.

Cillessen zat dus niet lekker in zijn vel en sprak dat hardop uit. Ik vond dat wel lekker. Hoewel het in de voetballerij, sinds de scheidsrechters ermee begonnen, de laatste jaren sexy is om ruiterlijk je fouten toe te geven, regent het na fouten nog veel te vaak slappe reacties:
-‘Ik kon de bal net niet zien, en dan valt ‘ie binnen. Is bot gezegd gewoon klote.’
-‘Bij die 0-1 ontbreekt wat geluk, dan moet je in de achtervolging en als ze er aan de andere kant dan ook niet ingaan is dat gewoon enorm balen’.
-‘Je hebt weleens van die dagen waarop niks lukt, vandaag was zo’n dag. Op naar volgende week.’
-De drie ergste gemixt tot een lekkere wanprestatiecocktail: ‘We zitten in de hoek waar de klappen vallen. Het is zaak met z’n alleen in de spiegel te kijken en de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.’

Cillessen stond niet in de hoek waar de klappen vielen. Stond hij er maar, dan had hij ‘m misschien gehad. Cillessen zat gewoon niet lekker in zijn vel. Niet klagen trouwens over Cillessens matige timing. Twee dagen na die uitspraak stond Barcelona op de stoep om hem over te nemen. Mocht die transfer daadwerkelijk tot stand komen, dan schuilt daarin hoop voor de komende tien, twintig jaar. Je kunt je klote voelen, blunderen, gewoon eerlijk toegeven dat je het ook allemaal even niet meer weet en vervolgens worden opgepikt door je gedroomde werkgever – zonder ook maar te solliciteren.

Cillessen dwong die transfer zelf af, door jaren uitstekend reddingswerk te verrichten in en buiten Amsterdam. Bij Barça hebben ze, geloof ik, enige kennis van zaken dus laat alle opportunisten die beweren dat die transfer vreemd is lekker uit hun nek kletsen. Ik vind dat Cillessen die transfer juist nu verdient, door in perioden waarin hij sprankelde niet te roepen dat hij weg wilde en door in kutperioden gewoon eerlijk te stellen dat hij niet lekker in zijn vel zat. Zaterdagavond zat hij dat trouwens wel weer, op de tribune in de ArenA, met een dikke vette grijns. Directeur Marc Overmars waarschijnlijk ook. Nooit eerder was een transfer zo goed voor alle partijen: Tim Krul staat op het punt Cillessen te vervangen. We weten hoe prettig die wissel al eens uitpakte.